Data: 2004-04-23 11:37:19
Temat: Re: Czat z Kwasniewskim.
Od: Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah>
Pokaż wszystkie nagłówki
jangr w wiadomości news:c6agsp$276$1@nemesis.news.tpi.pl pisze:
>> Mnie chodzi o te jony metali ciezkich. O izomerach cis i trans
>> czytalem.
>
> Kiedyś to był sproszkowany nikiel. Teraz nie mam zielonego
> pojęcia. Może ktoś wie?
Widze, ze nie ma chetnych, wiec sam odrobie zadanie domowe. Kwasniewski na
czacie powiedzial:
"Wytwarzanie margaryny polega na wtloczeniu wodoru przy pomocy katalizatorow
w lancuch tluszczowy w miejscach wiazan podwojnych. Polowa tych wodorow jest
wtlaczana w pozycji cis wlasciwej dla naturalnych kwasow tluszczowych, a
polowa w pozycji trans prawie niespotykanej w organizmach zywych.
Przetwarzanie takich tluszczow w organizmie jest bardzo utrudnione i moze
byc przyczyna szeregu chorob. W procesie utwardzania jako katalizatory uzywa
sie jony metali ciezkich, ktore pozostaja w margarynie."
Wyglada jednak na to, ze:
1. Zawartosc izomerow trans w roznych rodzajach tluszczow spozywczych rozni
sie znacznie. W margarynach kostkowych, twardych ("Palma", "Mleczna") jest
ich ponad 25%, w masle roslinnym prawie 10%, a w niektorych margarynach
miekkich, przeznaczonych do smarowania pieczywa, mniej niz 2%.
2. Izomery trans sa jednak spotykane w naturze. Wystepuja w miesie
przezuwaczy, drobiu oraz w tluszczu mlecznym. Zawartosc izomerow trans w
masle waha sie od 1.8% do 5.9%.
3. Izomery trans traktuje sie obecnie podobnie, jak tluszcze nasycone.
Analogicznie sa one jedynie zrodlem energii i nie moga pelnic roli
prawidlowego budulca blon komorkowych (choc przy duzych stezeniach tym
budulcem sie staja). W podobny do tluszczow nasyconych sposob powoduja tez
wzrost stezenia frakcji lipoprotein LDL.
4. Katalizatorami w procesie utwardzania (uwodorniania) tluszczow
nienasyconych sa najczesciej: mrowczan niklu lub preparowane sole miedzi i
chromu. Po zakonczeniu procesu katalizator jest oddzielany od produktu
poprzez filtracje. Pozostalosci niklu moga wywolywac alergie, ale w chwili
obecnej wiecej go mozna znalezc w wodzie z kranu, niz w margarynie
(http://www.mp.pl/bazy/alergeny.php?id=42).
http://www.zskp.chojnice.pl/tg%20trans.htm
|