Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!plix.pl!newsf
eed1.plix.pl!wsisiz.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!newsfeed.neostr
ada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostra
da.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Newsgroups: pl.misc.dieta,pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <ibui9e$89e$1@news.net.icm.edu.pl> <ic879a$r7r$2@news.net.icm.edu.pl>
<ic8kr9$k9p$1@news.net.icm.edu.pl>
<1blhsa36cdaoo$.2bimnrg04oyp.dlg@40tude.net>
<icmo9h$fhk$2@news.net.icm.edu.pl>
<b540kabt8sd1$.amjfjho2o2cf$.dlg@40tude.net>
<id2fo8$7jm$1@news.net.icm.edu.pl>
<k...@4...net>
<4cf68c49$0$20993$65785112@news.neostrada.pl>
<4cf6947c$0$22798$65785112@news.neostrada.pl>
<4cf6e07f$0$20991$65785112@news.neostrada.pl>
<1kuxschg93xpi$.13de8e4m97ir0.dlg@40tude.net>
<4cf72dda$0$22809$65785112@news.neostrada.pl>
<znb4cd4q6dfd$.3ndxykngol5a$.dlg@40tude.net>
<id9ctp$psr$6@news.net.icm.edu.pl> <id9dtb$r9k$1@news.onet.pl>
<4cf858b0$0$22809$65785112@news.neostrada.pl>
<idafbv$psr$11@news.net.icm.edu.pl>
<4cf8ed88$0$22795$65785112@news.neostrada.pl>
<2fwo0ygl7pzs.1uhtygyzxxpbg$.dlg@40tude.net>
<AltKo.679$tc7.332@newsfe17.iad>
Date: Sat, 4 Dec 2010 17:58:44 +0100
Message-ID: <jxlgloboz23x$.ilqrbe0pncg$.dlg@40tude.net>
X-Antivirus: avast! (VPS 101204-0, 2010-12-04), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Lines: 49
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.134.230
X-Trace: 1291481926 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 22800 95.49.134.230:50320
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:61900 pl.rec.kuchnia:331961
Ukryj nagłówki
Dnia Sat, 04 Dec 2010 08:44:33 -0700, Bogus napisał(a):
> Ikselka wrote:
>
>> Ja mam relacje np wprost z pewnej piekarni. Opowiadają mi jej pracownicy,
>> jakie zabiegi się stosuje, żeby w czarodziejski sposób powiększyć wagę
>> chleba w stosunku do wagi użytej mąki.
>
>
> Mowisz nic nie mowiac. Moze chcialabys podzielic sie z nami tymi
> rewelacjami?
Nie moge, ponieważ ktoś mi tutaj ostatnio zarzucil, że nie mogę się opierać
na wieściach od moich WYIMAGINOWANYCH znajomych :->
Ale mogę sie oprzeć na własnej wiedzy oraz źródłach.
Przypiek uzyskany podczas tradycyjnego i domowego (czyli uczciwego) wypieku
chleba wynosi 20%.
W przemysle piekarskim "legalnie" dzięki soli i polepszaczom dochodzi on do
40%. "Artyści" potrafią nieco więcej - sypiąc jeszcze więcej soli.
Ostatnie unijne regulacje zabraniające stosowania soli ponad potrzebę i
recepturę wzbudziły protesty przedsiębiorstw piekarskich i zaopatrzenia
piekarń. Bo zmniejszy się ich zysk. Ale nie ma obawy - są inne srodki
powiększające tzw przypiek :->
Mały przykład:
http://www.csmpolska.pl/polepszacze-do-pieczywa/piec
zywo-pszenno-zytnie/109-suprafrisch.html
Tylko w tym jednym środku nie podoba mi się ani mąka guarowa, ani mąka
sojowa, ani kwas askorbinowy, ani enigmatycznie brzmiąca nazwa "enzym" (bo
jaki to enzym?). Ponadto nie podano, ILE czego w nim jest. O środkach
grzybobójczych nawet się nie wspomina.
Dziedzina zaopatrzenia piekarń w tzw "środki polepszające" stanowi już cały
przemysł. Który ma swoje lobby.
I nie mów mi, ze te wszystkie skłądniki dodaje się w małej ilości. Jesli
będę jadła codziennie znikomą ilość każdego z nich przez kilkadziesiat lat,
nikt nie jest w stanie zagwarantowac ich neutralności dla mojego organizmu.
Jeżeli do tego dodac inne spożywane produkty (np wędliny, koncentraty
spożywcze, dania gotowe i półprodukty), ilość szkodliwych substancji
spożywanych dziennie przestaje być godna nazwy "znikoma".
Niedawno była też nawet afera z odżywkami dla dzieci, ale nie mogę znaleźć.
Polecam artykuły:
http://urodaizdrowie.pl/czy-utopimy-sie-w-soli-nadmi
erne-spozycie-a-normy-unijne
http://www.cafebabel.pl/article/29982/ile-soli-moze-
byc-w-chlebie.html
http://www.eufic.org/article/pl/artid/Sprawa-spozyci
a-soli-w-Europie/
Aha: i na CUKIER (zwłaszcza Królewski) też trzeba uważać!
http://eradycator.salon24.pl/78434,ile-soli-w-cukrze
-niemieckiego-koncernu-biala-smierc-polskich
|