Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 154


« poprzedni wątek następny wątek »

121. Data: 2010-12-09 19:01:06

Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Aicha" <b...@t...ja> wrote in message
news:idr6uc$ooo$1@news.onet.pl...

> Nie wiem, czy warto ryzykować zdrowiem dla radośnie samouwielbionej
> nauczycielki. Weź pod uwagę, ze nauczyciel to mentalność, nie zawód.

U Marudy to jest przykry dla mnie przypadek natrętstwa...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


122. Data: 2010-12-09 19:03:23

Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-12-09 11:17, Ikselka pisze:

> Wystarczy umiejętność czytania oraz rozumienia zdań pojedynczych złożonych,
> ale widzę, że to ponad Twoje siły. Te swoje pornoopowiastki pewnie piszesz
> zdaniami pojedynczymi i równoważnikami zdań, jak była salowa a dziś
> wielka_polska_pisarka_Grochola swoje wypociny dla analfabetów.

To Panslavi pisze pornopowiastki? Czemu ja nic o tym nie wiem i nie mam
ich w swoim archiwum???
ROTFL roku.

--
Pozdrawiam - Aicha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


123. Data: 2010-12-09 19:05:38

Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Od: witek J <j...@p...p.lodz.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka was thinking very hard :
> Dnia Thu, 09 Dec 2010 19:25:10 +0100, Aicha napisał(a):
>
>> W dniu 2010-12-09 13:51, witek J pisze:
>>
>>>> Spokojnie - on z tych, co piszą "brnież". I takie różne podobne. Mnie to
>>>> wystarczy :-)
>>> Przy twoich bzdurach, jedyną rzeczą do której jesteś wstanie się
>>> przyczepić to moje literów (często wynikające z podniesionego ciśnienia
>>
>> Nie wiem, czy warto ryzykować zdrowiem dla radośnie samouwielbionej
>> nauczycielki. Weź pod uwagę, ze nauczyciel to mentalność, nie zawód.
>> Znasz 2 punkty "kodeksu ucznia"?
>> 1. Nauczyciel ma zawsze rację.
>> 2. Jeśli nie ma racji, patrz pkt. 1.
>
> Wituś nie jest "wstanie" tego zrozumieć.

Ale ja to widzę niestety - zakomplesiony troll xl, który nie potrafi
odpowiedzieć nawet na proste pytanie - co dzieje się z białkami mąki
podczas pieczenia chleba, że zostaje tylko dwuskładnikowy gluten.
Trzeba jeszcze jakiegoś wyjaśnienia???


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


124. Data: 2010-12-09 19:08:32

Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-12-09 20:05, witek J pisze:

> Ale ja to widzę niestety - zakomplesiony troll xl, który nie potrafi
> odpowiedzieć nawet na proste pytanie - co dzieje się z białkami mąki
> podczas pieczenia chleba, że zostaje tylko dwuskładnikowy gluten.
> Trzeba jeszcze jakiegoś wyjaśnienia???

Może wyparowują :)

--
Pozdrawiam - Aicha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


125. Data: 2010-12-09 19:17:15

Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-12-09 11:13, Ikselka pisze:
> Dnia Thu, 09 Dec 2010 09:11:50 +0100, Aicha napisał(a):
>
>
>> "Może najkrócej: drożdże to białko. Jedyny rodzaj białka, które POWINNO
>> się znaleźć w chlebie prócz glutenu."
>>
>> Gdzie tu jest choćby piśnięte, że coś (inne białko) oprócz glutenu
>
> Jest o białku drożdży:
> "(...)drożdże to białko. Jedyny rodzaj białka, które POWINNO się znaleźć w
> chlebie prócz...(...)".
>
> Słowo "prócz" łączy w mojej wypowiedzi wymienione przeze mnie drożdże z
> drugim rodzajem białka:
> "(...)...prócz glutenu."
>
> Wystarczy umiejętność czytania oraz rozumienia zdań pojedynczych złożonych,
> ale widzę, że to ponad Twoje siły. Te swoje pornoopowiastki pewnie piszesz
> zdaniami pojedynczymi i równoważnikami zdań, jak była salowa a dziś
> wielka_polska_pisarka_Grochola swoje wypociny dla analfabetów.
>
>> istnieje w mące?
>
> Napisałam "W CHLEBIE":"(...)Jedyny rodzaj białka, które POWINNO się znaleźć
> w chlebie prócz glutenu."
> Może Ci rozbiór logiczny tego zdania zrobić?

Hahaha. To teraz moje tłumaczenie dla opornych: Mąka jest w chlebie. A
skoro białko chlebowe (uproszczenie, nie nazwa systematyczna) składa się
z białka drożdżowego plus glutenu, to znaczy, że w mące nie ma innego
białka oprócz glutenu. CBDU.
I EOT, bo szkoda mojego czasu.

--
Pozdrawiam - Aicha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


126. Data: 2010-12-09 19:19:18

Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-12-09 20:03, Aicha pisze:

>> Wystarczy umiejętność czytania oraz rozumienia zdań pojedynczych
>> złożonych,
>> ale widzę, że to ponad Twoje siły. Te swoje pornoopowiastki pewnie
>> piszesz
>> zdaniami pojedynczymi i równoważnikami zdań, jak była salowa a dziś
>> wielka_polska_pisarka_Grochola swoje wypociny dla analfabetów.
>
> To Panslavi pisze pornopowiastki? Czemu ja nic o tym nie wiem i nie mam
> ich w swoim archiwum???
> ROTFL roku.
>

I żebyś znowu mi nie zarzuciła Bóg wie czego - tego Twojego posta do
Panslaviego z nieprawidłowo zacytowanym cytatem z posta do mnie
przeczytałam przed przeczytaniem Twojego postu do mnie.
Mam nadzieję, że zrozumiesz :D

--
Pozdrawiam - Aicha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


127. Data: 2010-12-09 19:21:20

Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-12-09 20:17, Aicha pisze:
> W dniu 2010-12-09 11:13, Ikselka pisze:
>> Dnia Thu, 09 Dec 2010 09:11:50 +0100, Aicha napisał(a):
>>
>>
>>> "Może najkrócej: drożdże to białko. Jedyny rodzaj białka, które POWINNO
>>> się znaleźć w chlebie prócz glutenu."
>>>
>>> Gdzie tu jest choćby piśnięte, że coś (inne białko) oprócz glutenu
>>
>> Jest o białku drożdży:
>> "(...)drożdże to białko. Jedyny rodzaj białka, które POWINNO się
>> znaleźć w
>> chlebie prócz...(...)".
>>
>> Słowo "prócz" łączy w mojej wypowiedzi wymienione przeze mnie drożdże z
>> drugim rodzajem białka:
>> "(...)...prócz glutenu."
>>
>> Wystarczy umiejętność czytania oraz rozumienia zdań pojedynczych
>> złożonych,
>> ale widzę, że to ponad Twoje siły. Te swoje pornoopowiastki pewnie
>> piszesz
>> zdaniami pojedynczymi i równoważnikami zdań, jak była salowa a dziś
>> wielka_polska_pisarka_Grochola swoje wypociny dla analfabetów.
>>
>>> istnieje w mące?
>>
>> Napisałam "W CHLEBIE":"(...)Jedyny rodzaj białka, które POWINNO się
>> znaleźć
>> w chlebie prócz glutenu."
>> Może Ci rozbiór logiczny tego zdania zrobić?
>
> Hahaha. To teraz moje tłumaczenie dla opornych: Mąka jest w chlebie. A
> skoro białko chlebowe (uproszczenie, nie nazwa systematyczna) składa się

_WEDŁUG CIEBIE_

> z białka drożdżowego plus glutenu, to znaczy, że w mące nie ma innego
> białka oprócz glutenu. CBDU.
> I EOT, bo szkoda mojego czasu.

--
Pozdrawiam - Aicha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


128. Data: 2010-12-09 19:21:41

Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Od: witek J <j...@p...p.lodz.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka used his keyboard to write :
> Dnia Thu, 09 Dec 2010 15:51:14 +0100, medea napisał(a):
>
>> (...)
>>> Obecnie po zsekwecjonowaniu genomu drożdży S.cerevisiae (piekarnicze)
>>> wiemy, że maja ... 5885 białek! W większości całkowicie różnicych się od
>>> siebie funkcjami i budową. Ale są tez takie białka jak histony - które
>>> są identyczne w drożdżach, pszenicy czy komórkach człowieka.
>>
>> A! W takim razie dziękuję bardzo za wyjaśnienie.
>
>
> Piszesz, jakbyś zrozumiała.
>
Nie oceniaj innych po sobie

>Do czego (jako statystyczny klient piekarni) uzyjesz informacji o histonach
> i sekwencjonowaniu genomu drożdży? A, wiem, ta informacja posłuży Tobie
> oraz innym zjadaczom chleba do odróżnienia tego "zdrowego" od "paskudnego"
> po etykiecie :-)
Ta informacja nie dotyczy sposobów rozróżniania rodzajów chleba, ale
jest wyjaśnieniem, które w widoczny sposób pokazuje jakie głupoty
pleciesz teraz i w innych miejscach (np. "magiczne znikanie białek
komórek roślinnych w procesie pieczenia chleba".
Wiek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


129. Data: 2010-12-09 19:32:58

Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-12-09 13:41, witek J pisze:

> Problem polega na tym że, rośliny w tym zboża, w każdej komórce mają
> troche więcej innych rodzajów białka - obecnie ocenia się ta ilość na
> między 24 tys a 32 tys. Więc trochę trudno mówić o glutenie jedynych
> białach w mące.;-)
> Obecnie po zsekwecjonowaniu genomu drożdży S.cerevisiae (piekarnicze)
> wiemy, że maja ... 5885 białek! W większości całkowicie różnicych się od
> siebie funkcjami i budową. Ale są tez takie białka jak histony - które
> są identyczne w drożdżach, pszenicy czy komórkach człowieka.

No dobra, ale są przecież metody na oznaczanie całkowitej zawartości
białka, powiedzmy "w chlebie". Podejrzewam, że o to chodziło naszej
walecznej oponentce.

--
Pozdrawiam - Aicha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


130. Data: 2010-12-09 19:40:04

Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-12-09 16:20, Panslavista pisze:

>> Na pierwsze potrafię. Ale nie odpowiem, bo to pytanie typu "A buty są z
>> czego?" Czyli głupie.
>
> Nie. Pytanie z zakresu regulaminów wojskowych:
>
> "Z czego są buty?"

Nie!
Ile żołnierz ma butów i z czego?

> "Żołnierzowi przysługuja dwie pary butów Z CZEGO druga para w
> magazynie...

Żołnierz ma 2 pary butów, z czego jedna w magazynie :)

--
Pozdrawiam - Aicha


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 12 . [ 13 ] . 14 ... 16


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

SKOPEK...
Re: ma ktoś SUPER PRZEPIS
Re: Sól do kawy
ANGELINA JOLIE New Latest SEXY Tape RELEASED
czajniki elektryczne zelmera

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »