« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-27 10:28:19
Temat: CzeburiekiPo ukrainskich wojazach przywoze przepis (jeszcze nie sprawdzony) na
Czeburieki-
potrawe kuchni tatarskiej rozpowszechniona w calej UA
BTW nie znalazlem przepisu w sieci, az niemozliwe zeby pl.rec.kuchania taka
pyszna potrawa
sie jeszcze nie zajela,wstyd:-)
Ciasto:
maka, woda, sol
Farsz
zmielona wieprzowina, cebula, koperek, przyprawy (pieprz i sol)
ciasto zrobic puszyte, wielokrotnie sie nad nim pastwic walkiem, coby sie
puszyste zrobilo,
(na tyle na ile moze bez jajek)
po zmasowanym walkowaniu odlozyc na kilka godzin do lodowki
farsz ze swininki jest czesto zastepowany serem bialym, ale troche innym niz
w Polsce, lekko jakby skwasnilym,
lub tez ziemniaczkami, przyrzadzonym +- jak do ruskich naszych (lub
warieników z kartoszkoj ichniejszych)
trzeba drobno posiekana cebule zmieszac z mieskiem, dodac przyprawy i
ewentualnie dodac kapke wody-
tak aby konsystencja przypominala gesta smietane
teraz najtrudniejsze-smazymy na glebokim tluszczu-
z ciasta ma wyjsc taki nalesnik zlozony w pol z farszem w srodku
w praktyce przepis sprawdze jutro to sie podziele wrazeniami:-)
pozdrawiam
--
.mihau.
....:::::[ m ]::::....
m...@w...pl
"Przyszłość jest to dziś, tylko cokolwiek dalej" C.K.N.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-07-27 11:09:48
Temat: Re: CzeburiekiMicha" Gwiazdowski <m...@w...pl> wrote:
> Po ukrainskich wojazach przywoze przepis (jeszcze nie sprawdzony) na
> Czeburieki-
> Farsz
> zmielona wieprzowina,
Zwsze myslalem, ze Tatarzy to muzulmanie.
cebula, koperek, przyprawy (pieprz i sol)
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-27 11:10:17
Temat: Re: Czeburieki
Użytkownik "Michał Gwiazdowski" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bg09g3$fm5$1@inews.gazeta.pl...
> Po ukrainskich wojazach przywoze przepis (jeszcze nie sprawdzony) na
> Czeburieki-
> potrawe kuchni tatarskiej rozpowszechniona w calej UA
> BTW nie znalazlem przepisu w sieci, az niemozliwe zeby pl.rec.kuchania
taka
> pyszna potrawa
> sie jeszcze nie zajela,wstyd:-)
>
> Ciasto:
> maka, woda, sol
>
> Farsz
> zmielona wieprzowina, cebula, koperek, przyprawy (pieprz i sol)
>
> ciasto zrobic puszyte, wielokrotnie sie nad nim pastwic walkiem, coby sie
> puszyste zrobilo,
> (na tyle na ile moze bez jajek)
> po zmasowanym walkowaniu odlozyc na kilka godzin do lodowki
Czesc! :-)))) Robie czieburieki, ale nie wkladam do lodowki i w Twoim
przepisie na ciasto brakuje jednego skladnika. :-) Ciasto smakuje troche,
jak francuskie.Tak, jest bardzo lubiane przeze mnie i znajomych. I wygodne.
Potem tylko podgrzac w piekarniku, albo sobie zjesc gdzies na wycieczce, na
zimno. Nie daje kopru, lecz daje niesmiertelny czosnek do nadzienia, ale
sprobuje z koprem.
Poziomka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-27 11:28:29
Temat: Re: Czeburieki
Użytkownik "Poziomka" <p...@e...com> napisał w wiadomości
news:bg0coq$cmp$1@nemesis.news.tpi.pl...
~~ciaaaach~~
>Nie daje kopru, lecz daje niesmiertelny czosnek do nadzienia, ale
> sprobuje z koprem.
szczerze piszac, ten koper mi tam w srodku nie smakuje i bardziej mi
smakowaly
takie czeburieki bez kopru, ale trzeba sprobowac:-)
pozdr
--
mihau
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-27 11:29:39
Temat: Re: Czeburieki
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisał w wiadomości
news:1fyrb5b.3c2c8nnxcoloN%wlos@tele.com.pl...
> Micha" Gwiazdowski <m...@w...pl> wrote:
>
> > Po ukrainskich wojazach przywoze przepis (jeszcze nie sprawdzony) na
> > Czeburieki-
>
> > Farsz
> > zmielona wieprzowina,
>
> Zwsze myslalem, ze Tatarzy to muzulmanie.
ten przepis dostalem od niemuzułmanki:-)
faktycznie nie pomyslalem, w oryginale jest prawie na pewno baranina
pozdrawiam
--
mihau
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |