Data: 2010-12-03 13:20:19
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 03 Dec 2010 14:15:55 +0100, Dawid napisał(a):
> W dniu 2010-12-03 11:02, Filip KK pisze:
>> W dniu 2010-12-03 03:40, "Dariusz K. Ładziak" pisze:
>>
>>> Chyba piszesz o mnie - czyli człowieku który nie wyobraża sobie
>>> posolenia jajka na miękko (tylko pieprz)...
>>>
>>> W przypadku przeciętnego Polaka to nie kilka a od kilkunastu do
>>> kilkudziesięciu razy jest przekroczone!
>>>
>> A skąd bierzecie te normy, kiedy jest przekroczone a kiedy nie?
>> Jaka jest dzienna norma spożycia soli dla przeciętnego zjadacza chleba?
>> Oraz dla sportowca?
>
> No właśnie, również mnie to interesuje.
> Może ktoś poda, skąd te dane o soli w Polsce?
> Okaże się, że z jakiegoś brukowca, albo z telewizji polskiej.
Ja mam relacje np wprost z pewnej piekarni. Opowiadają mi jej pracownicy,
jakie zabiegi się stosuje, żeby w czarodziejski sposób powiększyć wagę
chleba w stosunku do wagi użytej mąki.
Takze stosowanie tzw dodatków piekarskich, tzw polepszaczy, robi swoje.
Tzn nam - koło pióra. Zdrowotnego.
Na polu wędliniarskim jest podobnie.
I nie tylko.
Jemy sól z solą i solą poganiamy.
|