« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-07-23 20:09:40
Temat: Co z tą wredną masą -help !!!!Podajcie przepis na masę lub krem do ciast np. biszkoptowego. Wszystkie masy
mjego wykonania mają wygląd kaszki. Składniki są dokładnie miksowane ??
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-07-23 20:22:58
Temat: Re: Co z tą wredną masą -help !!!!może to dokladne miksowanie (długie) sprawia że masa sie nagrzewa i po
prostu warzy...
kachna
Użytkownik Adalbert <a...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9ji09u$fch$...@n...tpi.pl...
> Podajcie przepis na masę lub krem do ciast np. biszkoptowego. Wszystkie
masy
> mjego wykonania mają wygląd kaszki. Składniki są dokładnie miksowane ??
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-23 21:58:14
Temat: Re: Co z tą wredną masą -help !!!!Hej!
Używam na 250g tłuszczu jedno jajko i trzy łyżki cukru. Najpierw rozkręcam
jajka z cukrem aż do rozpuszczenia się cukru. Potem wlewam bardzo powoli tak
rozbite jajka do rozkręconego tłuszczu, cały czas mieszając. Później dodaję
rozpuszczoną kawę lub aromat. Wszystko na zimno! Mnie się masa udaje za
każdym razem. Ale tak pewnie wszyscy robią. Mojej mamie ważyła się w
większości przypadków.
Może to po prostu złe fluidy?
Smacznego
Rzepek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-24 05:10:39
Temat: Re: Co z tą wredną masą -help !!!!Dzięki ! postaram się miksować w bardziej sprzyjających warunkach.
Użytkownik Adalbert <a...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9ji09u$fch$...@n...tpi.pl...
> Podajcie przepis na masę lub krem do ciast np. biszkoptowego. Wszystkie
masy
> mjego wykonania mają wygląd kaszki. Składniki są dokładnie miksowane ??
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-24 05:14:52
Temat: Re: Co z tą wredną masą -help !!!!
Użytkownik "Adalbert" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9jj007$511$1@news.tpi.pl...
> Dzięki ! postaram się miksować w bardziej sprzyjających warunkach.
Raczej postaraj się, by wszystkie składniki miały tę samą temperaturę - jak
weżmiesz ciepłe masło i zimny budyń (z lodówki) albo odwrotnie, to masz jak
w banku, że się zważy ;-)
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-24 05:43:34
Temat: Re: Co z tą wredną masą -help !!!!
Użytkownik "Adalbert" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9jj007$511$1@news.tpi.pl...
: Dzięki ! postaram się miksować w bardziej sprzyjających warunkach.
: Użytkownik Adalbert <a...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
: napisał:9ji09u$fch$...@n...tpi.pl...
: > Podajcie przepis na masę lub krem do ciast np. biszkoptowego. Wszystkie
: masy
: > mjego wykonania mają wygląd kaszki. Składniki są dokładnie miksowane ??
: >
: >
Najprostsza i taka ktora sie zawsze udaje, to:
1 puszka mleka skondensowanego,
1/2 paczki galaretki owocowej.
Galaretke rozpuscic i ostudzic (zeby prawie sie scinala). Mleko miksowac az
powstanie prawie jednolita piana. Dodac galaretke. Wymieszac dokladnie i wstawic
do lodowki. Mozna tez dorzucic jakies "miekkie" owoce. Najlepsze sa truskawki,
jagody, ale pewnie i inne w malych kawalkach tez sie beda nadawac.
pozdr. Wilma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-24 06:10:12
Temat: Re: Co z tą wredną masą -help !!!!
Użytkownik "{Wilma}" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:9jj1v1$9u8$1@galaxy.uci.agh.edu.pl...
>
> Najprostsza i taka ktora sie zawsze udaje, to:
> 1 puszka mleka skondensowanego,
> 1/2 paczki galaretki owocowej.
>
> Galaretke rozpuscic i ostudzic (zeby prawie sie scinala). Mleko miksowac
az
> powstanie prawie jednolita piana. Dodac galaretke. Wymieszac dokladnie i
wstawic
> do lodowki. Mozna tez dorzucic jakies "miekkie" owoce. Najlepsze sa
truskawki,
> jagody, ale pewnie i inne w malych kawalkach tez sie beda nadawac.
> pozdr. Wilma
>
A mleko ma byc chyba nieslodzone? Bo juz sama galaretka dosc slodka?
Grazyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-24 06:14:55
Temat: Re: Co z tą wredną masą -help !!!!
Użytkownik "grazyna" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:9jj372$g87$1@news.tpi.pl...
: A mleko ma byc chyba nieslodzone? Bo juz sama galaretka dosc slodka?
: Grazyna
:
Tak, zwykle skondensowane, nieslodzone, ale moze byc schlodzone mleko ;o)))
pozdr. Wilma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-24 06:41:54
Temat: Re: Co z tą wredną masą -help !!!!
Użytkownik Adalbert <a...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9ji09u$fch$...@n...tpi.pl...
> Podajcie przepis na masę lub krem do ciast np. biszkoptowego. Wszystkie
masy
> mjego wykonania mają wygląd kaszki. Składniki są dokładnie miksowane ??
>
>
Ja robię dobrą z:
kartonika śmietany kremówki 30-36% (250ml), którą ubijam
serka homogenizowanego np. Maćków waniliowy
cukru pudru ile kto lubi (na pół litra kremówki to 3/4 szklanki)
małego cukru waniliowego
łyzki żelatyny rozpuszczonej małej ilości wody
Jak to walnę na biszkopt i zastygnie to ładuję na to galaretkę.
A najlepsze wychodzi z podwójnej porcji wymieszanej z pokrojomymi ananasami
z puszki i rodzynkami, a na wierzch galaretka ananasowa z powyższym.
Jak się nie chce robić cienkiego biszkoptu, to wykładam okrągłymi świeżymi
biszkopcikami troszkę nasączonymi mlekiem.
Jest super :)
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-27 11:01:20
Temat: Re: Co z tą wredną masą -help !!!!
--
Użytkownik {Wilma} <w...@o...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9jj1v1$9u8$...@g...uci.agh.edu.pl...
>
> Użytkownik "Adalbert" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:9jj007$511$1@news.tpi.pl...
> : Dzięki ! postaram się miksować w bardziej sprzyjających warunkach.
> : Użytkownik Adalbert <a...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> : napisał:9ji09u$fch$...@n...tpi.pl...
> : > Podajcie przepis na masę lub krem do ciast np. biszkoptowego.
Wszystkie
> : masy
> : > mjego wykonania mają wygląd kaszki. Składniki są dokładnie miksowane
??
> : >
> : >
> Najprostsza i taka ktora sie zawsze udaje, to:
> 1 puszka mleka skondensowanego,
> 1/2 paczki galaretki owocowej.
>
> Galaretke rozpuscic i ostudzic (zeby prawie sie scinala). Mleko miksowac
az
> powstanie prawie jednolita piana. Dodac galaretke. Wymieszac dokladnie i
wstawic
> do lodowki. Mozna tez dorzucic jakies "miekkie" owoce. Najlepsze sa
truskawki,
> jagody, ale pewnie i inne w malych kawalkach tez sie beda nadawac.
> pozdr. Wilma
Ja jeszcze ubijam to mleko wlewając powoli galaretkę, aż wszytsko zacznie
gęstnieć. Potem wylewam na ciasto. Wychodzi pyszne, lekkie ptasie mleczko.
Mój małżonek uwielbia samo pałaszować z wielkiej miski, posypane kokosem.
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |