Data: 2010-12-01 17:56:19
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Od: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Ikselka napisał:
> Dnia Tue, 30 Nov 2010 10:22:13 +0100, Marek napisał(a):
>
>> W dniu 2010-11-30 00:34, Ikselka pisze:
>>> Chyba tak. Natomiast sens zagrozenia glutaminianem polega na jego
>>> zawartości wielokrotnie przewyższającej podane wyżej ilości w produktach, i
>>> to w wielu zjadanych równocześnie. Następuje eskalacja spożycia w krótkim
>>> czasie.
>>
>> W międzyczasie znalazłem artykuł opisujący w jaki sposób glutaminian
>> mózg uszkadza:
>>
>> http://www.teraz-zdrowie.pl/glutaminian-sodu-e621-w-
wiekszosci-produktow-%E2%80%93-bardzo-szkodliwy/
>
> Intuicyjnie od zawsze oraz obecnie z powodów zawartych w artykule naprawdę
> jestem przeciwniczką tzw cudownych "Przypraw do...", tzn gotowych mieszanek
> przyprawowych i fiksów do okreslonych potraw. Do tych mieszanek bowiem
> dodawany jest mniej lub bardziej skrycie glutaminian jako gwarant
> "udania_się" i "smakowitości" potrawy, a co za tym idzie przyzwyczajenia
> gospodyni (zwłaszcza młodej i niedoświadczonej, bo na ten target są
> nakierowane te mieszanki) do stałego stosowania owego fixu/przyprawy_do, co
> zwiększa w sposób zastraszający spożycie glutaminianu, jeśli wziąć pod
> uwagę mnogość tych mieszanek i nasilenie ich użycia łącznie z innymi
> produktami spożywczymi wymienionymi w artykule.
Kwas glutaminowy jako taki szkodliwy być nie może - jest jednym z
podstawowych aminokwasów budujących białka Gdyby sam w sobie był
szkodliwy - to Chiny, Indochiny i Japonia dawno by się wyludniły -
przecież ich kuchnia ocieka wręcz sosem sojowym.
Szkodliwość glutaminianu sodu polega na tym że jest czysty - sama sól
kwasu glutaminowego, bez (zawartych w naturalnych hydrolizatach
białkowych jak sos sojowy czy maggi) pozostałych aminokwasów - w
rezultacie ta nadmiarowa ilość kwasu glutaminowego nie bardzo może być
wykorzystana do budowania białek (bo do układanki nie pasuje).
--
Darek
|