Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!feed.news.interia.pl!not-for-mail
From: "Dr.Endriu" <n...@i...pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: Crohn?
Date: Sun, 24 Jun 2007 22:06:45 +0200
Organization: INTERIA.PL S.A.
Lines: 47
Message-ID: <f5mij7$d9o$1@news.interia.pl>
References: <f5lul6$gp3$1@news.interia.pl> <5...@n...onet.pl>
<f5mhpd$c14$1@news.interia.pl>
NNTP-Posting-Host: 193.239.62.153
X-Trace: news.interia.pl 1182715303 13624 193.239.62.153 (24 Jun 2007 20:01:43 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 24 Jun 2007 20:01:43 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-Priority: 3
X-Authenticated-User: nmp2 % interia+pl
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:233476
Ukryj nagłówki
> 1) gdzie powyższe enzymy są "produkowane", i gdzie odbywa się obróbka w/w
> enzymami.....
http://tiny.pl/flwq
"....Trzustka spełnia w organizmie człowieka dwa niezwykle ważne zadania:
wytwarza enzymy trawienne oraz hormony, które regulują poziom cukru we krwi,
tj. insulinę i glukagon. Enzymy trzustkowe są niezbędne do prawidłowego
procesu trawienia i przyswajania pokarmów w przewodzie pokarmowym. Enzymy
trawienne wydzielane przez trzustkę biorą udział w trawieniu podstawowych
składników pokarmowych, czyli białek, tłuszczów i węglowodanów. Możemy
podzielić je na:
- Enzymy proteolityczne, czyli trawiące białko. Należą do nich: trypsyna,
chymotrypsyna, karboksypeptydazy A i B, elastaza, nukleaza.
- Enzymy lipolityczne, czyli trawiące tłuszcze. Należą do nich: lipaza
trzustkowa, fosfolipazy A i B, esterazy.
- Enzymy amylolityczne (glikolityczne), czyli trawiące skrobię. Jest to
alfa-amylaza trzustkowa.
Enzymy syntetyzowane są wewnątrz komórek trzustkowych i magazynowane tam w
postaci tzw. ziarnistości otoczonych błoną. Aby nie doszło do procesów
samotrawienia wewnątrz trzustki, enzymy proteolityczne są wytwarzane i
gromadzone w postaci nieczynnej, tzw. proenzymów. Dodatkowo produkowany jest
w komórkach inhibitor trypsyny, który unieczynnia pojawiającą się
wewnątrzkomórkowo aktywną trypsynę trawiącą białko. Proenzymy i pozostałe
enzymy wydzielane są do soku trzustkowego, który spływa PRZEWODEM
TRZUSTKOWYM DO DWUNASTNICY. I dopiero w świetle dwunastnicy dochodzi do
aktywacji proenzymów do enzymów i ich działania trawiennego....".
Na moje oko jakieś przewody się pozatkały i spływanie w/w enzymów do
dwunastnicy jest niemożliwe, stąd układ pokarmowy przestał trawić "peptydy
gliadyny" które wywołuja reakcję alergiczną.....
Pytanie jak je przeczyscić....
--
Pozdrawiam
Dr.Endriu
nmp1(małpa)interia.pl
http://drendriu.ovh.org
"Uwaga !!!. Niniejszym informuję iż nie jestem lekarzem medycyny :) ."
|