« poprzedni wątek | następny wątek » |
91. Data: 2010-12-09 10:23:02
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?W dniu 2010-12-09 09:11, Aicha pisze:
> W dniu 2010-12-09 09:04, Panslavista pisze:
>
>>> Nie czytasz, tylko wstawiasz linki - nikt nie próbuje ci wmówić, że
>>> nie ma
>>> w mące glutenu, ale że procentowo w stosunku do innech białek roslinych
>>> jest go zznacząco mniej.
>>> Jestes wstanie to zapamiętać?
>>
>> Cienias, stawiasz tezę, później przypisujesz ją XL, bo ona licząc na
>> pewien poziom wykształcenia interlokutora nie robi łopatologicznego
>> wykładu
>> ze wszystkiego (a po łebkach, bo trudno podręcznik z technologii
>> zbiorowego
>> żywienia zamknąć w poście czy nawet w kilku postach), lecz porusza
>> jakiś w
>> miarę ważny problem.
>
> "Może najkrócej: drożdże to białko. Jedyny rodzaj białka, które POWINNO
> się znaleźć w chlebie prócz glutenu."
>
> Gdzie tu jest choćby piśnięte, że coś (inne białko) oprócz glutenu
> istnieje w mące?
> A+B=100%, nie mniej ni więcej.
>
To wyjaśnijcie wreszcie (Ty albo Witek), jakie jeszcze białko jest w tej
mące oprócz glutenu. Ja przyznaję, że nie wiem, ale chyba w tym właśnie
tkwi kość niezgody.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
92. Data: 2010-12-09 10:30:38
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?W dniu 2010-12-09 11:13, Ikselka pisze:
> Dnia Thu, 09 Dec 2010 09:11:50 +0100, Aicha napisał(a):
>
>
>> "Może najkrócej: drożdże to białko. Jedyny rodzaj białka, które POWINNO
>> się znaleźć w chlebie prócz glutenu."
>>
>> Gdzie tu jest choćby piśnięte, że coś (inne białko) oprócz glutenu
>
> Jest o białku drożdży:
> "(...)drożdże to białko. Jedyny rodzaj białka, które POWINNO się znaleźć w
> chlebie prócz...(...)".
>
> Słowo "prócz" łączy w mojej wypowiedzi wymienione przeze mnie drożdże z
> drugim rodzajem białka:
> "(...)...prócz glutenu."
>
> Wystarczy umiejętność czytania oraz rozumienia zdań pojedynczych złożonych,
> ale widzę, że to ponad Twoje siły. Te swoje pornoopowiastki pewnie piszesz
> zdaniami pojedynczymi i równoważnikami zdań, jak była salowa a dziś
> wielka_polska_pisarka_Grochola swoje wypociny dla analfabetów.
A gluten to się dodaje w czystej postaci?
>> istnieje w mące?
>
> Napisałam "W CHLEBIE":"(...)Jedyny rodzaj białka, które POWINNO się znaleźć
> w chlebie prócz glutenu."
> Może Ci rozbiór logiczny tego zdania zrobić?
A chleb to niby z czego się robi? I te inne białka z mąki to tak sobie
uciekają, że ich potem w chlebie nie ma?
th
--
http://nitkowo.bloog.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
93. Data: 2010-12-09 10:32:38
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:19xaos3ko1n02.fh7e6y239si9.dlg@40tude.net...
> Dnia Thu, 9 Dec 2010 09:04:50 +0100, Panslavista napisał(a):
>
>> "witek J" <j...@p...p.lodz.pl> wrote in message
>> news:idq122$i81$1@inews.gazeta.pl...
>>> Ikselka submitted this idea :
>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>> Dla niej gluten = białko.
>>>>
>>>> http://pl.wikipedia.org/wiki/Gluten
>>>> "Gluten - mieszanina białek roślinnych: gluteniny i gliadyny. Występuje
>>>> w
>>>> ziarnach zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa."
>>>>
>>> Napisane jest tam, że to jedyne dwa białka? Przecież brnież, zamiast
>>> przyznac się, że sie mylisz!
>>>
>>>
>>>>
>>>> Jeszcze? Czy już wystarczy?
>>> Nie czytasz, tylko wstawiasz linki - nikt nie próbuje ci wmówić, że nie
>>> ma
>>> w mące glutenu, ale że procentowo w stosunku do innech białek roslinych
>>> jest go zznacząco mniej.
>>> Jestes wstanie to zapamiętać?
>>>
>>>> XL //tzn ona.
>>> Witek
>>
>> Cienias, stawiasz tezę, później przypisujesz ją XL, bo ona licząc na
>> pewien poziom wykształcenia interlokutora nie robi łopatologicznego
>> wykładu
>
> Dokładnie.
>
>> ze wszystkiego (a po łebkach, bo trudno podręcznik z technologii
>> zbiorowego
>> żywienia zamknąć w poście czy nawet w kilku postach), lecz porusza jakiś
>> w
>> miarę ważny problem. A ty ze świadomością ucznia zawodówki
>> gastronomicznej,
>> który poznał kolejną prawdę, już dekady wcześniej objawioną innym,
>> próbujesz
>> walczyć jak o zbawienie swojej prostackiej duszy, nie mając nic w
>> zanadrzu
>> na swoją obronę. Znam takich, jeszcze niedawno jeden taki twierdził, że
>> nikt
>> go nie przekona, że czarne to czarne, a białe to białe. Rób tak dalej, a
>> może i tobie trafi sie kryptka, w katedrze może nie bo z miejscem hadko,
>> ale
>> w Smoczej Jamie miejsc jest wiele...
>
> Spokojnie - on z tych, co piszą "brnież". I takie różne podobne. Mnie to
> wystarczy :-)
Z parchatych blokersów?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
94. Data: 2010-12-09 10:34:21
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:17bfeayot93yd.1gyro3hm15tp3.dlg@40tude.net...
Mam większy rozmiar i możliwości... :-))))))))))))))))))))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
95. Data: 2010-12-09 12:41:43
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?medea wrote :
> W dniu 2010-12-09 09:11, Aicha pisze:
>> W dniu 2010-12-09 09:04, Panslavista pisze:
>>
>>>> Nie czytasz, tylko wstawiasz linki - nikt nie próbuje ci wmówić, że
>>>> nie ma
>>>> w mące glutenu, ale że procentowo w stosunku do innech białek roslinych
>>>> jest go zznacząco mniej.
>>>> Jestes wstanie to zapamiętać?
>>>
>>> Cienias, stawiasz tezę, później przypisujesz ją XL, bo ona licząc na
>>> pewien poziom wykształcenia interlokutora nie robi łopatologicznego
>>> wykładu
>>> ze wszystkiego (a po łebkach, bo trudno podręcznik z technologii
>>> zbiorowego
>>> żywienia zamknąć w poście czy nawet w kilku postach), lecz porusza
>>> jakiś w
>>> miarę ważny problem.
>>
>> "Może najkrócej: drożdże to białko. Jedyny rodzaj białka, które POWINNO
>> się znaleźć w chlebie prócz glutenu."
>>
>> Gdzie tu jest choćby piśnięte, że coś (inne białko) oprócz glutenu
>> istnieje w mące?
>> A+B=100%, nie mniej ni więcej.
>>
>
> To wyjaśnijcie wreszcie (Ty albo Witek), jakie jeszcze białko jest w tej mące
> oprócz glutenu. Ja przyznaję, że nie wiem, ale chyba w tym właśnie tkwi kość
> niezgody.
>
> Ewa
Gluten - to mieszanina dwóch rodzajów białek roslinych (gluteniny i
gladyny) - niesławna, gdyż jest powiązana z odpowiedzią
autoimmunizacyjną (informacje tez na wikipedii którą cyt. Ikselna)
Problem polega na tym że, rośliny w tym zboża, w każdej komórce mają
troche więcej innych rodzajów białka - obecnie ocenia się ta ilość na
między 24 tys a 32 tys. Więc trochę trudno mówić o glutenie jedynych
białach w mące.;-)
Obecnie po zsekwecjonowaniu genomu drożdży S.cerevisiae (piekarnicze)
wiemy, że maja ... 5885 białek! W większości całkowicie różnicych się
od siebie funkcjami i budową. Ale są tez takie białka jak histony -
które są identyczne w drożdżach, pszenicy czy komórkach człowieka.
Mam nadzieję, że to wyjaśni nieścisłości, choć nie sądzę, że wszystkim
;-)
Wiek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
96. Data: 2010-12-09 12:46:30
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?Panslavista submitted this idea :
> "witek J" <j...@p...p.lodz.pl> wrote in message
> news:idq122$i81$1@inews.gazeta.pl...
>> Ikselka submitted this idea :
>>
>>>>>
>>>>>
>>>> Dla niej gluten = białko.
>>>
>>> http://pl.wikipedia.org/wiki/Gluten
>>> "Gluten - mieszanina białek ro?linnych: gluteniny i gliadyny. Występuje w
>>> ziarnach zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa."
>>>
>> Napisane jest tam, że to jedyne dwa białka? Przecież brnież, zamiast
>> przyznac się, że sie mylisz!
>>
>>> XL //tzn ona.
>> Witek
>
> Cienias, stawiasz tezę, póĽniej przypisujesz j? XL, bo ona licz?c na
> pewien poziom wykształcenia interlokutora nie robi łopatologicznego wykładu
> ze wszystkiego ...
:-)
Człeku, prześledź wątek, zobacz gdzie zaczynają się inwektywy, kto
stara się wyjaśnić, a pytania stawia cytując wcześniejszą wypowiedź
odnosząc się do niej bezpośrednio
Witek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
97. Data: 2010-12-09 12:51:18
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?After serious thinking Ikselka wrote :
> Dnia Thu, 9 Dec 2010 09:04:50 +0100, Panslavista napisał(a):
>
>> "witek J" <j...@p...p.lodz.pl> wrote in message
>> news:idq122$i81$1@inews.gazeta.pl...
>>> Ikselka submitted this idea :
>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>> Dla niej gluten = białko.
>>>>
>>>> http://pl.wikipedia.org/wiki/Gluten
>>>> "Gluten - mieszanina białek roślinnych: gluteniny i gliadyny. Występuje w
>>>> ziarnach zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa."
>>>>
>>> Napisane jest tam, że to jedyne dwa białka? Przecież brnież, zamiast
>>> przyznac się, że sie mylisz!
>>>
>>>
>>>>
>>>> Jeszcze? Czy już wystarczy?
>>> Nie czytasz, tylko wstawiasz linki - nikt nie próbuje ci wmówić, że nie ma
>>> w mące glutenu, ale że procentowo w stosunku do innech białek roslinych
>>> jest go zznacząco mniej.
>>> Jestes wstanie to zapamiętać?
>>>
>>>> XL //tzn ona.
>>> Witek
>>
>> Cienias, stawiasz tezę, później przypisujesz ją XL, bo ona licząc na
>> pewien poziom wykształcenia interlokutora nie robi łopatologicznego wykładu
>
> Dokładnie.
>
>
> Spokojnie - on z tych, co piszą "brnież". I takie różne podobne. Mnie to
> wystarczy :-)
Przy twoich bzdurach, jedyną rzeczą do której jesteś wstanie się
przyczepić to moje literów (często wynikające z podniesionego ciśnienia
i "starania się" zachowania odpowiedzi bez inwektyw.
Ale błedów rzeczowych czy logicznych niestey nie udaje Ci się wykazać,
nawet próbując zasłaniać się cientymi własnymi wypowiedziami - przecież
można wrócić kilka postów wyżej i widać kto co powiedział
Witek
buhahaha
Witek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
98. Data: 2010-12-09 13:03:52
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?Dnia Thu, 09 Dec 2010 11:23:02 +0100, medea napisał(a):
> To wyjaśnijcie wreszcie (Ty albo Witek), jakie jeszcze białko jest w tej
> mące oprócz glutenu.
W CHLEBIE.
Nie chodzi o białko W MĄCE, tylko o brak umiejętności rozumienia tekstu
drukowanego u 65 procent naszego społeczeństwa.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
99. Data: 2010-12-09 13:04:15
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?Dnia Thu, 09 Dec 2010 11:30:38 +0100, Theli napisał(a):
> A gluten to się dodaje w czystej postaci?
Ręce opadają...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
100. Data: 2010-12-09 13:04:42
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?Dnia Thu, 9 Dec 2010 11:32:38 +0100, Panslavista napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:19xaos3ko1n02.fh7e6y239si9.dlg@40tude.net...
>> Dnia Thu, 9 Dec 2010 09:04:50 +0100, Panslavista napisał(a):
>>
>>> "witek J" <j...@p...p.lodz.pl> wrote in message
>>> news:idq122$i81$1@inews.gazeta.pl...
>>>> Ikselka submitted this idea :
>>>>
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>> Dla niej gluten = białko.
>>>>>
>>>>> http://pl.wikipedia.org/wiki/Gluten
>>>>> "Gluten - mieszanina białek roślinnych: gluteniny i gliadyny. Występuje
>>>>> w
>>>>> ziarnach zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa."
>>>>>
>>>> Napisane jest tam, że to jedyne dwa białka? Przecież brnież, zamiast
>>>> przyznac się, że sie mylisz!
>>>>
>>>>
>>>>>
>>>>> Jeszcze? Czy już wystarczy?
>>>> Nie czytasz, tylko wstawiasz linki - nikt nie próbuje ci wmówić, że nie
>>>> ma
>>>> w mące glutenu, ale że procentowo w stosunku do innech białek roslinych
>>>> jest go zznacząco mniej.
>>>> Jestes wstanie to zapamiętać?
>>>>
>>>>> XL //tzn ona.
>>>> Witek
>>>
>>> Cienias, stawiasz tezę, później przypisujesz ją XL, bo ona licząc na
>>> pewien poziom wykształcenia interlokutora nie robi łopatologicznego
>>> wykładu
>>
>> Dokładnie.
>>
>>> ze wszystkiego (a po łebkach, bo trudno podręcznik z technologii
>>> zbiorowego
>>> żywienia zamknąć w poście czy nawet w kilku postach), lecz porusza jakiś
>>> w
>>> miarę ważny problem. A ty ze świadomością ucznia zawodówki
>>> gastronomicznej,
>>> który poznał kolejną prawdę, już dekady wcześniej objawioną innym,
>>> próbujesz
>>> walczyć jak o zbawienie swojej prostackiej duszy, nie mając nic w
>>> zanadrzu
>>> na swoją obronę. Znam takich, jeszcze niedawno jeden taki twierdził, że
>>> nikt
>>> go nie przekona, że czarne to czarne, a białe to białe. Rób tak dalej, a
>>> może i tobie trafi sie kryptka, w katedrze może nie bo z miejscem hadko,
>>> ale
>>> w Smoczej Jamie miejsc jest wiele...
>>
>> Spokojnie - on z tych, co piszą "brnież". I takie różne podobne. Mnie to
>> wystarczy :-)
>
> Z parchatych blokersów?
Czy innych takich.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |