« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-10-08 07:03:23
Temat: Co zrobić z pączkamiMoja szanowna Mama upiekła stadko pięknych pączusiów. Były cudowne
dopóki nie ostygły i stwardniały. Teraz mogą służyć za kule armatnie
oczywiści zachowały smak (maczane w kawie).
Co zrobić żeby domowe pączki zachowały pulchności i miękkość na dłużej?
Oczywiście mówimy o niestosowaniu żadnych chemicznych polepszaczy.
Dzięki za info.
--
Sitek wie, że
Gdyby każdy pomyślał o sobie
o każdym by ktoś pomyślał.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-10-08 07:13:32
Temat: Re: Co zrobić z pączkami
"SiTeK" <rs_zapas_@_o2.pl> wrote in message
news:feckni$jtv$1@node1.news.atman.pl...
> Moja szanowna Mama upiekła stadko pięknych pączusiów. Były cudowne
> dopóki nie ostygły i stwardniały. Teraz mogą służyć za kule armatnie
> oczywiści zachowały smak (maczane w kawie).
>
> Co zrobić żeby domowe pączki zachowały pulchności i miękkość na dłużej?
> Oczywiście mówimy o niestosowaniu żadnych chemicznych polepszaczy.
>
> Dzięki za info.
>
> --
> Sitek wie, że
>
> Gdyby każdy pomyślał o sobie
> o każdym by ktoś pomyślał.
Te możesz odświeżyć wrzucając na patelnię z masłem i przykrywając pokrywką -
można ewentulanie wlać łyżeczkę wody.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-10-08 07:29:28
Temat: Re: Co zrobić z pączkamiSiTeK pisze:
> Moja szanowna Mama upiekła stadko pięknych pączusiów. Były cudowne
> dopóki nie ostygły i stwardniały. Teraz mogą służyć za kule armatnie
> oczywiści zachowały smak (maczane w kawie).
>
> Co zrobić żeby domowe pączki zachowały pulchności i miękkość na dłużej?
> Oczywiście mówimy o niestosowaniu żadnych chemicznych polepszaczy.
>
> Dzięki za info.
>
Bardzo często zdarza mi się kupować pączki w tesco i równie często są
deko nieświeże, wystarczy tylko wsadzić je do mikrofalówki na 10 sek aby
były pyszne i cieplutkie
--
www.aloes.kylos.pl
Zapraszam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-10-08 19:55:27
Temat: Re: Co zrobić z pączkamiPanslavista swoimi sprytnymi paluchami podzielił/a się swoją mądrością:
>
> Te możesz odświeżyć wrzucając na patelnię z masłem i przykrywając pokrywką -
> można ewentulanie wlać łyżeczkę wody.
Ok. Dziękuję
Ale co zrobić żeby się takie nie robiły??
--
Sitek wie, że
Gdyby każdy pomyślał o sobie
o każdym by ktoś pomyślał.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-10-08 20:08:20
Temat: Re: Co zrobić z pączkami
"SiTeK" <rs_zapas_@_o2.pl> wrote in message
news:fee1va$vt0$1@node1.news.atman.pl...
> Panslavista swoimi sprytnymi paluchami podzielił/a się swoją mądrością:
> >
> > Te możesz odświeżyć wrzucając na patelnię z masłem i przykrywając
pokrywką -
> > można ewentulanie wlać łyżeczkę wody.
>
> Ok. Dziękuję
>
> Ale co zrobić żeby się takie nie robiły??
Nie robić wersji EKONO.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-10-08 20:12:21
Temat: Re: Co zrobić z pączkamiSiTeK pisze:
> Panslavista swoimi sprytnymi paluchami podzielił/a się swoją mądrością:
>>
>> Te możesz odświeżyć wrzucając na patelnię z masłem i przykrywając
>> pokrywką -
>> można ewentulanie wlać łyżeczkę wody.
>
> Ok. Dziękuję
>
> Ale co zrobić żeby się takie nie robiły??
>
Takie rzeczy to tylko w Erze...
No, zjeść od razu!!! Mogę pomóc!
A serio: zrób je z tzw parzonego ciasta drożdżowego:
500 g mąki
50 g drożdży
7 żółtek
1/4 l tłustego mleka
100 g rozpuszczonego masła
100 g cukru
skórka starta z cytryny
kieliszek spirytusu
1 kg smalcu lub oleju do smażenia
150 g konfitury z płatków róży lub dżemu z moreli
cukier puder i cukier waniliowy do posypania
Drożdże wymieszać z 3 łyżkami letniego mleka
Resztę mleka zagotowac i wrzącym zalać pół szklanki mąki, rozetrzeć
grudki dokładnie.
Wymieszać z pozostałą mąką, drożdżami, odstawić do rośnięcia w cieple,
przykryte.
Gdy ciasto zacznie rosnąć, dodać żółtka utarte na biało z cukrem, letnie
masło, spirytus.
Dokładnie wyrobić.
Kiedy zacznie odstawać od naczynia, przykryć ściereczka i pozostawić do
ponownego wyrośnięcia.
Formowanie pączków - jak zwykle.
Smażenie: smażyć ok. 3 minut pod przykryciem. odwrócić, dosmażyć bez
przykrycia na słabym ogniu.
Po wyjęciu koniecznie kłasc na papierowy ręcznik, aby nadmiar tłuszczu
odciekł.
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-10-10 08:17:14
Temat: Re: Co zrobić z pączkamimusisz je zakrywać na po ostygnieciu
Użytkownik "SiTeK" <rs_zapas_@_o2.pl> napisał w wiadomości
news:feckni$jtv$1@node1.news.atman.pl...
> Moja szanowna Mama upiekła stadko pięknych pączusiów. Były cudowne
> dopóki nie ostygły i stwardniały. Teraz mogą służyć za kule armatnie
> oczywiści zachowały smak (maczane w kawie).
>
> Co zrobić żeby domowe pączki zachowały pulchności i miękkość na dłużej?
> Oczywiście mówimy o niestosowaniu żadnych chemicznych polepszaczy.
>
> Dzięki za info.
>
> --
> Sitek wie, że
>
> Gdyby każdy pomyślał o sobie
> o każdym by ktoś pomyślał.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |