« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-10-04 09:46:41
Temat: CwiklaPoszukuje przepisu na dobra cwikle.
Dzieki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-10-04 19:45:03
Temat: Re: CwiklaFrom: "bozia" <b...@b...wroc.pl>
| Poszukuje przepisu na dobra cwikle.
| Dzieki
|
No coz.. dla kazdego dobra cwikla ozanacza cos innego w smaku..
dla mnie to po prostu wlasnorecznie starty swiezy chrzan.. - niestety nie
potrafie tego zrobic samodzielnie..i stad musialam sie pozegnac z prawdziwa
cwikla ;( + starte czerwone buraczki.
Kolejnym czynnikiem, ktory wplywa na kolor i smak.. to male buraczki
gotowane w skorce na parze [wczesniej wyszorowane, ale nie obcinamy im
ogonkow/korzonkow], a nastepnie starte.
Mieszamy chrzan z buraczkami doprawiajac niewielka iloscia soli, co najmniej
1 lyzka cukru no i troszeczke [powiedzialabym symbolicznie] soku z cytryny,
a lepiej kwasku cytrynowe lub kwasu mlekowego..
Cwikla musi sie przegryzc.. czyli nalezy jej sprobowac na nastepny dzien i
ew. ponownie doprawic.
Dla mnie cwikla musiala byc ostra, czyli, podobnie jak prawdziwy chrzan,
'krecic w nosie', aczkolwiek nieco lzej :-)
Jesli pamietasz smak z domu.. nie ma problemu..
gorzej, jesli w ogole nie masz skojarzen na temat smaku.. wowczas pytaj
tych, co naprawde wiedza.
Smacznego :-)
Barbara
--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-05 07:16:27
Temat: Re: Cwiklabozia <b...@b...wroc.pl> wrote:
> Poszukuje przepisu na dobra cwikle.
>
> Dzieki
Przepis na cwkle nie zmienil sie od sredniowiecza. Wielokrotnie cytowyn
jest ten, ktpry pochodzi u "Zywota czlowieka poczciwego" Reya:
Nuz cwikielki w piec namotawszy a dobrze przypiekszy, nadobnie
ochedozyc, w talerzyki nakrajac, takze w faseczke ulozyc, chrzanikiem,
co najdrobniej ukrezawszy, przetrzasnac, bo bedzie dlugo trwala, takze
koprem wloskim, troche przetlukszy, przetrzasnac, a octem pokrapiac, a
sola tez troche przesalac, tedy to jest tak osobny przysmak... bo i
rosolek bardzo smaczny, i sama pani cwikla bedzie berdzo smaczna i
bardzo nadobnie pachnela.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |