Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.nask.pl!uw.edu.pl!lublin.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Iwon\(k\)a" <i...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Cos dla ego
Date: Thu, 18 Jul 2002 18:25:20 -0500
Organization: brak
Lines: 50
Sender: i...@p...onet.pl@adsl-67-37-181-222.dsl.chcgil.ameritech.net
Message-ID: <ah7ip7$43q$1@news.onet.pl>
References: <ah666c$40t$1@news.tpi.pl> <ah6bnp$347$1@news.tpi.pl>
<ah6br6$kud$1@news2.tpi.pl> <ah6vl9$2o5$1@news2.tpi.pl>
<ah73p7$76d$1@news.onet.pl> <ah7cuq$2kh$1@news2.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: adsl-67-37-181-222.dsl.chcgil.ameritech.net
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1027034727 4218 67.37.181.222 (18 Jul 2002 23:25:27 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 18 Jul 2002 23:25:27 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:8367
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Leszek Serdyński" <l...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ah7cuq$2kh$1@news2.tpi.pl...
> To tak jak byś napisała, że duży samochód nie zużywa dużo paliwa.
> Każda cząsteczka glukozy, która trafia do szlaku glikolizy musi być
> "obrobiona" po kolei przez około piętnaście enzymów (trudno zliczyć :)).
akurat mylisz, sie bo nie kazda czasteczka przechodzi przez ten proces!!!!.
widze, ze stale mnie nie rozumiesz,wlasnie _ nadmiar_ glukozy jest pierwszym i silnym
inhibitorem glikolizy, tak samo jak dalsze polprodukty przemiany.
zreszta juz na poziomie transporu glukozy do kom nadmiar jej blokuje
ten proces wiec do cytoplazmy, gdzie zachodzi glikoliza nadmiar glukozy sie
nie gromadzi.
nadmiary sa odkladane w postaci glikogenu w miesniach, watrobie
albo wchodza w inne szlaki metabliczne jak synteza trojglicerydow
czy aminokwasow. dlatego nie straszcie juz tymi enzymami ;)))
> Każdy enzym to cząsteczka o kilku-kilkunastu tysiącach atomów, czyli bardzo
> ciężka i złożona. Przy odżywianiu węglowodanowym muszą one przetworzyć na
> dobę około pół kilograma glukozy (2000 kcal). Musi być tego dużo, zwłaszcza,
> że zapotrzebowanie na energię nie jest równomierne, więc poziomy enzymów
> powinny zapewniać szczytowe zaopatrzenie w energię. Jak wiesz 1-2% białek w
> organiźmie jest degradowanych każdego dnia, a około 15-20% powstałych przy
> degradacji aminokwasów jest katabolizowanych, czyli traconych. Im więcej
> jesz węglowodanów, tym muszą być wyższe poziomy enzymów i tym więcej białka
> jest traconego.
poczytaj co napisalam wczesniej i proporcje i liczby zmniejsza sie o niebo.
> Inaczej jest przy spalaniu kwasów tłuszczowych w szlaku beta oksydacji.
> Tutaj zaangażowany jest tylko jeden kompleks enzymatyczny, który odcina
> cząstki dwuwęglowe z łańcucha kwasu tłuszczowego.
moze jednen przy odcinaniu, ale jakos z biochemi zdaje mi sie ze wiecej
bo min trzeba potem transportu do mitochondriow itp
> To tylko jeden z ośrodków. Nigdy Twój organizm nie mówi Ci, że masz na coś
> ochotę? Że są braki w organiźmie?
nie nie mowi mi poczuciem glodu a np anemia, gorszym gojeniem rany, wieksza
zapadalnoscia na choroby Itp
Oczywiście, że im prostsze węglowodany i im szybciej trawione, tym większy
> pik glukozowy i większa po tym hipoglikemia. Liczy się także ilość. Jedynie
> opty mają stałe poziomy glukozy we krwi.
proponuje oprocz ciaglego przywowylania do tablicy insuliny wlaczmy w to
glukagon wtedy i nieoptymalnym zrobi sie razniej.
iwon(k)a
|