Data: 2010-12-04 16:58:44
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sat, 04 Dec 2010 08:44:33 -0700, Bogus napisał(a):
> Ikselka wrote:
>
>> Ja mam relacje np wprost z pewnej piekarni. Opowiadają mi jej pracownicy,
>> jakie zabiegi się stosuje, żeby w czarodziejski sposób powiększyć wagę
>> chleba w stosunku do wagi użytej mąki.
>
>
> Mowisz nic nie mowiac. Moze chcialabys podzielic sie z nami tymi
> rewelacjami?
Nie moge, ponieważ ktoś mi tutaj ostatnio zarzucil, że nie mogę się opierać
na wieściach od moich WYIMAGINOWANYCH znajomych :->
Ale mogę sie oprzeć na własnej wiedzy oraz źródłach.
Przypiek uzyskany podczas tradycyjnego i domowego (czyli uczciwego) wypieku
chleba wynosi 20%.
W przemysle piekarskim "legalnie" dzięki soli i polepszaczom dochodzi on do
40%. "Artyści" potrafią nieco więcej - sypiąc jeszcze więcej soli.
Ostatnie unijne regulacje zabraniające stosowania soli ponad potrzebę i
recepturę wzbudziły protesty przedsiębiorstw piekarskich i zaopatrzenia
piekarń. Bo zmniejszy się ich zysk. Ale nie ma obawy - są inne srodki
powiększające tzw przypiek :->
Mały przykład:
http://www.csmpolska.pl/polepszacze-do-pieczywa/piec
zywo-pszenno-zytnie/109-suprafrisch.html
Tylko w tym jednym środku nie podoba mi się ani mąka guarowa, ani mąka
sojowa, ani kwas askorbinowy, ani enigmatycznie brzmiąca nazwa "enzym" (bo
jaki to enzym?). Ponadto nie podano, ILE czego w nim jest. O środkach
grzybobójczych nawet się nie wspomina.
Dziedzina zaopatrzenia piekarń w tzw "środki polepszające" stanowi już cały
przemysł. Który ma swoje lobby.
I nie mów mi, ze te wszystkie skłądniki dodaje się w małej ilości. Jesli
będę jadła codziennie znikomą ilość każdego z nich przez kilkadziesiat lat,
nikt nie jest w stanie zagwarantowac ich neutralności dla mojego organizmu.
Jeżeli do tego dodac inne spożywane produkty (np wędliny, koncentraty
spożywcze, dania gotowe i półprodukty), ilość szkodliwych substancji
spożywanych dziennie przestaje być godna nazwy "znikoma".
Niedawno była też nawet afera z odżywkami dla dzieci, ale nie mogę znaleźć.
Polecam artykuły:
http://urodaizdrowie.pl/czy-utopimy-sie-w-soli-nadmi
erne-spozycie-a-normy-unijne
http://www.cafebabel.pl/article/29982/ile-soli-moze-
byc-w-chlebie.html
http://www.eufic.org/article/pl/artid/Sprawa-spozyci
a-soli-w-Europie/
Aha: i na CUKIER (zwłaszcza Królewski) też trzeba uważać!
http://eradycator.salon24.pl/78434,ile-soli-w-cukrze
-niemieckiego-koncernu-biala-smierc-polskich
|