Data: 2010-12-01 17:47:46
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 30 Nov 2010 10:22:13 +0100, Marek napisał(a):
> W dniu 2010-11-30 00:34, Ikselka pisze:
>> Chyba tak. Natomiast sens zagrozenia glutaminianem polega na jego
>> zawartości wielokrotnie przewyższającej podane wyżej ilości w produktach, i
>> to w wielu zjadanych równocześnie. Następuje eskalacja spożycia w krótkim
>> czasie.
>
> W międzyczasie znalazłem artykuł opisujący w jaki sposób glutaminian
> mózg uszkadza:
>
> http://www.teraz-zdrowie.pl/glutaminian-sodu-e621-w-
wiekszosci-produktow-%E2%80%93-bardzo-szkodliwy/
Intuicyjnie od zawsze oraz obecnie z powodów zawartych w artykule naprawdę
jestem przeciwniczką tzw cudownych "Przypraw do...", tzn gotowych mieszanek
przyprawowych i fiksów do okreslonych potraw. Do tych mieszanek bowiem
dodawany jest mniej lub bardziej skrycie glutaminian jako gwarant
"udania_się" i "smakowitości" potrawy, a co za tym idzie przyzwyczajenia
gospodyni (zwłaszcza młodej i niedoświadczonej, bo na ten target są
nakierowane te mieszanki) do stałego stosowania owego fixu/przyprawy_do, co
zwiększa w sposób zastraszający spożycie glutaminianu, jeśli wziąć pod
uwagę mnogość tych mieszanek i nasilenie ich użycia łącznie z innymi
produktami spożywczymi wymienionymi w artykule.
|