« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-05-24 19:00:52
Temat: Co to za potrawa?Z kruchego ciasta z nadzieniem najczęściej z owoców, mięsa, warzyw. Czy ta
potrawa ma jakąś polską nazwę? Za pomoc z góry dziękuję.
Paweł
--
www.szwedzka.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-05-24 19:34:24
Temat: Re: Co to za potrawa?Le lundi 24 mai 2004 ŕ 21:00:52, Paweł Pollak a écrit :
> Z kruchego ciasta z nadzieniem najczęściej z owoców, mięsa, warzyw. Czy ta
> potrawa ma jakąś polską nazwę? Za pomoc z góry dziękuję.
Za malo kontekstu ;-)
To moze byc tarta albo turta, ale nie napisales *jak* ta potrawa
wyglada.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-24 23:58:00
Temat: Re: Co to za potrawa?Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:2925133334$20040524213433@ewcia...
> Le lundi 24 mai 2004 ŕ 21:00:52, Paweł Pollak a écrit :
>
> > Z kruchego ciasta z nadzieniem najczęściej z owoców, mięsa, warzyw. Czy
ta
> > potrawa ma jakąś polską nazwę? Za pomoc z góry dziękuję.
>
> Za malo kontekstu ;-)
>
> To moze byc tarta albo turta, ale nie napisales *jak* ta potrawa
> wyglada.
>
>
> Ewcia
Ba, to może być nawet pasztet w cieście francuskim, jeśli z mięsem lub
warzywami. Ja też stawiam na tartę, ale Ewcia ma rację - proszę, podaj
kontekst, jak na pht :) Może być też opis w jęz. ang., byle nie po szwedzku
:) Czy to potrawa charakterystyczna dla jakiegoś konkretnego kraju?
--
Pozdrawiam,
Dora
~~~~~~~~~~
The future can be changed... but only if fate will allow it.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-25 15:48:35
Temat: Re: Co to za potrawa?Użytkownik "Dora" napisał w wiadomości:
> Ba, to może być nawet pasztet w cieście francuskim, jeśli z mięsem lub
> warzywami. Ja też stawiam na tartę, ale Ewcia ma rację - proszę, podaj
> kontekst, jak na pht :) Może być też opis w jęz. ang., byle nie po
szwedzku
> :) Czy to potrawa charakterystyczna dla jakiegoś konkretnego kraju?
Znalazłem takie zdjęcie
http://home.swipnet.se/~w-33838/bilder/paj.jpg .
Bohaterowie spożywają to na ogół jako danie obiadowe, ale znalazłem, że może
też być na deser.
Paweł
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-25 15:56:25
Temat: Re: Co to za potrawa?Paweł Pollak wrote:
> Znalazłem takie zdjęcie
> http://home.swipnet.se/~w-33838/bilder/paj.jpg .
> Bohaterowie spożywają to na ogół jako danie obiadowe, ale znalazłem, że może
> też być na deser.
To mi wyglada na quiche lorraine (tysz odmiana tarty).
Normalnie tarty sa jednak nieco nizsze, to moze byc jakas szwedzka
odmiana...
Ewcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-25 17:31:31
Temat: Re: Co to za potrawa?Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:40b36caa$0$20248$626a14ce@news.free.fr...
> Paweł Pollak wrote:
>
> > Znalazłem takie zdjęcie
> > http://home.swipnet.se/~w-33838/bilder/paj.jpg .
> > Bohaterowie spożywają to na ogół jako danie obiadowe, ale znalazłem, że
może
> > też być na deser.
>
> To mi wyglada na quiche lorraine (tysz odmiana tarty).
> Normalnie tarty sa jednak nieco nizsze, to moze byc jakas szwedzka
> odmiana...
>
>
> Ewcia
Mhm, wygląda na "otwarty" placek, jak tarta lub quiche właśnie.
Skoro u Pawła pojawiły się m.in. owoce, czyli coś, czego w quiche raczej się
nie stosuje, to jednak sugerowałabym pozostanie przy nazwie 'tarta'.
A przy okazji - nawinął mi się porządkujący opis:
Z tartami to jest tak : mogą być słodkie albo słone, mogą być przystawką,
głównym daniem lub deserem. W deserach mogą być zapiekane (np. tarta
cytrynowa) lub nie (np. tarta z truskawkami). W kuchni francuskiej wszystko
jest tarta co składa się ze spodu z podniesionymi brzegami (ciasto
francuskie lub kruche: słodkie lub słone) i z wierzchu. Słynna quiche jest
regionalnym (alzacko - lotarynskim) wariantem tarty słonej. Jeżeli tarta
jest zapiekana z dodatkowym przykryciem z ciasta, zmienia ona nazwę na
"tourte" (wymawiać : "turt"). Jeżeli brzegi ciasta są nie podniesione lecz
płaskie, Francuz nazwie taką potrawę pizza... nawet jeżeli nie ma w nim
śladu sosu pomidorowego.
http://www.kuchnia.com.pl/DiD/potrciapiecz.html
(są tam też przepisy, gdyby to kogoś zainteresowało)
...i ze słowniczka: Quiche - tarta z nadzieniem z jaj, śmietany, boczku,
wędzonki i sera lub warzyw
--
Pozdrawiam,
Dora
~~~~~~~~~~
The future can be changed... but only if fate will allow it.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-25 21:35:02
Temat: Re: Co to za potrawa?Le mardi 25 mai 2004 ŕ 19:31:31, Dora a écrit :
> Jeżeli brzegi ciasta są nie podniesione lecz
> płaskie, Francuz nazwie taką potrawę pizza... nawet jeżeli nie ma w nim
> śladu sosu pomidorowego.
Eh, dzisiaj bym takiej smialej syntezy nie osmielila sie dokonac :-)
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-27 08:58:33
Temat: Re: Co to za potrawa?> > To mi wyglada na quiche lorraine (tysz odmiana tarty).
> > Normalnie tarty sa jednak nieco nizsze, to moze byc jakas szwedzka
> > odmiana...
> >
> >
> > Ewcia
>
> Mhm, wygląda na "otwarty" placek, jak tarta lub quiche właśnie.
> Skoro u Pawła pojawiły się m.in. owoce, czyli coś, czego w quiche raczej
się
> nie stosuje, to jednak sugerowałabym pozostanie przy nazwie 'tarta'.
>
> Dora
Dzięki. Z tego, co znalazłem, to ciasto nie zawsze jest tak wysokie, jak na
wskazanym przeze mnie zdjęciu.
Paweł
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |