Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!opoka.org.pl!news.idn.org.pl!news.sign
off.com.pl!news.pse.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!news.internetia.pl!newsfe
ed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Czat z Kwasniewskim.
Date: Fri, 23 Apr 2004 13:37:19 +0200
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 43
Message-ID: <c6av3t$gje$1@inews.gazeta.pl>
References: <c69dv3$r2h$1@inews.gazeta.pl> <c69hb5$765$1@opal.futuro.pl>
<c6ack8$lsg$1@atlantis.news.tpi.pl> <c6ad5p$3vf$1@inews.gazeta.pl>
<c6ae2n$rlu$1@atlantis.news.tpi.pl> <c6afai$j7a$1@inews.gazeta.pl>
<c6afq4$6ig$1@atlantis.news.tpi.pl> <c6afvs$b6l$1@inews.gazeta.pl>
<c6agsp$276$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: dial-1462.wroclaw.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1082720190 17006 217.30.135.192 (23 Apr 2004 11:36:30 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 23 Apr 2004 11:36:30 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-User: marcin-ka
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:35868
Ukryj nagłówki
jangr w wiadomości news:c6agsp$276$1@nemesis.news.tpi.pl pisze:
>> Mnie chodzi o te jony metali ciezkich. O izomerach cis i trans
>> czytalem.
>
> Kiedyś to był sproszkowany nikiel. Teraz nie mam zielonego
> pojęcia. Może ktoś wie?
Widze, ze nie ma chetnych, wiec sam odrobie zadanie domowe. Kwasniewski na
czacie powiedzial:
"Wytwarzanie margaryny polega na wtloczeniu wodoru przy pomocy katalizatorow
w lancuch tluszczowy w miejscach wiazan podwojnych. Polowa tych wodorow jest
wtlaczana w pozycji cis wlasciwej dla naturalnych kwasow tluszczowych, a
polowa w pozycji trans prawie niespotykanej w organizmach zywych.
Przetwarzanie takich tluszczow w organizmie jest bardzo utrudnione i moze
byc przyczyna szeregu chorob. W procesie utwardzania jako katalizatory uzywa
sie jony metali ciezkich, ktore pozostaja w margarynie."
Wyglada jednak na to, ze:
1. Zawartosc izomerow trans w roznych rodzajach tluszczow spozywczych rozni
sie znacznie. W margarynach kostkowych, twardych ("Palma", "Mleczna") jest
ich ponad 25%, w masle roslinnym prawie 10%, a w niektorych margarynach
miekkich, przeznaczonych do smarowania pieczywa, mniej niz 2%.
2. Izomery trans sa jednak spotykane w naturze. Wystepuja w miesie
przezuwaczy, drobiu oraz w tluszczu mlecznym. Zawartosc izomerow trans w
masle waha sie od 1.8% do 5.9%.
3. Izomery trans traktuje sie obecnie podobnie, jak tluszcze nasycone.
Analogicznie sa one jedynie zrodlem energii i nie moga pelnic roli
prawidlowego budulca blon komorkowych (choc przy duzych stezeniach tym
budulcem sie staja). W podobny do tluszczow nasyconych sposob powoduja tez
wzrost stezenia frakcji lipoprotein LDL.
4. Katalizatorami w procesie utwardzania (uwodorniania) tluszczow
nienasyconych sa najczesciej: mrowczan niklu lub preparowane sole miedzi i
chromu. Po zakonczeniu procesu katalizator jest oddzielany od produktu
poprzez filtracje. Pozostalosci niklu moga wywolywac alergie, ale w chwili
obecnej wiecej go mozna znalezc w wodzie z kranu, niz w margarynie
(http://www.mp.pl/bazy/alergeny.php?id=42).
http://www.zskp.chojnice.pl/tg%20trans.htm
|