Data: 2010-12-02 05:25:44
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:1kuxschg93xpi$.13de8e4m97ir0.dlg@40tude.net...
> Dnia Thu, 02 Dec 2010 00:55:37 +0100, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
>
>> Ale fakt, nadciśnieniowcy w ogóle sód powinni dawkować bardzo
>> precyzyjnie a współczesny przemysł spożywczy wali soli bez opamiętania
>> do wszystkiego.
>
> Nawet do pieczywa - bo kilkunastoprocentowy zysk jest na wadze, gdyż sól
> wiąże wodę. czasem chleb jest tak słony, że jeść się nie da.
Bo fajanse sypią sól do mieszarki, czasem z grudami. Sól sypka powinna
zostać wymieszana z mąką przed połączeniem z wodą.
|