Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Co zrobić z pączkami

Grupy

Szukaj w grupach

 

Co zrobić z pączkami

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 7


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-10-08 07:03:23

Temat: Co zrobić z pączkami
Od: SiTeK <rs_zapas_@_o2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Moja szanowna Mama upiekła stadko pięknych pączusiów. Były cudowne
dopóki nie ostygły i stwardniały. Teraz mogą służyć za kule armatnie
oczywiści zachowały smak (maczane w kawie).

Co zrobić żeby domowe pączki zachowały pulchności i miękkość na dłużej?
Oczywiście mówimy o niestosowaniu żadnych chemicznych polepszaczy.

Dzięki za info.

--
Sitek wie, że

Gdyby każdy pomyślał o sobie
o każdym by ktoś pomyślał.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-10-08 07:13:32

Temat: Re: Co zrobić z pączkami
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"SiTeK" <rs_zapas_@_o2.pl> wrote in message
news:feckni$jtv$1@node1.news.atman.pl...
> Moja szanowna Mama upiekła stadko pięknych pączusiów. Były cudowne
> dopóki nie ostygły i stwardniały. Teraz mogą służyć za kule armatnie
> oczywiści zachowały smak (maczane w kawie).
>
> Co zrobić żeby domowe pączki zachowały pulchności i miękkość na dłużej?
> Oczywiście mówimy o niestosowaniu żadnych chemicznych polepszaczy.
>
> Dzięki za info.
>
> --
> Sitek wie, że
>
> Gdyby każdy pomyślał o sobie
> o każdym by ktoś pomyślał.

Te możesz odświeżyć wrzucając na patelnię z masłem i przykrywając pokrywką -
można ewentulanie wlać łyżeczkę wody.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-10-08 07:29:28

Temat: Re: Co zrobić z pączkami
Od: "Spider.pl" <s...@s...o2.pl> szukaj wiadomości tego autora

SiTeK pisze:
> Moja szanowna Mama upiekła stadko pięknych pączusiów. Były cudowne
> dopóki nie ostygły i stwardniały. Teraz mogą służyć za kule armatnie
> oczywiści zachowały smak (maczane w kawie).
>
> Co zrobić żeby domowe pączki zachowały pulchności i miękkość na dłużej?
> Oczywiście mówimy o niestosowaniu żadnych chemicznych polepszaczy.
>
> Dzięki za info.
>
Bardzo często zdarza mi się kupować pączki w tesco i równie często są
deko nieświeże, wystarczy tylko wsadzić je do mikrofalówki na 10 sek aby
były pyszne i cieplutkie

--
www.aloes.kylos.pl
Zapraszam

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-10-08 19:55:27

Temat: Re: Co zrobić z pączkami
Od: SiTeK <rs_zapas_@_o2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista swoimi sprytnymi paluchami podzielił/a się swoją mądrością:
>
> Te możesz odświeżyć wrzucając na patelnię z masłem i przykrywając pokrywką -
> można ewentulanie wlać łyżeczkę wody.

Ok. Dziękuję

Ale co zrobić żeby się takie nie robiły??

--
Sitek wie, że

Gdyby każdy pomyślał o sobie
o każdym by ktoś pomyślał.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-10-08 20:08:20

Temat: Re: Co zrobić z pączkami
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"SiTeK" <rs_zapas_@_o2.pl> wrote in message
news:fee1va$vt0$1@node1.news.atman.pl...
> Panslavista swoimi sprytnymi paluchami podzielił/a się swoją mądrością:
> >
> > Te możesz odświeżyć wrzucając na patelnię z masłem i przykrywając
pokrywką -
> > można ewentulanie wlać łyżeczkę wody.
>
> Ok. Dziękuję
>
> Ale co zrobić żeby się takie nie robiły??

Nie robić wersji EKONO.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-10-08 20:12:21

Temat: Re: Co zrobić z pączkami
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

SiTeK pisze:
> Panslavista swoimi sprytnymi paluchami podzielił/a się swoją mądrością:
>>
>> Te możesz odświeżyć wrzucając na patelnię z masłem i przykrywając
>> pokrywką -
>> można ewentulanie wlać łyżeczkę wody.
>
> Ok. Dziękuję
>
> Ale co zrobić żeby się takie nie robiły??
>

Takie rzeczy to tylko w Erze...
No, zjeść od razu!!! Mogę pomóc!
A serio: zrób je z tzw parzonego ciasta drożdżowego:
500 g mąki
50 g drożdży
7 żółtek
1/4 l tłustego mleka
100 g rozpuszczonego masła
100 g cukru
skórka starta z cytryny
kieliszek spirytusu

1 kg smalcu lub oleju do smażenia
150 g konfitury z płatków róży lub dżemu z moreli
cukier puder i cukier waniliowy do posypania

Drożdże wymieszać z 3 łyżkami letniego mleka
Resztę mleka zagotowac i wrzącym zalać pół szklanki mąki, rozetrzeć
grudki dokładnie.
Wymieszać z pozostałą mąką, drożdżami, odstawić do rośnięcia w cieple,
przykryte.

Gdy ciasto zacznie rosnąć, dodać żółtka utarte na biało z cukrem, letnie
masło, spirytus.
Dokładnie wyrobić.
Kiedy zacznie odstawać od naczynia, przykryć ściereczka i pozostawić do
ponownego wyrośnięcia.

Formowanie pączków - jak zwykle.
Smażenie: smażyć ok. 3 minut pod przykryciem. odwrócić, dosmażyć bez
przykrycia na słabym ogniu.

Po wyjęciu koniecznie kłasc na papierowy ręcznik, aby nadmiar tłuszczu
odciekł.



--
XL wiosenna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-10-10 08:17:14

Temat: Re: Co zrobić z pączkami
Od: "Grzegorz" <o...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

musisz je zakrywać na po ostygnieciu
Użytkownik "SiTeK" <rs_zapas_@_o2.pl> napisał w wiadomości
news:feckni$jtv$1@node1.news.atman.pl...
> Moja szanowna Mama upiekła stadko pięknych pączusiów. Były cudowne
> dopóki nie ostygły i stwardniały. Teraz mogą służyć za kule armatnie
> oczywiści zachowały smak (maczane w kawie).
>
> Co zrobić żeby domowe pączki zachowały pulchności i miękkość na dłużej?
> Oczywiście mówimy o niestosowaniu żadnych chemicznych polepszaczy.
>
> Dzięki za info.
>
> --
> Sitek wie, że
>
> Gdyby każdy pomyślał o sobie
> o każdym by ktoś pomyślał.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Lincer? z konfiturą śliwkową??
cos smacznego
proste ciasto
krewetki
Panierka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »