Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: witek J <j...@p...p.lodz.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta,pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Date: Mon, 06 Dec 2010 12:49:48 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 51
Message-ID: <idiils$j6f$1@inews.gazeta.pl>
References: <ibui9e$89e$1@news.net.icm.edu.pl>
<1blhsa36cdaoo$.2bimnrg04oyp.dlg@40tude.net>
<icmo9h$fhk$2@news.net.icm.edu.pl>
<b540kabt8sd1$.amjfjho2o2cf$.dlg@40tude.net>
<id2fo8$7jm$1@news.net.icm.edu.pl>
<k...@4...net>
<4cf68c49$0$20993$65785112@news.neostrada.pl>
<4cf6947c$0$22798$65785112@news.neostrada.pl>
<4cf6e07f$0$20991$65785112@news.neostrada.pl>
<1kuxschg93xpi$.13de8e4m97ir0.dlg@40tude.net>
<4cf72dda$0$22809$65785112@news.neostrada.pl>
<znb4cd4q6dfd$.3ndxykngol5a$.dlg@40tude.net>
<id9ctp$psr$6@news.net.icm.edu.pl> <id9dtb$r9k$1@news.onet.pl>
<4cf858b0$0$22809$65785112@news.neostrada.pl>
<idafbv$psr$11@news.net.icm.edu.pl>
<4cf8ed88$0$22795$65785112@news.neostrada.pl>
<2fwo0ygl7pzs.1uhtygyzxxpbg$.dlg@40tude.net>
<AltKo.679$tc7.332@newsfe17.iad>
<jxlgloboz23x$.ilqrbe0pncg$.dlg@40tude.net>
<idg41t$kue$1@inews.gazeta.pl> <z...@4...net>
Reply-To: j...@p...p.lodz.pl
NNTP-Posting-Host: 178-36-179-220.adsl.inetia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1291636220 19663 178.36.179.220 (6 Dec 2010 11:50:20 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 6 Dec 2010 11:50:20 +0000 (UTC)
X-ICQ: 543516788
X-User: jakubo1313
X-Newsreader: MesNews/1.08.03.00-gb
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:61907 pl.rec.kuchnia:331987
Ukryj nagłówki
Ikselka expressed precisely :
> Dnia Sun, 05 Dec 2010 14:28:27 +0100, witek J napisał(a):
>
>> O rany - środki grzybobójcze do chleba - ta jak drożdże potem mają w
>> tym funkcjonować?
>
> Srodki grzybobójcze do chleba. Właśnie tak. Tzw długoterminowy chleb
> właśnie zawiera owe substancje. Drożdze w nim to dodatek czysto symboliczny
> - służy jedynie pozytywnemu wynikowi w oznaczaniu białka drożdży w ew.
> analizach chemicznych. Rośnięcie chleba zapewniają głownie owe substancje
> "polepszające".
> Jesli chcesz wierzyć, że jesz chleb wyrośnięty "na samych drożdżach" -
> Twoja sprawa, mnie się nie czepiaj i jedz.
>
Klasyczny przypadek "ikselowskiej" nadinterpretacji - gdzie napisałem,
że chleb rośnie "na samych drożdżach". Jednak dodatek środków
grzybobójczych nie pozwalałby im w ogóle funkcjonować.
Ddatkowo juz kiedyś Ci zwracałem uwagę, że okreslenie białka drożdży
(poprzednio zwracałem uwagę na białka krwinek) jest tak mało konkretne,
jak mięso zwierząt (staram się utzrymac kulinarne odniesienia).
>> Czy nie pomyliłaś czegoś znowu lub nie
>> nadinterpretujesz niezrozumiałych określeń?
>
> Nie.
> Ale widzę, ze to Ty nie rozumiesz, o czym mówię. Niewiedza nie
> usprawiedliwia kpiny.
Nie kpie - dopytuje. Parafrazując - nie czepiaj się i jedź.
>> Kwas askorbinowy Ci przeszkadza?
>
> Tak, bo witaminy chcę zażywać w oznaczonych i uzasadnionych ilościach, a
> nie kiedy mi się je dosypuje według CZYJEGOŚ uznania. Kwas askorbinowy
> sypie się obecnie do WSZYSTKIEGO.
Rozumiem, że "zażywasz" witamin w określonych ilościach - czyli każdy
produkt, każdą zakupioną/wychodowana partię marchwi, buraków czy bazyli
poddajesz analizie?
Przecież każdy produkt spożywczy, tym bardziej w tzw hodowlach
naturalnych/ekologicznych ma dość zmienną ilość witamin/jonów/cukrów
Rozumiem, że nalezy wystrzegać się metali ciężkich czy pestycydów, ale
podnosić raban o dodatek wit C, której nadmia jest super szybko
wydalany z moczem? Nieprzesadzasz trochę?
>> A przepraszam w czym jest niedobra
>> witamina C jako dodatek do chleba?
>
> Przynajmniej w tym, że mi się ją aplikuje bez mojej woli - oraz jak wyżej.
Witek
|