Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Cwikla

Grupy

Szukaj w grupach

 

Cwikla

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-10-04 09:46:41

Temat: Cwikla
Od: "bozia" <b...@b...wroc.pl> szukaj wiadomości tego autora

Poszukuje przepisu na dobra cwikle.

Dzieki


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-10-04 19:45:03

Temat: Re: Cwikla
Od: b...@i...com.pl (Barbara) szukaj wiadomości tego autora

From: "bozia" <b...@b...wroc.pl>


| Poszukuje przepisu na dobra cwikle.
| Dzieki
|


No coz.. dla kazdego dobra cwikla ozanacza cos innego w smaku..
dla mnie to po prostu wlasnorecznie starty swiezy chrzan.. - niestety nie
potrafie tego zrobic samodzielnie..i stad musialam sie pozegnac z prawdziwa
cwikla ;( + starte czerwone buraczki.
Kolejnym czynnikiem, ktory wplywa na kolor i smak.. to male buraczki
gotowane w skorce na parze [wczesniej wyszorowane, ale nie obcinamy im
ogonkow/korzonkow], a nastepnie starte.
Mieszamy chrzan z buraczkami doprawiajac niewielka iloscia soli, co najmniej
1 lyzka cukru no i troszeczke [powiedzialabym symbolicznie] soku z cytryny,
a lepiej kwasku cytrynowe lub kwasu mlekowego..
Cwikla musi sie przegryzc.. czyli nalezy jej sprobowac na nastepny dzien i
ew. ponownie doprawic.
Dla mnie cwikla musiala byc ostra, czyli, podobnie jak prawdziwy chrzan,
'krecic w nosie', aczkolwiek nieco lzej :-)
Jesli pamietasz smak z domu.. nie ma problemu..
gorzej, jesli w ogole nie masz skojarzen na temat smaku.. wowczas pytaj
tych, co naprawde wiedza.
Smacznego :-)
Barbara


--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-05 07:16:27

Temat: Re: Cwikla
Od: w...@o...pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

bozia <b...@b...wroc.pl> wrote:

> Poszukuje przepisu na dobra cwikle.
>
> Dzieki

Przepis na cwkle nie zmienil sie od sredniowiecza. Wielokrotnie cytowyn
jest ten, ktpry pochodzi u "Zywota czlowieka poczciwego" Reya:

Nuz cwikielki w piec namotawszy a dobrze przypiekszy, nadobnie
ochedozyc, w talerzyki nakrajac, takze w faseczke ulozyc, chrzanikiem,
co najdrobniej ukrezawszy, przetrzasnac, bo bedzie dlugo trwala, takze
koprem wloskim, troche przetlukszy, przetrzasnac, a octem pokrapiac, a
sola tez troche przesalac, tedy to jest tak osobny przysmak... bo i
rosolek bardzo smaczny, i sama pani cwikla bedzie berdzo smaczna i
bardzo nadobnie pachnela.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

znowu ser!
[OT] Kapusta a jod
Re: wolowina/walkie
Cycki kangurze
sola w smietanie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »