« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-07-23 10:35:17
Temat: Przechowywanie pieczywaWitam, mam pytanie, (pewnie pojawiało się już na liscie) dotyczące
przechowywania pieczywa.Czy są jakieś sposoby albo pojemniki by bułeczki i
chlebek tak szybko nie pleśniał.Proszę o jakieś rady.
Dzięki bardzo.
z.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-07-23 10:36:47
Temat: Re: Przechowywanie pieczywa
Użytkownik "zuzanna" <z...@m...pl> napisał w wiadomości
news:9jgueo$66m$1@news.tpi.pl...
> Witam, mam pytanie, (pewnie pojawiało się już na liscie) dotyczące
> przechowywania pieczywa.Czy są jakieś sposoby albo pojemniki by bułeczki i
> chlebek tak szybko nie pleśniał.Proszę o jakieś rady.
> Dzięki bardzo.
Jesli chleb jest trzymany w chlebaku, ale bez worka foliowego, to najpierw
porzadnie się zeschnie a potem zaplesnieje.
Ja w chlebaku mam taką plastikowa kratke, to pieczywo nie lezy cala
powierzchnia na dnie pojemnika tylko na tej kratce i ma dostep powietrza, co
tez ogranicza plesnienie.
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-23 10:45:01
Temat: Re: Przechowywanie pieczywazuzanna wrote:
> Witam, mam pytanie, (pewnie pojawiało się już na liscie) dotyczšce
> przechowywania pieczywa.Czy sš jakieś sposoby albo pojemniki by bułeczki i
> chlebek tak szybko nie pleśniał.Proszę o jakieś rady.
Szybko zjadać! ;)
Ja trzymam w papierowej torbie, a te w foliowym worku. Wszystko to w szafce (z
mleczna szybka ale to chyba nie ma znaczenia).
Pozdrawiam,
Michal.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-23 10:54:48
Temat: Re: Przechowywanie pieczywa> Czy są jakieś sposoby albo pojemniki by bułeczki i
> chlebek tak szybko nie pleśniał.Proszę o jakieś rady.
Zamrażarka.
*p*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-23 11:33:33
Temat: Re: Przechowywanie pieczywa> > Czy są jakieś sposoby albo pojemniki by bułeczki i
> > chlebek tak szybko nie pleśniał.Proszę o jakieś rady.
>
Witajcie :-))
Ja kroję świeży chleb (gdy już ostygnie), porcjuję, owijam folią i do
zamrażarki. Takim sposobem mam zawsze świeże pieczywo.
Wyciągam z zamrażarki pół godziny np. przed kolacją i jest super.
Kiedyż strasznie dużo chcleba mi się marnowało, a teraz po prostu biorę tyle
ile jest potrzebne i co najważniejsze zawsze świeżutkie.
Pozdrowinia
Biesiek
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-23 11:43:37
Temat: Re: Przechowywanie pieczywa
Użytkownik <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:5f3f.00000000.3b5c0b8c@newsgate.onet.pl...
> Kiedyż strasznie dużo chcleba mi się marnowało, a teraz po prostu biorę
tyle
> ile jest potrzebne i co najważniejsze zawsze świeżutkie.
no właśnie, najgorsze to marnowanie ;-(
ja mrożę cały bochenek, jakoś wydawało mi się, że pokrojony na porcje
będzie zeschnięty po rozmrożeniu,
Ty mrozisz pokrojony na kromki, czy no. pół w jwdnym kawałku?
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-23 12:16:12
Temat: Re: Przechowywanie pieczywa> > Kiedyż strasznie dużo chcleba mi się marnowało, a teraz po prostu biorę
> tyle
> > ile jest potrzebne i co najważniejsze zawsze świeżutkie.
>
> no właśnie, najgorsze to marnowanie ;-(
> ja mrożę cały bochenek, jakoś wydawało mi się, że pokrojony na porcje
> będzie zeschnięty po rozmrożeniu,
> Ty mrozisz pokrojony na kromki, czy no. pół w jwdnym kawałku?
polecam!!
Ja kroję na kromki i wyciągam tyle ile potrzeba. Potem albo poczekać,
albo do mikrofalówki na rozmrażanie i prawie jak nowy ;-))
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-23 12:33:38
Temat: Re: Przechowywanie pieczywaUżytkownik "Waldemar Krzok" <w...@z...fu-berlin.de> napisał w wiadomości
news:3B5C158C.AE080675@zedat.fu-berlin.de...
> Ja kroję na kromki i wyciągam tyle ile potrzeba. Potem albo poczekać,
> albo do mikrofalówki na rozmrażanie i prawie jak nowy ;-))
A co z buleczkami??? Mi takie odmrozone mikrofalowane strasznie szybko twardnieja, a
skorka wrecz kluje w podniebienie!!
:-) Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-23 12:37:58
Temat: Re: Przechowywanie pieczywa
>
>A co z buleczkami??? Mi takie odmrozone mikrofalowane strasznie szybko twardnieja, a
>skorka wrecz kluje w podniebienie!!
>
>:-) Monika
za dlugo je mikrofalujesz. A
Ja trzymam pod scierka i wychodza jak zywe. Oczywiscie mam za
soba okres bledow i wypczen i pare spalonych scierek (jakos mi
gotowanie pirotechnicznie wychodzi - a to ryz sie zapali, a to
bulki w scierce sie zatla...)
Krysia
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-23 12:44:31
Temat: Re: Przechowywanie pieczywa
Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:oh6olt8mg4hvs2n02ce07i8eu6b16e6u2k@4ax.com...
>
>
> za dlugo je mikrofalujesz. A
>
> Ja trzymam pod scierka i wychodza jak zywe. Oczywiscie mam za
> soba okres bledow i wypczen i pare spalonych scierek (jakos mi
> gotowanie pirotechnicznie wychodzi - a to ryz sie zapali, a to
> bulki w scierce sie zatla...)
>
> Krysia
Krysiu, jestes niemozliwa, czy ja czytajac twoje posty musze ciagle parskac
smiechem?
Juz nie ryzykuje jedzenia 2 sniadania w czasie przegladania listy -
zakrztusze sie, pojdzie mi okruch chleba nie tam, gdzie jego miejsce i
nieszczescie gotowe ;-)))
serdecznie pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |