Data: 2010-12-06 11:49:48
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Od: witek J <j...@p...p.lodz.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ikselka expressed precisely :
> Dnia Sun, 05 Dec 2010 14:28:27 +0100, witek J napisał(a):
>
>> O rany - środki grzybobójcze do chleba - ta jak drożdże potem mają w
>> tym funkcjonować?
>
> Srodki grzybobójcze do chleba. Właśnie tak. Tzw długoterminowy chleb
> właśnie zawiera owe substancje. Drożdze w nim to dodatek czysto symboliczny
> - służy jedynie pozytywnemu wynikowi w oznaczaniu białka drożdży w ew.
> analizach chemicznych. Rośnięcie chleba zapewniają głownie owe substancje
> "polepszające".
> Jesli chcesz wierzyć, że jesz chleb wyrośnięty "na samych drożdżach" -
> Twoja sprawa, mnie się nie czepiaj i jedz.
>
Klasyczny przypadek "ikselowskiej" nadinterpretacji - gdzie napisałem,
że chleb rośnie "na samych drożdżach". Jednak dodatek środków
grzybobójczych nie pozwalałby im w ogóle funkcjonować.
Ddatkowo juz kiedyś Ci zwracałem uwagę, że okreslenie białka drożdży
(poprzednio zwracałem uwagę na białka krwinek) jest tak mało konkretne,
jak mięso zwierząt (staram się utzrymac kulinarne odniesienia).
>> Czy nie pomyliłaś czegoś znowu lub nie
>> nadinterpretujesz niezrozumiałych określeń?
>
> Nie.
> Ale widzę, ze to Ty nie rozumiesz, o czym mówię. Niewiedza nie
> usprawiedliwia kpiny.
Nie kpie - dopytuje. Parafrazując - nie czepiaj się i jedź.
>> Kwas askorbinowy Ci przeszkadza?
>
> Tak, bo witaminy chcę zażywać w oznaczonych i uzasadnionych ilościach, a
> nie kiedy mi się je dosypuje według CZYJEGOŚ uznania. Kwas askorbinowy
> sypie się obecnie do WSZYSTKIEGO.
Rozumiem, że "zażywasz" witamin w określonych ilościach - czyli każdy
produkt, każdą zakupioną/wychodowana partię marchwi, buraków czy bazyli
poddajesz analizie?
Przecież każdy produkt spożywczy, tym bardziej w tzw hodowlach
naturalnych/ekologicznych ma dość zmienną ilość witamin/jonów/cukrów
Rozumiem, że nalezy wystrzegać się metali ciężkich czy pestycydów, ale
podnosić raban o dodatek wit C, której nadmia jest super szybko
wydalany z moczem? Nieprzesadzasz trochę?
>> A przepraszam w czym jest niedobra
>> witamina C jako dodatek do chleba?
>
> Przynajmniej w tym, że mi się ją aplikuje bez mojej woli - oraz jak wyżej.
Witek
|