« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-04-15 08:01:06
Temat: Co z poledwicy wolowej ?czesc,
chcialbym sie dowiedziec, czy macie jakies sprawdzone przepisy na cos dobrego z
poledwicy wolowej.
Ja na ten przyklad ostatnio pokroilem w plastry, rozbilem reka i po prostu
wrzucilem na grilla ;) do tego kasza gryczana i sosik z suszonych grzybkow...po
prostu cos wspanialego.
W ten weekend tez planuje przygotowac poledwice, ale moze na inny sposob i w
zwiazku z tym pytanie. Czekam na jakies pyszne propozycje.
pozdrawiam
d.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-04-15 08:15:25
Temat: Re: Co z poledwicy wolowej ?Użytkownik wishya napisał:
> czesc,
> chcialbym sie dowiedziec, czy macie jakies sprawdzone przepisy na cos dobrego z
> poledwicy wolowej.
> Ja na ten przyklad ostatnio pokroilem w plastry, rozbilem reka i po prostu
> wrzucilem na grilla ;) do tego kasza gryczana i sosik z suszonych grzybkow...po
> prostu cos wspanialego.
> W ten weekend tez planuje przygotowac poledwice, ale moze na inny sposob i w
> zwiazku z tym pytanie. Czekam na jakies pyszne propozycje.
>
Zrobiłeś ją moim ulubionym sposobem, ale niezła jest też metoda mojej
mamy: w polędwicy w całym kawale robimy drobne nacięcia czubkiem noża. W
nacięcia wkładamy naprzemiennie czosnek i słoninę pocięte w małe słupki.
Pieczemy w piekarniku w sosie własnym. Oczywiście uprzednio
przyprawiwszy jeszcze piprzem, solą i np. tymiankiem.
--
pzdr tapta
GG:4082847
"Nie było nas był las.
Nie będzie nas będzie las."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-15 08:47:24
Temat: Re: Co z poledwicy wolowej ?
Użytkownik "wishya" <w...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:0c6c.000009cd.407e4141@newsgate.onet.pl...
> czesc,
> chcialbym sie dowiedziec, czy macie jakies sprawdzone przepisy na cos
dobrego z
> poledwicy wolowej.
Ja uwielbiam polędwicę wołową "po generalsku". Polędwicę kroimy na plastry
grubości 1cm, rozbijamy lekko ręką, posypujemy mąką i obsmażamy na gorącym
oleju ok 2 min z każdej strony, pod koniec przyprawiając pieprzem i solą
(można to zrobić dopiero po zdjęciu z patelni). Na tym samym oleju, na
którym się smażyło mięsio, przygotowujemy sos generalski: smażymy na
szklisto połtalarki cebuli (tak ze 2 sztuki, proporcje zresztą zależą od
oczekwianej ilości sosu), dodajemy pokrojone w paseczki ogórki konserwowe i
paprykę konserwową (po równo ilościowo), zalewamy odrobiną wody (jeśli jest
za sucho na patelni) i lekko podduszamy do miękkości. Na końcu dodajemy
puszeczkę koncentratu pomidorowego rozbełtanego z łyżeczką dobrej musztardy,
dodajemy czosnek, solimy i pieprzymy do smaku. W oryginalnym przepisie
dodaje się także gęstej śmietany, ale ja przeważnie nie daję. Potem łączymy
sos z mięsem, podgrzewamy i podajemy posypane zieloną pietruszką. Najlepiej
smakuje mi z ziemniakami z wody. Mniammmm.
Pozdrawiam.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-15 10:30:04
Temat: Re: Co z poledwicy wolowej ?wishya <w...@p...onet.pl> w
news:0c6c.000009cd.407e4141@newsgate.onet.pl napisał(a):
> czesc,
> chcialbym sie dowiedziec, czy macie jakies sprawdzone przepisy na cos
> dobrego z poledwicy wolowej.
> Ja na ten przyklad ostatnio pokroilem w plastry, rozbilem reka i po prostu
> wrzucilem na grilla ;) do tego kasza gryczana i sosik z suszonych
> grzybkow...po prostu cos wspanialego.
Befsztyki z patelni, kotlet siekany, hamburgery, tatar, pieczeń...
--
Konrad J. Brywczyński "ZUS z pewnością jest instytucją
k...@b...tk przestepczą, ale nie można nazwać
www.brywczynski.tk jej zorganizowaną."
GG:1528179 Marek A. Salwa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-15 13:35:56
Temat: Re: Co z poledwicy wolowej ?POLĘDWICA WOŁOWA Z SOSEM KORNISZONOWYM A WARZYWAMI NA PARZE:
poledwicę zamarynować na 24 h
marynata: ketchup, cz. wino, wegeta, maggi, pieprz papryka, czosnek ,
majeranek.
mięso pokroic na 4 cm. plastry w środek wcisnąć suszoną śliwkę . owinąć
plastrem boczku. Smażyć ok. 7 min., olej do polowy grubości mięsa.
SOS KORNISZONOWY:
kostkę bulionową rozpuścić i zagotować, dodać pojemnik 22% śmietany, drobno
pokrojone ogórki i doprawić pieprzem i cukrem. Zasmażyć.
Warzywa (brokuły, mini marchewki, kalafior, ziemniaki ) ugotować na parze a
następnieusmażyć w głebokim tłuszczu
pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |