« poprzedni wątek | następny wątek » |
71. Data: 2010-12-08 19:18:35
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?W dniu 2010-12-08 11:03, Ikselka pisze:
> Może najkrócej: drożdże to białko.
Tylko w 50 procentach :)
> Jedyny rodzaj białka, które POWINNO się znaleźć w chlebie prócz glutenu.
A jak sobie dodam mleka w proszku (albo w płynie) do ciasta chlebowego,
to mnie lokalna komórka uniokontrolna ukarze długoletnim więzieniem? :)
> Kiedy się wie tak prostą rzecz, że organizmy żywe (w tym drożdże) to źródło
> BIAŁKA, nie powinno się odbierać moich wypowiedzi jako sprzeczne.
> Dlaczego akurat te drożdże w pieczywie? - bo załatwiają dwa w jednym:
> dostarczają białka oraz pozwalają napisać na etykiecie "Skład: mąka,
> drożdże, sól, woda". A że drożdże w postaci martwej - kogo to obchodzi?
No właśnie.
> Ważne, ze napisane "drożdże", więc chleb "dobry".
Powtórz to jeszcze 10 razy. Na pewno zrozumiem bardziej, co chciałaś
przez to powiedzieć. Chleb z drożdżami jest lepszy przez to, co w sobie
zawierają, nie przez ich żywotność, która i tak się kończy w piecu.
"przede wszystkim witaminy B1, B2, B6, B12, PP, witaminę D, oraz kwas
pantotenowy, które rozkładają się tylko częściowo w procesie pieczenia".
> Istota rzeczy obchodzi tylko takich, którzy po prostu coś WIEDZĄ - ale że
> takich jest znikoma mniejszość, większość po prostu kupi chleb, który ma
> napisane "Skład: mąka, drożdże, sól, woda". I o to chodzi.
O, trzeci raz :)
> wyjaśnię Twoje wątpliwości: piekarze stosują mąkę
> najniższej możliwej jakości, po prostu aby było tanio. Ta mąka z różnych
> przyczyn (niedostateczna dojrzałość ziarna itp) nie spełnia wymagań
> unijnych co do zawartości białka (glutenu), więc dodają sproszkowane martwe
> drożdże (czyli BIAŁKO), tj. mają je gotowe jako składnik wielu polepszaczy.
> Ewentualne kontrole laboratoryjne wykażą wtedy ogólną zawartość BIAŁKA "w
> normie".
Dla mnie zawartość białka nie jest znaczącą przesłanką do spożywania
pieczywa. Białko aplikuję na chleb - lub obok.
A poza tym, Ty jesz drożdże prosto z kostki, ze się tak bulwersujesz tą
ich martwotą?
>> Ciekawe więc, skąd uczulenie na gluten, hyhy.
>
> To już chyba zupełnie osobny temat. Puść grupę pl.sci.medycyna.
Wiem, nie muszę niczego puszczać.
--
Pozdrawiam - Aicha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
72. Data: 2010-12-08 19:44:20
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?Dnia Wed, 08 Dec 2010 17:30:59 +0100, witek J napisał(a):
> Ikselka wrote on 2010-12-08 :
>> Dnia Wed, 08 Dec 2010 12:03:10 +0100, witek J napisał(a):
>>
>>> Ikselka pretended :
>>>> Dnia Tue, 07 Dec 2010 10:23:02 +0100, witek J napisał(a):
>>>>
> "Podbicie" ilości BIAŁKA, białka. Czytaj to, na co odpowiadasz.
>>>
>>> A ty przeczytałaś moją odpowiedź, PRZEZCZYTAŁAŚ?
>>> Umiesz odpowiedzieć na postawione pytania i zarzuty?
>>
>> EOT
>> Z durniami nie ma sensu gadać.
>
> Starałem się wmiare kulturalnie, jednak rozumiem, że trzeba do ciebie
> zwracać się per kretynko!
Zwracaj się jak chcesz. Nie ma znaczenia.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
73. Data: 2010-12-08 19:45:56
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?Dnia Wed, 08 Dec 2010 17:33:51 +0100, witek J napisał(a):
> It happens that Ikselka formulated :
>> Dnia Wed, 08 Dec 2010 12:00:09 +0100, witek J napisał(a):
>>
>>> Tyle tylko że wypisujesz takie bzdury - jak brak białek roślinnych w
>>> mące.
>>
>> Nigdzie tego nie sugerowałam, pisałam coś przeciwnego. Dyskusja z Tobą
>> ewidentnie przerasta moje możliwości :->
>> EOT
>
> Cytat z "wypowiedzi nieuka" w tym wątku ...
> "Może najkrócej: drożdże to białko. Jedyny rodzaj białka, które POWINNO
> się znaleźć w chlebie prócz glutenu."
>
> Sama nie wiesz co piszesz, czy cytuje jkies strony www
To MOJA wypowiedź.
> bez zrozumienia
> tekstu.
> Bez pozdrowień
Jesli zacytowane zdanie wyraża pogląd o BRAKU białka w chlebie, to szapoba
głupkowi, co czytać nie umie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
74. Data: 2010-12-08 19:46:59
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?Dnia Wed, 08 Dec 2010 17:34:43 +0100, witek J napisał(a):
> Ikselka was thinking very hard :
>> Dnia Wed, 08 Dec 2010 12:05:09 +0100, witek J napisał(a):
>>
>>> Ikselka pretended :
>>>> Dnia Tue, 07 Dec 2010 17:37:26 +0100, E. napisał(a):
>>>>
>>>>> witek J pisze:
>>>>>
>>>>>> Juz mnie wcześnie nazywałaś
>>>>>> ciołem, jako odpowiedź na zwrócenie uwagi na banialuki jakie wypisujesz.
>>>>>
>>>>> Potraktuj to jako komplement.
>>>>> Ona
>>>>
>>>> Kto?
>>>>
>>>>> juz tak ma, że jak udowodnisz, że nie ma racji to inwektywami
>>>>> obrzuca - cioł, głupia cipa itp.
>>>>>
>>>>> E., też nie raz obrzucona
>>>>
>>>> I słusznie.
>>>
>>> Niesądzę, bo piszesz bzury, normalnie braki wiedzy na poziomie
>>> podstawówki.
>>> Masz tupet, choć argumentów brak.
>>> Witek
>>
>> Polepszacze są dobre - jedz :->
>> EOT
>
> A jakias odpowiedż na postawione pytanie?
EOT po raz kolejny i wreszcie ostatni. Z głupkami nierozumiejącymi tekstu
drukowanego już nie gadam.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
75. Data: 2010-12-08 19:51:46
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?Dnia Wed, 08 Dec 2010 20:18:35 +0100, Aicha napisał(a):
> W dniu 2010-12-08 11:03, Ikselka pisze:
>
>> Może najkrócej: drożdże to białko.
>
> Tylko w 50 procentach :)
Rozróżniasz treść zdania "Drożdże to białko" od "Drożdże to czyste białko"?
>
>> Jedyny rodzaj białka, które POWINNO się znaleźć w chlebie prócz glutenu.
>
> A jak sobie dodam mleka w proszku (albo w płynie) do ciasta chlebowego,
> to mnie lokalna komórka uniokontrolna ukarze długoletnim więzieniem? :)
Masz zakład piekarski? Drukujesz na etykiecie skład "Mąka, sól, drożdże,
woda?"
TY mozesz sobie dodawac do chleba z kiepskiej mąki nawet własne paznokcie
dla wzbogacenia w białko. Nikogo to nie obchodzi, kiedy gościom o tym nie
powiesz.
>
>> Kiedy się wie tak prostą rzecz, że organizmy żywe (w tym drożdże) to źródło
>> BIAŁKA, nie powinno się odbierać moich wypowiedzi jako sprzeczne.
>> Dlaczego akurat te drożdże w pieczywie? - bo załatwiają dwa w jednym:
>> dostarczają białka oraz pozwalają napisać na etykiecie "Skład: mąka,
>> drożdże, sól, woda". A że drożdże w postaci martwej - kogo to obchodzi?
>
> No właśnie.
>
>> Ważne, ze napisane "drożdże", więc chleb "dobry".
>
> Powtórz to jeszcze 10 razy. Na pewno zrozumiem bardziej, co chciałaś
> przez to powiedzieć. Chleb z drożdżami jest lepszy przez to, co w sobie
> zawierają, nie przez ich żywotność, która i tak się kończy w piecu.
> "przede wszystkim witaminy B1, B2, B6, B12, PP, witaminę D, oraz kwas
> pantotenowy, które rozkładają się tylko częściowo w procesie pieczenia".
Nosz, załamka. Ty NAPRAWDĘ nie rozumiesz, o co tu chodzi. Myslałam, że
tylko żarty uprawiasz, ale Ty serio!
>
>> Istota rzeczy obchodzi tylko takich, którzy po prostu coś WIEDZĄ - ale że
>> takich jest znikoma mniejszość, większość po prostu kupi chleb, który ma
>> napisane "Skład: mąka, drożdże, sól, woda". I o to chodzi.
>
> O, trzeci raz :)
>
>> wyjaśnię Twoje wątpliwości: piekarze stosują mąkę
>> najniższej możliwej jakości, po prostu aby było tanio. Ta mąka z różnych
>> przyczyn (niedostateczna dojrzałość ziarna itp) nie spełnia wymagań
>> unijnych co do zawartości białka (glutenu), więc dodają sproszkowane martwe
>> drożdże (czyli BIAŁKO), tj. mają je gotowe jako składnik wielu polepszaczy.
>> Ewentualne kontrole laboratoryjne wykażą wtedy ogólną zawartość BIAŁKA "w
>> normie".
>
> Dla mnie zawartość białka nie jest znaczącą przesłanką do spożywania
> pieczywa. Białko aplikuję na chleb - lub obok.
> A poza tym, Ty jesz drożdże prosto z kostki, ze się tak bulwersujesz tą
> ich martwotą?
Jak wyżej, niestety.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
76. Data: 2010-12-08 19:53:49
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?Dnia Wed, 8 Dec 2010 20:51:46 +0100, Ikselka napisał(a):
> Dnia Wed, 08 Dec 2010 20:18:35 +0100, Aicha napisał(a):
>
>> W dniu 2010-12-08 11:03, Ikselka pisze:
>>
>>> Może najkrócej: drożdże to białko.
>>
>> Tylko w 50 procentach :)
>
> Rozróżniasz treść zdania "Drożdże to białko" od "Drożdże to czyste białko"?
>
>>
>>> Jedyny rodzaj białka, które POWINNO się znaleźć w chlebie prócz glutenu.
>>
>> A jak sobie dodam mleka w proszku (albo w płynie) do ciasta chlebowego,
>> to mnie lokalna komórka uniokontrolna ukarze długoletnim więzieniem? :)
>
> Masz zakład piekarski? Drukujesz na etykiecie skład "Mąka, sól, drożdże,
> woda?"
>
> TY mozesz sobie dodawac do chleba z kiepskiej mąki nawet własne paznokcie
> dla wzbogacenia w białko. Nikogo to nie obchodzi,
że
> gościom o tym nie
> powiesz.
Reszta j.p.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
77. Data: 2010-12-08 21:46:15
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?Ikselka pretended :
> Dnia Wed, 08 Dec 2010 17:33:51 +0100, witek J napisał(a):
>
>> It happens that Ikselka formulated :
>>> Dnia Wed, 08 Dec 2010 12:00:09 +0100, witek J napisał(a):
>>>
>>>> Tyle tylko że wypisujesz takie bzdury - jak brak białek roślinnych w
>>>> mące.
>>>
>>> Nigdzie tego nie sugerowałam, pisałam coś przeciwnego. Dyskusja z Tobą
>>> ewidentnie przerasta moje możliwości :->
>>> EOT
>>
>> Cytat z "wypowiedzi nieuka" w tym wątku ...
>> "Może najkrócej: drożdże to białko. Jedyny rodzaj białka, które POWINNO
>> się znaleźć w chlebie prócz glutenu."
>>
>> Sama nie wiesz co piszesz, czy cytuje jkies strony www
>
> To MOJA wypowiedź.
>
>> bez zrozumienia
>> tekstu.
>> Bez pozdrowień
>
> Jesli zacytowane zdanie wyraża pogląd o BRAKU białka w chlebie, to szapoba
> głupkowi, co czytać nie umie.
O jak upzejmnie wo własnej mierności intelektualnej
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
78. Data: 2010-12-08 21:59:46
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?witek J pisze:
> It happens that Ikselka formulated :
>> Dnia Wed, 08 Dec 2010 12:00:09 +0100, witek J napisał(a):
>>
>>> Tyle tylko że wypisujesz takie bzdury - jak brak białek roślinnych w
>>> mące.
>>
>> Nigdzie tego nie sugerowałam, pisałam coś przeciwnego. Dyskusja z Tobą
>> ewidentnie przerasta moje możliwości :->
>> EOT
>
> Cytat z "wypowiedzi nieuka" w tym wątku ...
> "Może najkrócej: drożdże to białko. Jedyny rodzaj białka, które POWINNO
> się znaleźć w chlebie prócz glutenu."
>
> Sama nie wiesz co piszesz, czy cytuje jkies strony www bez zrozumienia
> tekstu.
> Bez pozdrowień
>
>
Dla niej gluten = białko.
Zrozum - ona nauczycielem kiedyś była - wielu przedmiotów - matematyki,
muzyki, plastyki, biologii pewnie też.
E.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
79. Data: 2010-12-08 22:01:06
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?Ikselka pisze:
>> Umiesz odpowiedzieć na postawione pytania i zarzuty?
>
> Z durniami nie ma sensu gadać.
A nie mówiłam?
E. :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
80. Data: 2010-12-08 23:28:55
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?Dnia Wed, 08 Dec 2010 22:59:46 +0100, E. napisał(a):
> witek J pisze:
>> It happens that Ikselka formulated :
>>> Dnia Wed, 08 Dec 2010 12:00:09 +0100, witek J napisał(a):
>>>
>>>> Tyle tylko że wypisujesz takie bzdury - jak brak białek roślinnych w
>>>> mące.
>>>
>>> Nigdzie tego nie sugerowałam, pisałam coś przeciwnego. Dyskusja z Tobą
>>> ewidentnie przerasta moje możliwości :->
>>> EOT
>>
>> Cytat z "wypowiedzi nieuka" w tym wątku ...
>> "Może najkrócej: drożdże to białko. Jedyny rodzaj białka, które POWINNO
>> się znaleźć w chlebie prócz glutenu."
>>
>> Sama nie wiesz co piszesz, czy cytuje jkies strony www bez zrozumienia
>> tekstu.
>> Bez pozdrowień
>>
>>
> Dla niej gluten = białko.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Gluten
"Gluten - mieszanina białek roślinnych: gluteniny i gliadyny. Występuje w
ziarnach zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa."
http://www.edziecko.pl/zdrowie_dziecka/1,79371,51515
74.html
"Co uczula: gluten, czyli białko roślinne występujące w czterech
najpopularniejszych w Polsce zbożach - pszenicy, życie, owsie i
jęczmieniu."
http://www.dietabezglutenowa.pl/poradnik/gluten.htm
"Gluten to białko roślinne znajdujące się w zbożach takich jak:
- pszenica (oraz jej mniej znane odmiany: durum, orkisz i kamut)
- żyto
- jęczmień
- owies"
http://www.medigo.pl/a,i,17758,z_daleka_od_glutenu
"Do wystąpienia celiakii potrzebny jest gluten. To białko znajdujące się
głównie w zbożach: pszenicy, jęczmieniu i życie."
http://www.cev.com.pl/gluten.html
"Gluten jest białkiem roślinnym, występującym w ziarnach czterech zbóż -
pszenicy, żyta, owsa i jęczmienia."
Jeszcze? Czy już wystarczy?
> Zrozum - ona nauczycielem kiedyś była - wielu przedmiotów - matematyki,
> muzyki, plastyki, biologii pewnie też.
O glutenie uczono MNIE, nie JA. A teraz JA uczę Ciebie, z przyjemnością, bo
lubię swój zawód.
XL //tzn ona.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |