Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.internetia.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co zrobić z pączkami
Date: Mon, 08 Oct 2007 22:12:21 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 52
Message-ID: <fee3cn$rlr$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <feckni$jtv$1@node1.news.atman.pl> <fecll0$god$1@nemesis.news.tpi.pl>
<fee1va$vt0$1@node1.news.atman.pl>
Reply-To: i...@p...onet.pl
NNTP-Posting-Host: bml201.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1191874776 28347 83.28.231.201 (8 Oct 2007 20:19:36 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 8 Oct 2007 20:19:36 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.6 (Windows/20070728)
In-Reply-To: <fee1va$vt0$1@node1.news.atman.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:303408
Ukryj nagłówki
SiTeK pisze:
> Panslavista swoimi sprytnymi paluchami podzielił/a się swoją mądrością:
>>
>> Te możesz odświeżyć wrzucając na patelnię z masłem i przykrywając
>> pokrywką -
>> można ewentulanie wlać łyżeczkę wody.
>
> Ok. Dziękuję
>
> Ale co zrobić żeby się takie nie robiły??
>
Takie rzeczy to tylko w Erze...
No, zjeść od razu!!! Mogę pomóc!
A serio: zrób je z tzw parzonego ciasta drożdżowego:
500 g mąki
50 g drożdży
7 żółtek
1/4 l tłustego mleka
100 g rozpuszczonego masła
100 g cukru
skórka starta z cytryny
kieliszek spirytusu
1 kg smalcu lub oleju do smażenia
150 g konfitury z płatków róży lub dżemu z moreli
cukier puder i cukier waniliowy do posypania
Drożdże wymieszać z 3 łyżkami letniego mleka
Resztę mleka zagotowac i wrzącym zalać pół szklanki mąki, rozetrzeć
grudki dokładnie.
Wymieszać z pozostałą mąką, drożdżami, odstawić do rośnięcia w cieple,
przykryte.
Gdy ciasto zacznie rosnąć, dodać żółtka utarte na biało z cukrem, letnie
masło, spirytus.
Dokładnie wyrobić.
Kiedy zacznie odstawać od naczynia, przykryć ściereczka i pozostawić do
ponownego wyrośnięcia.
Formowanie pączków - jak zwykle.
Smażenie: smażyć ok. 3 minut pod przykryciem. odwrócić, dosmażyć bez
przykrycia na słabym ogniu.
Po wyjęciu koniecznie kłasc na papierowy ręcznik, aby nadmiar tłuszczu
odciekł.
--
XL wiosenna
|