Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Michał Gwiazdowski" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Czeburieki
Date: Sun, 27 Jul 2003 12:28:19 +0200
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 41
Message-ID: <bg09g3$fm5$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: pa23.krzeszowice.sdi.tpnet.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1059301699 16069 217.99.138.23 (27 Jul 2003 10:28:19 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 27 Jul 2003 10:28:19 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-User: m.gwiazdowski
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:166630
Ukryj nagłówki
Po ukrainskich wojazach przywoze przepis (jeszcze nie sprawdzony) na
Czeburieki-
potrawe kuchni tatarskiej rozpowszechniona w calej UA
BTW nie znalazlem przepisu w sieci, az niemozliwe zeby pl.rec.kuchania taka
pyszna potrawa
sie jeszcze nie zajela,wstyd:-)
Ciasto:
maka, woda, sol
Farsz
zmielona wieprzowina, cebula, koperek, przyprawy (pieprz i sol)
ciasto zrobic puszyte, wielokrotnie sie nad nim pastwic walkiem, coby sie
puszyste zrobilo,
(na tyle na ile moze bez jajek)
po zmasowanym walkowaniu odlozyc na kilka godzin do lodowki
farsz ze swininki jest czesto zastepowany serem bialym, ale troche innym niz
w Polsce, lekko jakby skwasnilym,
lub tez ziemniaczkami, przyrzadzonym +- jak do ruskich naszych (lub
warieników z kartoszkoj ichniejszych)
trzeba drobno posiekana cebule zmieszac z mieskiem, dodac przyprawy i
ewentualnie dodac kapke wody-
tak aby konsystencja przypominala gesta smietane
teraz najtrudniejsze-smazymy na glebokim tluszczu-
z ciasta ma wyjsc taki nalesnik zlozony w pol z farszem w srodku
w praktyce przepis sprawdze jutro to sie podziele wrazeniami:-)
pozdrawiam
--
.mihau.
....:::::[ m ]::::....
m...@w...pl
"Przyszłość jest to dziś, tylko cokolwiek dalej" C.K.N.
|