Data: 2011-12-14 19:45:51
Temat: Re: Co pić aby się nie otruć?
Od: "Stokrotka" <o...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>> U nas zdaje się jest woda z dużą ilością chloru wysuszającego skurę w
>> trakcie mycia, podobno też powodującego pośrednio wżody żołądka, bo zdaje
>> się duża ilość chloru powoduje nadkwasotę(...)
>
> Chlor odparowuje podczas ogrzewania i gotowania. Czyli nie trzeba pić wody
> prosto z kranu.
Zależy ile jego jest tego hloru.
Dawniej , gdy filtry były trudno dostępne
faktycznie dłuższe gotowanie wody było metodą usuwania go,
i uzdatniania do picia wody z kranu.
Jednak długie gotowanie powoduje pogorszenie mikroklimatu w pomieszczeniu bo
bardzo rośnie wilgotność,
oraz zwiększenie mineralizacji, bo w trakcie gotowania ulatnia się woda a
"mineralizacja" =~ sole mineralne zostają.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
http://reforma.ortografi.w.interia.pl/
|