Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 154


« poprzedni wątek następny wątek »

71. Data: 2010-12-08 19:18:35

Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-12-08 11:03, Ikselka pisze:

> Może najkrócej: drożdże to białko.

Tylko w 50 procentach :)

> Jedyny rodzaj białka, które POWINNO się znaleźć w chlebie prócz glutenu.

A jak sobie dodam mleka w proszku (albo w płynie) do ciasta chlebowego,
to mnie lokalna komórka uniokontrolna ukarze długoletnim więzieniem? :)

> Kiedy się wie tak prostą rzecz, że organizmy żywe (w tym drożdże) to źródło
> BIAŁKA, nie powinno się odbierać moich wypowiedzi jako sprzeczne.
> Dlaczego akurat te drożdże w pieczywie? - bo załatwiają dwa w jednym:
> dostarczają białka oraz pozwalają napisać na etykiecie "Skład: mąka,
> drożdże, sól, woda". A że drożdże w postaci martwej - kogo to obchodzi?

No właśnie.

> Ważne, ze napisane "drożdże", więc chleb "dobry".

Powtórz to jeszcze 10 razy. Na pewno zrozumiem bardziej, co chciałaś
przez to powiedzieć. Chleb z drożdżami jest lepszy przez to, co w sobie
zawierają, nie przez ich żywotność, która i tak się kończy w piecu.
"przede wszystkim witaminy B1, B2, B6, B12, PP, witaminę D, oraz kwas
pantotenowy, które rozkładają się tylko częściowo w procesie pieczenia".

> Istota rzeczy obchodzi tylko takich, którzy po prostu coś WIEDZĄ - ale że
> takich jest znikoma mniejszość, większość po prostu kupi chleb, który ma
> napisane "Skład: mąka, drożdże, sól, woda". I o to chodzi.

O, trzeci raz :)

> wyjaśnię Twoje wątpliwości: piekarze stosują mąkę
> najniższej możliwej jakości, po prostu aby było tanio. Ta mąka z różnych
> przyczyn (niedostateczna dojrzałość ziarna itp) nie spełnia wymagań
> unijnych co do zawartości białka (glutenu), więc dodają sproszkowane martwe
> drożdże (czyli BIAŁKO), tj. mają je gotowe jako składnik wielu polepszaczy.
> Ewentualne kontrole laboratoryjne wykażą wtedy ogólną zawartość BIAŁKA "w
> normie".

Dla mnie zawartość białka nie jest znaczącą przesłanką do spożywania
pieczywa. Białko aplikuję na chleb - lub obok.
A poza tym, Ty jesz drożdże prosto z kostki, ze się tak bulwersujesz tą
ich martwotą?

>> Ciekawe więc, skąd uczulenie na gluten, hyhy.
>
> To już chyba zupełnie osobny temat. Puść grupę pl.sci.medycyna.

Wiem, nie muszę niczego puszczać.

--
Pozdrawiam - Aicha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


72. Data: 2010-12-08 19:44:20

Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 08 Dec 2010 17:30:59 +0100, witek J napisał(a):

> Ikselka wrote on 2010-12-08 :
>> Dnia Wed, 08 Dec 2010 12:03:10 +0100, witek J napisał(a):
>>
>>> Ikselka pretended :
>>>> Dnia Tue, 07 Dec 2010 10:23:02 +0100, witek J napisał(a):
>>>>
> "Podbicie" ilości BIAŁKA, białka. Czytaj to, na co odpowiadasz.
>>>
>>> A ty przeczytałaś moją odpowiedź, PRZEZCZYTAŁAŚ?
>>> Umiesz odpowiedzieć na postawione pytania i zarzuty?
>>
>> EOT
>> Z durniami nie ma sensu gadać.
>
> Starałem się wmiare kulturalnie, jednak rozumiem, że trzeba do ciebie
> zwracać się per kretynko!

Zwracaj się jak chcesz. Nie ma znaczenia.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


73. Data: 2010-12-08 19:45:56

Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 08 Dec 2010 17:33:51 +0100, witek J napisał(a):

> It happens that Ikselka formulated :
>> Dnia Wed, 08 Dec 2010 12:00:09 +0100, witek J napisał(a):
>>
>>> Tyle tylko że wypisujesz takie bzdury - jak brak białek roślinnych w
>>> mące.
>>
>> Nigdzie tego nie sugerowałam, pisałam coś przeciwnego. Dyskusja z Tobą
>> ewidentnie przerasta moje możliwości :->
>> EOT
>
> Cytat z "wypowiedzi nieuka" w tym wątku ...
> "Może najkrócej: drożdże to białko. Jedyny rodzaj białka, które POWINNO
> się znaleźć w chlebie prócz glutenu."
>
> Sama nie wiesz co piszesz, czy cytuje jkies strony www

To MOJA wypowiedź.

> bez zrozumienia
> tekstu.
> Bez pozdrowień

Jesli zacytowane zdanie wyraża pogląd o BRAKU białka w chlebie, to szapoba
głupkowi, co czytać nie umie.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


74. Data: 2010-12-08 19:46:59

Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 08 Dec 2010 17:34:43 +0100, witek J napisał(a):

> Ikselka was thinking very hard :
>> Dnia Wed, 08 Dec 2010 12:05:09 +0100, witek J napisał(a):
>>
>>> Ikselka pretended :
>>>> Dnia Tue, 07 Dec 2010 17:37:26 +0100, E. napisał(a):
>>>>
>>>>> witek J pisze:
>>>>>
>>>>>> Juz mnie wcześnie nazywałaś
>>>>>> ciołem, jako odpowiedź na zwrócenie uwagi na banialuki jakie wypisujesz.
>>>>>
>>>>> Potraktuj to jako komplement.
>>>>> Ona
>>>>
>>>> Kto?
>>>>
>>>>> juz tak ma, że jak udowodnisz, że nie ma racji to inwektywami
>>>>> obrzuca - cioł, głupia cipa itp.
>>>>>
>>>>> E., też nie raz obrzucona
>>>>
>>>> I słusznie.
>>>
>>> Niesądzę, bo piszesz bzury, normalnie braki wiedzy na poziomie
>>> podstawówki.
>>> Masz tupet, choć argumentów brak.
>>> Witek
>>
>> Polepszacze są dobre - jedz :->
>> EOT
>
> A jakias odpowiedż na postawione pytanie?

EOT po raz kolejny i wreszcie ostatni. Z głupkami nierozumiejącymi tekstu
drukowanego już nie gadam.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


75. Data: 2010-12-08 19:51:46

Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 08 Dec 2010 20:18:35 +0100, Aicha napisał(a):

> W dniu 2010-12-08 11:03, Ikselka pisze:
>
>> Może najkrócej: drożdże to białko.
>
> Tylko w 50 procentach :)

Rozróżniasz treść zdania "Drożdże to białko" od "Drożdże to czyste białko"?

>
>> Jedyny rodzaj białka, które POWINNO się znaleźć w chlebie prócz glutenu.
>
> A jak sobie dodam mleka w proszku (albo w płynie) do ciasta chlebowego,
> to mnie lokalna komórka uniokontrolna ukarze długoletnim więzieniem? :)

Masz zakład piekarski? Drukujesz na etykiecie skład "Mąka, sól, drożdże,
woda?"

TY mozesz sobie dodawac do chleba z kiepskiej mąki nawet własne paznokcie
dla wzbogacenia w białko. Nikogo to nie obchodzi, kiedy gościom o tym nie
powiesz.


>
>> Kiedy się wie tak prostą rzecz, że organizmy żywe (w tym drożdże) to źródło
>> BIAŁKA, nie powinno się odbierać moich wypowiedzi jako sprzeczne.
>> Dlaczego akurat te drożdże w pieczywie? - bo załatwiają dwa w jednym:
>> dostarczają białka oraz pozwalają napisać na etykiecie "Skład: mąka,
>> drożdże, sól, woda". A że drożdże w postaci martwej - kogo to obchodzi?
>
> No właśnie.
>
>> Ważne, ze napisane "drożdże", więc chleb "dobry".
>
> Powtórz to jeszcze 10 razy. Na pewno zrozumiem bardziej, co chciałaś
> przez to powiedzieć. Chleb z drożdżami jest lepszy przez to, co w sobie
> zawierają, nie przez ich żywotność, która i tak się kończy w piecu.
> "przede wszystkim witaminy B1, B2, B6, B12, PP, witaminę D, oraz kwas
> pantotenowy, które rozkładają się tylko częściowo w procesie pieczenia".

Nosz, załamka. Ty NAPRAWDĘ nie rozumiesz, o co tu chodzi. Myslałam, że
tylko żarty uprawiasz, ale Ty serio!

>
>> Istota rzeczy obchodzi tylko takich, którzy po prostu coś WIEDZĄ - ale że
>> takich jest znikoma mniejszość, większość po prostu kupi chleb, który ma
>> napisane "Skład: mąka, drożdże, sól, woda". I o to chodzi.
>
> O, trzeci raz :)
>
>> wyjaśnię Twoje wątpliwości: piekarze stosują mąkę
>> najniższej możliwej jakości, po prostu aby było tanio. Ta mąka z różnych
>> przyczyn (niedostateczna dojrzałość ziarna itp) nie spełnia wymagań
>> unijnych co do zawartości białka (glutenu), więc dodają sproszkowane martwe
>> drożdże (czyli BIAŁKO), tj. mają je gotowe jako składnik wielu polepszaczy.
>> Ewentualne kontrole laboratoryjne wykażą wtedy ogólną zawartość BIAŁKA "w
>> normie".
>
> Dla mnie zawartość białka nie jest znaczącą przesłanką do spożywania
> pieczywa. Białko aplikuję na chleb - lub obok.
> A poza tym, Ty jesz drożdże prosto z kostki, ze się tak bulwersujesz tą
> ich martwotą?

Jak wyżej, niestety.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


76. Data: 2010-12-08 19:53:49

Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 8 Dec 2010 20:51:46 +0100, Ikselka napisał(a):

> Dnia Wed, 08 Dec 2010 20:18:35 +0100, Aicha napisał(a):
>
>> W dniu 2010-12-08 11:03, Ikselka pisze:
>>
>>> Może najkrócej: drożdże to białko.
>>
>> Tylko w 50 procentach :)
>
> Rozróżniasz treść zdania "Drożdże to białko" od "Drożdże to czyste białko"?
>
>>
>>> Jedyny rodzaj białka, które POWINNO się znaleźć w chlebie prócz glutenu.
>>
>> A jak sobie dodam mleka w proszku (albo w płynie) do ciasta chlebowego,
>> to mnie lokalna komórka uniokontrolna ukarze długoletnim więzieniem? :)
>
> Masz zakład piekarski? Drukujesz na etykiecie skład "Mąka, sól, drożdże,
> woda?"
>
> TY mozesz sobie dodawac do chleba z kiepskiej mąki nawet własne paznokcie
> dla wzbogacenia w białko. Nikogo to nie obchodzi,

że

> gościom o tym nie
> powiesz.


Reszta j.p.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


77. Data: 2010-12-08 21:46:15

Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Od: witek J <j...@p...p.lodz.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka pretended :
> Dnia Wed, 08 Dec 2010 17:33:51 +0100, witek J napisał(a):
>
>> It happens that Ikselka formulated :
>>> Dnia Wed, 08 Dec 2010 12:00:09 +0100, witek J napisał(a):
>>>
>>>> Tyle tylko że wypisujesz takie bzdury - jak brak białek roślinnych w
>>>> mące.
>>>
>>> Nigdzie tego nie sugerowałam, pisałam coś przeciwnego. Dyskusja z Tobą
>>> ewidentnie przerasta moje możliwości :->
>>> EOT
>>
>> Cytat z "wypowiedzi nieuka" w tym wątku ...
>> "Może najkrócej: drożdże to białko. Jedyny rodzaj białka, które POWINNO
>> się znaleźć w chlebie prócz glutenu."
>>
>> Sama nie wiesz co piszesz, czy cytuje jkies strony www
>
> To MOJA wypowiedź.
>
>> bez zrozumienia
>> tekstu.
>> Bez pozdrowień
>
> Jesli zacytowane zdanie wyraża pogląd o BRAKU białka w chlebie, to szapoba
> głupkowi, co czytać nie umie.

O jak upzejmnie wo własnej mierności intelektualnej


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


78. Data: 2010-12-08 21:59:46

Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Od: "E." <e...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

witek J pisze:
> It happens that Ikselka formulated :
>> Dnia Wed, 08 Dec 2010 12:00:09 +0100, witek J napisał(a):
>>
>>> Tyle tylko że wypisujesz takie bzdury - jak brak białek roślinnych w
>>> mące.
>>
>> Nigdzie tego nie sugerowałam, pisałam coś przeciwnego. Dyskusja z Tobą
>> ewidentnie przerasta moje możliwości :->
>> EOT
>
> Cytat z "wypowiedzi nieuka" w tym wątku ...
> "Może najkrócej: drożdże to białko. Jedyny rodzaj białka, które POWINNO
> się znaleźć w chlebie prócz glutenu."
>
> Sama nie wiesz co piszesz, czy cytuje jkies strony www bez zrozumienia
> tekstu.
> Bez pozdrowień
>
>
Dla niej gluten = białko.
Zrozum - ona nauczycielem kiedyś była - wielu przedmiotów - matematyki,
muzyki, plastyki, biologii pewnie też.

E.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


79. Data: 2010-12-08 22:01:06

Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Od: "E." <e...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka pisze:

>> Umiesz odpowiedzieć na postawione pytania i zarzuty?
>

> Z durniami nie ma sensu gadać.


A nie mówiłam?

E. :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


80. Data: 2010-12-08 23:28:55

Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 08 Dec 2010 22:59:46 +0100, E. napisał(a):

> witek J pisze:
>> It happens that Ikselka formulated :
>>> Dnia Wed, 08 Dec 2010 12:00:09 +0100, witek J napisał(a):
>>>
>>>> Tyle tylko że wypisujesz takie bzdury - jak brak białek roślinnych w
>>>> mące.
>>>
>>> Nigdzie tego nie sugerowałam, pisałam coś przeciwnego. Dyskusja z Tobą
>>> ewidentnie przerasta moje możliwości :->
>>> EOT
>>
>> Cytat z "wypowiedzi nieuka" w tym wątku ...
>> "Może najkrócej: drożdże to białko. Jedyny rodzaj białka, które POWINNO
>> się znaleźć w chlebie prócz glutenu."
>>
>> Sama nie wiesz co piszesz, czy cytuje jkies strony www bez zrozumienia
>> tekstu.
>> Bez pozdrowień
>>
>>
> Dla niej gluten = białko.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Gluten
"Gluten - mieszanina białek roślinnych: gluteniny i gliadyny. Występuje w
ziarnach zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa."

http://www.edziecko.pl/zdrowie_dziecka/1,79371,51515
74.html
"Co uczula: gluten, czyli białko roślinne występujące w czterech
najpopularniejszych w Polsce zbożach - pszenicy, życie, owsie i
jęczmieniu."

http://www.dietabezglutenowa.pl/poradnik/gluten.htm
"Gluten to białko roślinne znajdujące się w zbożach takich jak:

- pszenica (oraz jej mniej znane odmiany: durum, orkisz i kamut)
- żyto
- jęczmień
- owies"

http://www.medigo.pl/a,i,17758,z_daleka_od_glutenu
"Do wystąpienia celiakii potrzebny jest gluten. To białko znajdujące się
głównie w zbożach: pszenicy, jęczmieniu i życie."


http://www.cev.com.pl/gluten.html
"Gluten jest białkiem roślinnym, występującym w ziarnach czterech zbóż -
pszenicy, żyta, owsa i jęczmienia."


Jeszcze? Czy już wystarczy?


> Zrozum - ona nauczycielem kiedyś była - wielu przedmiotów - matematyki,
> muzyki, plastyki, biologii pewnie też.



O glutenie uczono MNIE, nie JA. A teraz JA uczę Ciebie, z przyjemnością, bo
lubię swój zawód.



XL //tzn ona.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 7 . [ 8 ] . 9 ... 16


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

SKOPEK...
Re: ma ktoś SUPER PRZEPIS
Re: Sól do kawy
ANGELINA JOLIE New Latest SEXY Tape RELEASED
czajniki elektryczne zelmera

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »