« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2010-12-01 17:47:46
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?Dnia Tue, 30 Nov 2010 10:22:13 +0100, Marek napisał(a):
> W dniu 2010-11-30 00:34, Ikselka pisze:
>> Chyba tak. Natomiast sens zagrozenia glutaminianem polega na jego
>> zawartości wielokrotnie przewyższającej podane wyżej ilości w produktach, i
>> to w wielu zjadanych równocześnie. Następuje eskalacja spożycia w krótkim
>> czasie.
>
> W międzyczasie znalazłem artykuł opisujący w jaki sposób glutaminian
> mózg uszkadza:
>
> http://www.teraz-zdrowie.pl/glutaminian-sodu-e621-w-
wiekszosci-produktow-%E2%80%93-bardzo-szkodliwy/
Intuicyjnie od zawsze oraz obecnie z powodów zawartych w artykule naprawdę
jestem przeciwniczką tzw cudownych "Przypraw do...", tzn gotowych mieszanek
przyprawowych i fiksów do okreslonych potraw. Do tych mieszanek bowiem
dodawany jest mniej lub bardziej skrycie glutaminian jako gwarant
"udania_się" i "smakowitości" potrawy, a co za tym idzie przyzwyczajenia
gospodyni (zwłaszcza młodej i niedoświadczonej, bo na ten target są
nakierowane te mieszanki) do stałego stosowania owego fixu/przyprawy_do, co
zwiększa w sposób zastraszający spożycie glutaminianu, jeśli wziąć pod
uwagę mnogość tych mieszanek i nasilenie ich użycia łącznie z innymi
produktami spożywczymi wymienionymi w artykule.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2010-12-01 17:56:19
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?Użytkownik Ikselka napisał:
> Dnia Tue, 30 Nov 2010 10:22:13 +0100, Marek napisał(a):
>
>> W dniu 2010-11-30 00:34, Ikselka pisze:
>>> Chyba tak. Natomiast sens zagrozenia glutaminianem polega na jego
>>> zawartości wielokrotnie przewyższającej podane wyżej ilości w produktach, i
>>> to w wielu zjadanych równocześnie. Następuje eskalacja spożycia w krótkim
>>> czasie.
>>
>> W międzyczasie znalazłem artykuł opisujący w jaki sposób glutaminian
>> mózg uszkadza:
>>
>> http://www.teraz-zdrowie.pl/glutaminian-sodu-e621-w-
wiekszosci-produktow-%E2%80%93-bardzo-szkodliwy/
>
> Intuicyjnie od zawsze oraz obecnie z powodów zawartych w artykule naprawdę
> jestem przeciwniczką tzw cudownych "Przypraw do...", tzn gotowych mieszanek
> przyprawowych i fiksów do okreslonych potraw. Do tych mieszanek bowiem
> dodawany jest mniej lub bardziej skrycie glutaminian jako gwarant
> "udania_się" i "smakowitości" potrawy, a co za tym idzie przyzwyczajenia
> gospodyni (zwłaszcza młodej i niedoświadczonej, bo na ten target są
> nakierowane te mieszanki) do stałego stosowania owego fixu/przyprawy_do, co
> zwiększa w sposób zastraszający spożycie glutaminianu, jeśli wziąć pod
> uwagę mnogość tych mieszanek i nasilenie ich użycia łącznie z innymi
> produktami spożywczymi wymienionymi w artykule.
Kwas glutaminowy jako taki szkodliwy być nie może - jest jednym z
podstawowych aminokwasów budujących białka Gdyby sam w sobie był
szkodliwy - to Chiny, Indochiny i Japonia dawno by się wyludniły -
przecież ich kuchnia ocieka wręcz sosem sojowym.
Szkodliwość glutaminianu sodu polega na tym że jest czysty - sama sól
kwasu glutaminowego, bez (zawartych w naturalnych hydrolizatach
białkowych jak sos sojowy czy maggi) pozostałych aminokwasów - w
rezultacie ta nadmiarowa ilość kwasu glutaminowego nie bardzo może być
wykorzystana do budowania białek (bo do układanki nie pasuje).
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2010-12-01 18:31:24
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
""Dariusz K. Ładziak"" <d...@n...pl> wrote in message
news:4cf68c49$0$20993$65785112@news.neostrada.pl...
Użytkownik Ikselka napisał:
> Dnia Tue, 30 Nov 2010 10:22:13 +0100, Marek napisał(a):
>
>> W dniu 2010-11-30 00:34, Ikselka pisze:
>>> Chyba tak. Natomiast sens zagrozenia glutaminianem polega na jego
>>> zawartości wielokrotnie przewyższającej podane wyżej ilości w
>>> produktach, i
>>> to w wielu zjadanych równocześnie. Następuje eskalacja spożycia w
>>> krótkim
>>> czasie.
>>
>> W międzyczasie znalazłem artykuł opisujący w jaki sposób glutaminian
>> mózg uszkadza:
>>
>> http://www.teraz-zdrowie.pl/glutaminian-sodu-e621-w-
wiekszosci-produktow-%E2%80%93-bardzo-szkodliwy/
>
> Intuicyjnie od zawsze oraz obecnie z powodów zawartych w artykule naprawdę
> jestem przeciwniczką tzw cudownych "Przypraw do...", tzn gotowych
> mieszanek
> przyprawowych i fiksów do okreslonych potraw. Do tych mieszanek bowiem
> dodawany jest mniej lub bardziej skrycie glutaminian jako gwarant
> "udania_się" i "smakowitości" potrawy, a co za tym idzie przyzwyczajenia
> gospodyni (zwłaszcza młodej i niedoświadczonej, bo na ten target są
> nakierowane te mieszanki) do stałego stosowania owego fixu/przyprawy_do,
> co
> zwiększa w sposób zastraszający spożycie glutaminianu, jeśli wziąć pod
> uwagę mnogość tych mieszanek i nasilenie ich użycia łącznie z innymi
> produktami spożywczymi wymienionymi w artykule.
Kwas glutaminowy jako taki szkodliwy być nie może - jest jednym z
podstawowych aminokwasów budujących białka Gdyby sam w sobie był
szkodliwy - to Chiny, Indochiny i Japonia dawno by się wyludniły -
przecież ich kuchnia ocieka wręcz sosem sojowym.
Szkodliwość glutaminianu sodu polega na tym że jest czysty - sama sól
kwasu glutaminowego, bez (zawartych w naturalnych hydrolizatach
białkowych jak sos sojowy czy maggi) pozostałych aminokwasów - w
rezultacie ta nadmiarowa ilość kwasu glutaminowego nie bardzo może być
wykorzystana do budowania białek (bo do układanki nie pasuje).
Jest śmiertelnie niebezpieczny dla ciśnieniowców - jako sól sodowa nabija
fantastycznie ciśnienie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2010-12-01 21:44:22
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?Dnia Wed, 01 Dec 2010 18:56:19 +0100, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
> Kwas glutaminowy jako taki szkodliwy być nie może - jest jednym z
> podstawowych aminokwasów budujących białka Gdyby sam w sobie był
> szkodliwy - to Chiny, Indochiny i Japonia dawno by się wyludniły -
> przecież ich kuchnia ocieka wręcz sosem sojowym.
> Szkodliwość glutaminianu sodu polega na tym że jest czysty - sama sól
> kwasu glutaminowego, bez (zawartych w naturalnych hydrolizatach
> białkowych jak sos sojowy czy maggi) pozostałych aminokwasów - w
> rezultacie ta nadmiarowa ilość kwasu glutaminowego nie bardzo może być
> wykorzystana do budowania białek (bo do układanki nie pasuje).
No więc myślę o czystym - stosowanym nadmiarowo, tzn. powszechnie i niemal
we wszystkim.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2010-12-01 21:45:49
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?Dnia Wed, 1 Dec 2010 19:31:24 +0100, Panslavista napisał(a):
> Jest śmiertelnie niebezpieczny dla ciśnieniowców - jako sól sodowa nabija
> fantastycznie ciśnienie.
Ależ wystarczy sobie poczytać - specjalnie dla Twego przedmówcy powtarzam
podany przez kogoś link:
http://www.teraz-zdrowie.pl/glutaminian-sodu-e621-w-
wiekszosci-produktow-%E2%80%93-bardzo-szkodliwy/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2010-12-01 23:55:37
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?Użytkownik Panslavista napisał:
> Jest śmiertelnie niebezpieczny dla ciśnieniowców - jako sól sodowa nabija
> fantastycznie ciśnienie.
Nie tak strasznie. Właśnie wysokociśnieniowcy używają go w zastępstwie
soli - bo działa znacznie silniej jako wzmacniacz smaku od chlorku sodu
- w efekcie podobny efekt smakowy uzyskuje się przy znacznie mniejszej
ilości spożytego sodu.
Ale fakt, nadciśnieniowcy w ogóle sód powinni dawkować bardzo
precyzyjnie a współczesny przemysł spożywczy wali soli bez opamiętania
do wszystkiego.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2010-12-01 23:58:34
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?Użytkownik Ikselka napisał:
> Dnia Wed, 1 Dec 2010 19:31:24 +0100, Panslavista napisał(a):
>
>> Jest śmiertelnie niebezpieczny dla ciśnieniowców - jako sól sodowa nabija
>> fantastycznie ciśnienie.
>
> Ależ wystarczy sobie poczytać - specjalnie dla Twego przedmówcy powtarzam
> podany przez kogoś link:
> http://www.teraz-zdrowie.pl/glutaminian-sodu-e621-w-
wiekszosci-produktow-%E2%80%93-bardzo-szkodliwy/
"polepszacze smaku mogą się kumulować" - i to stwierdzenie wystarczy.
Bełkot. Mechanizm szkodliwości glutaminianu zaczyna się w momencie
opisanym przeze mnie - od niezbilansowania zestawu aminokwasów i
pozostawienia niezagospodarowanego kwasu glutaminowego. Nie sama
substancja a jej nadmiar w stosunku do innych szkodzi.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2010-12-02 00:00:05
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?Dnia Thu, 02 Dec 2010 00:55:37 +0100, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
> Ale fakt, nadciśnieniowcy w ogóle sód powinni dawkować bardzo
> precyzyjnie a współczesny przemysł spożywczy wali soli bez opamiętania
> do wszystkiego.
Nawet do pieczywa - bo kilkunastoprocentowy zysk jest na wadze, gdyż sól
wiąże wodę. czasem chleb jest tak słony, że jeść się nie da.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2010-12-02 05:25:44
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:1kuxschg93xpi$.13de8e4m97ir0.dlg@40tude.net...
> Dnia Thu, 02 Dec 2010 00:55:37 +0100, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
>
>> Ale fakt, nadciśnieniowcy w ogóle sód powinni dawkować bardzo
>> precyzyjnie a współczesny przemysł spożywczy wali soli bez opamiętania
>> do wszystkiego.
>
> Nawet do pieczywa - bo kilkunastoprocentowy zysk jest na wadze, gdyż sól
> wiąże wodę. czasem chleb jest tak słony, że jeść się nie da.
Bo fajanse sypią sól do mieszarki, czasem z grudami. Sól sypka powinna
zostać wymieszana z mąką przed połączeniem z wodą.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2010-12-02 12:03:53
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?Dnia Thu, 2 Dec 2010 06:25:44 +0100, Panslavista napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>> Nawet do pieczywa - bo kilkunastoprocentowy zysk jest na wadze, gdyż sól
>> wiąże wodę. czasem chleb jest tak słony, że jeść się nie da.
>
> Bo fajanse sypią sól do mieszarki, czasem z grudami. Sól sypka powinna
> zostać wymieszana z mąką przed połączeniem z wodą.
Soli powinno być w ogóle kilka razy mniej, niż dają. Rzecz tu nie w
sposobie, lecz w ilości.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |