Data: 2010-12-01 21:44:22
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 01 Dec 2010 18:56:19 +0100, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
> Kwas glutaminowy jako taki szkodliwy być nie może - jest jednym z
> podstawowych aminokwasów budujących białka Gdyby sam w sobie był
> szkodliwy - to Chiny, Indochiny i Japonia dawno by się wyludniły -
> przecież ich kuchnia ocieka wręcz sosem sojowym.
> Szkodliwość glutaminianu sodu polega na tym że jest czysty - sama sól
> kwasu glutaminowego, bez (zawartych w naturalnych hydrolizatach
> białkowych jak sos sojowy czy maggi) pozostałych aminokwasów - w
> rezultacie ta nadmiarowa ilość kwasu glutaminowego nie bardzo może być
> wykorzystana do budowania białek (bo do układanki nie pasuje).
No więc myślę o czystym - stosowanym nadmiarowo, tzn. powszechnie i niemal
we wszystkim.
|