Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!wsisiz.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfe
ed.atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta,pl.rec.kuchnia
References: <ibui9e$89e$1@news.net.icm.edu.pl>
<sd5m24spq5u9$.17yacr5t7mho2.dlg@40tude.net>
<ic6qtd$f5c$1@news.net.icm.edu.pl>
<1ffw2deb7ggbr.1k12uqm2kca3m$.dlg@40tude.net>
<ic879a$r7r$2@news.net.icm.edu.pl> <ic8kr9$k9p$1@news.net.icm.edu.pl>
<1blhsa36cdaoo$.2bimnrg04oyp.dlg@40tude.net>
<icmo9h$fhk$2@news.net.icm.edu.pl>
<b540kabt8sd1$.amjfjho2o2cf$.dlg@40tude.net>
<id2fo8$7jm$1@news.net.icm.edu.pl>
<k...@4...net>
<4cf68c49$0$20993$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Date: Wed, 1 Dec 2010 19:31:24 +0100
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5994
Lines: 46
Message-ID: <4cf6947c$0$22798$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.6.236.140
X-Trace: 1291228284 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 22798 83.6.236.140:1837
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:61872 pl.rec.kuchnia:331845
Ukryj nagłówki
""Dariusz K. Ładziak"" <d...@n...pl> wrote in message
news:4cf68c49$0$20993$65785112@news.neostrada.pl...
Użytkownik Ikselka napisał:
> Dnia Tue, 30 Nov 2010 10:22:13 +0100, Marek napisał(a):
>
>> W dniu 2010-11-30 00:34, Ikselka pisze:
>>> Chyba tak. Natomiast sens zagrozenia glutaminianem polega na jego
>>> zawartości wielokrotnie przewyższającej podane wyżej ilości w
>>> produktach, i
>>> to w wielu zjadanych równocześnie. Następuje eskalacja spożycia w
>>> krótkim
>>> czasie.
>>
>> W międzyczasie znalazłem artykuł opisujący w jaki sposób glutaminian
>> mózg uszkadza:
>>
>> http://www.teraz-zdrowie.pl/glutaminian-sodu-e621-w-
wiekszosci-produktow-%E2%80%93-bardzo-szkodliwy/
>
> Intuicyjnie od zawsze oraz obecnie z powodów zawartych w artykule naprawdę
> jestem przeciwniczką tzw cudownych "Przypraw do...", tzn gotowych
> mieszanek
> przyprawowych i fiksów do okreslonych potraw. Do tych mieszanek bowiem
> dodawany jest mniej lub bardziej skrycie glutaminian jako gwarant
> "udania_się" i "smakowitości" potrawy, a co za tym idzie przyzwyczajenia
> gospodyni (zwłaszcza młodej i niedoświadczonej, bo na ten target są
> nakierowane te mieszanki) do stałego stosowania owego fixu/przyprawy_do,
> co
> zwiększa w sposób zastraszający spożycie glutaminianu, jeśli wziąć pod
> uwagę mnogość tych mieszanek i nasilenie ich użycia łącznie z innymi
> produktami spożywczymi wymienionymi w artykule.
Kwas glutaminowy jako taki szkodliwy być nie może - jest jednym z
podstawowych aminokwasów budujących białka Gdyby sam w sobie był
szkodliwy - to Chiny, Indochiny i Japonia dawno by się wyludniły -
przecież ich kuchnia ocieka wręcz sosem sojowym.
Szkodliwość glutaminianu sodu polega na tym że jest czysty - sama sól
kwasu glutaminowego, bez (zawartych w naturalnych hydrolizatach
białkowych jak sos sojowy czy maggi) pozostałych aminokwasów - w
rezultacie ta nadmiarowa ilość kwasu glutaminowego nie bardzo może być
wykorzystana do budowania białek (bo do układanki nie pasuje).
Jest śmiertelnie niebezpieczny dla ciśnieniowców - jako sól sodowa nabija
fantastycznie ciśnienie.
|