Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "iza" <z...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Cos dla ego
Date: Fri, 19 Jul 2002 18:23:30 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 48
Message-ID: <ah9dnc$hem$1@news.tpi.pl>
References: <ah666c$40t$1@news.tpi.pl> <ah6bnp$347$1@news.tpi.pl>
<ah6br6$kud$1@news2.tpi.pl> <ah6vl9$2o5$1@news2.tpi.pl>
<ah73p7$76d$1@news.onet.pl> <ah8h61$l30$1@news2.tpi.pl>
<ah91ba$m6j$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pb104.wroclaw.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1027095084 17878 213.25.232.104 (19 Jul 2002 16:11:24 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 19 Jul 2002 16:11:24 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:8389
Ukryj nagłówki
Witaj Iwonko!
Użytkownik "Iwon(k)a" <i...@p...onet.pl> napisal:
> a jakie znasz inne?
Jak podaje prof. Tchorzewski, dotychczas nie wyjasniono ostatecznie
mechanizmu powstawania glodu i sytosci, chociaz od dawna wiadomo,
gdzie on sie znajduje.
Osrodek sytosci - w jadrze brzuszno - przysrodkowym podwzgorza;
glodu - w jadrze bocznym.
Istnieje zatem teoria glukostatyczna (o ktorej wspominasz) w ktorej
to poziom glukozy decyduje o pobudzaniu obu osrodkow, a takze teoria
lipostatyczna i aminostatyczna.
Uczucie glodu lub sytosci niekoniecznie zalezy wylacznie od stezenia
glukozy we krwi, maja na nie wplyw rowniez kwasy tluszczowe i
aminokwasy.
Teoria termostatyczna z kolei zaklada, ze wplyw na czucie glodu ma
rowniez swoiscie dynamiczne dzialanie pokarmow w procesie prod.
energii cieplnej (zwroc uwage na zasade dzialania na organizm takicj
preparatow jak ECA).
> > weglowodany zlozone ulegaja rozkladowi do prostych i to dosc
szybko.
> > wystarczy napchac sie skrobia oczyszczona by zbombardowac nasz
> > organizm glukoza.
> > zjedzenie bulki czy ziemniakow w niczym nie jest "zdrowsze" od
> > zajadania sie cukrem z cukiernicy.
>
> ale hypoglikemie nie wystapi tak samo szybko i w tej samej
wartosci.
> plus jeszcze mamy glukagon ;-))
Tak, mamy glukagon, mamy insuline i najczesciej mamy rozregulowane
trzustki, na w pol zywe:-)))
A wszystko za sprawa szturmowania tego narzadu nadmiarem cukrow w
diecie. O ile jako dzieci calkiem niezle radzimy sobie z zamiana
nadwyzek glukozy w glikogen, to zazwyczaj po trzydziestce lapiemy
lekka nadwage, bo sprawnosc trzystki spada. Nadmiernie strzelamy
insulina na obieg, odkladamy co sie da w postaci tk. tluszczowej i
zwyczajnie zaczynamy tyc. To dlatego diety ograniczajce cukry (w tym
zlozone!) a nie tluszcze odnosza dobry skutek. Trzeba tylko dac sobie
troche czasu, bo nie zawsze po paru tygodniach widac pozytywne zmainy
(tu pije do Madzi z naszej grupy).
pozdrawiam Cie serdecznie, Iza
|