« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-03 19:46:14
Temat: Czy ktos zna przepis?Czesc.
Czy ktos zna moze przepis na kurczaka z 40 zabkami czosnku???
Kiedys cos takiego mialam, ale ksiazke zabral mi (teraz juz byly)
narzeczony, no i wtedy niecierpialam czosnku. A teraz lubie.
Gregor jak to czytasz to podrzuc ten przepis!
Pozdrowka
Maggie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-03-03 20:02:09
Temat: Cielecina z czosnkiemMaggie wystukała w wiadomości
<4...@j...j
asien.net>:
> Czy ktos zna moze przepis na kurczaka z 40 zabkami czosnku???
> Kiedys cos takiego mialam, ale ksiazke zabral mi (teraz juz byly)
> narzeczony, no i wtedy niecierpialam czosnku. A teraz lubie.
> Gregor jak to czytasz to podrzuc ten przepis!
Na kurczaka nie mam. Ale może cielęcinowy się przyda na przyszłość?
Cielęcina duszona z czosnkiem (przepis z kalendarza ściennego)
75 dkg cielęciny bez kości</skladnik>
2 łyżki oliwy
10 ząbków czosnku
200 ml białego wytrawnego wina (może być różowe)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
miąższ czerstwej bułki (rzdko mam dodaję bułkę tartą)
sól, pieprz do smaku
Mięso kroimy w dużą kostkę i w głębokim rondlu obsmażamy na oliwie.
Bułkę mielimy, czosnek drobno siekamy lub rozcieramy z solą.
Koncentrat pomidorowy, czosnek, bułkę i wino dodajemy do rondla
z mięsem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dusimy pod przykryciem
na małym ogniu ok. godziny (w razie potrzeby uzupełnić sos wodą lub
winem). Podajemy z ryżem lub kluskami kładzionymi.
Smacznego.
Jo'Asia
--
__.-=-. Joanna Słupek j...@h...pl .-=-.__
--<()> http://bujold.fantastyka.net/ http://esensja.pl/ <()>--
.__.'| ....................................................
.. |'.__.
Ze zbiorów biblioteki pintyjskiej: "Królewski rybobójca"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-03 20:17:47
Temat: Re: Czy ktos zna przepis?
Użytkownik "Maggie" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:4CC40F9F423ADA44B33E2E6448A209213F0E7E@jplwant0
03.jasien.net...
> Czesc.
>
> Czy ktos zna moze przepis na kurczaka z 40 zabkami czosnku???
> Kiedys cos takiego mialam, ale ksiazke zabral mi (teraz juz byly)
> narzeczony, no i wtedy niecierpialam czosnku. A teraz lubie.
> Gregor jak to czytasz to podrzuc ten przepis!
>
> Pozdrowka
> Maggie
Cze
Chyba Ci "chodzi" o to
http://www.kuchnia.3miasto.pl/3111.htm
Zdrowka
Andrzej
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-03 20:44:40
Temat: Re: Czy ktos zna przepis?
Użytkownik "anchmu" <a...@p...com.pl> napisał w wiadomości
news:b40d6b$6oq$1@absinth.dialog.net.pl...
> > Czy ktos zna moze przepis na kurczaka z 40 zabkami czosnku??
> Chyba Ci "chodzi" o to
> http://www.kuchnia.3miasto.pl/3111.htm
Buu.. stronka mi sie nie otwiera ... czy tylko mnie? Jesli tak bardzo
prosilabym o podeslanie mi tego przepisu ... bede wdzieczna (dzwieczna tez
:)) )
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-03 21:02:25
Temat: Re: Czy ktos zna przepis?
mi sie otwiera
skopiuje go wiec tutaj tak jak tam stoi napisane :-)
Kurczak z czterdziestoma zębami
Jest to potrawa intensywna, w smaku i zapachu, troche ostra, bardzo pyszna.
Bierze sie wiekszego kurczaka, nacina sie male otworki nozem i nadziewa
zabkami czosnku przekrojonymi wzdluz na 3-4 czesci. Powinno sie zuzyc 40
zabkow na calego kurczaka. Nastepnie nalezy calego kurczaka nasmarowac dobra
oliwa, posypac sola i pieprzem na zewnatrz i w srodku, i umiescic w malej
brytfance. Zalac woda do 1/3 glebokosci, przykryc i piec 2 godziny w srednim
piekarniku. Odwrocic piersia na dol po godzinie. Sprawdzac poziom wody od
czasu do czasu. Czosnek podczas pieczenia traci ten surowy zapach i staje
sie wrecz slodkawy. Najlepiej podawac z sosem wlasnym i ziemniakami puree.
From: m...@a...com (MagdalenaB)
Moja mama kiedys czesto piekla kurczaka w misce. Na siedzaco. Calego
kurczaka (zabitego i oprawionego) nabijala otworkiem po wypartroszeniu na
sloik z woda. Calosc do miski (dosc sporej) z woda i razem wszystko do
piekarnika. Kurczak wtedy jest bardziej soczysty. Nie jest wyschniety.
Jedyna wada to piekarnik, ktory jest caly opryskany tluszczem . Trzeba go
wiec porzadnie myc :-(Ale kurczk mniam. :-))
Niedawno widzialem w telewizji (seria "Dania do podania") inna wersje tych
40 zabkow... . Otoz kurczaka _nadziewa_ sie tymi (czterdziestoma !) zabkami
czosnku, ale nie przekrojonymi tylko calymi. Potem j.w., albo inaczej (jak
kto lubi).
koniec cytatu :-)
--
Deidre
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-03 21:05:42
Temat: Re: Czy ktos zna przepis?
Użytkownik "Deidre" <o...@p...fm> napisał w wiadomości
news:b40fpe$9l0$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Kurczak z czterdziestoma zębami
> Jest to potrawa intensywna, w smaku i zapachu, troche ostra, bardzo
pyszna.
> Bierze sie wiekszego kurczaka, nacina sie male otworki nozem i nadziewa
> zabkami czosnku przekrojonymi wzdluz na 3-4 czesci. Powinno sie zuzyc 40
> zabkow na calego kurczaka.
Dziekuje bardzo :))
Kurczak z 40 zabkami w samym srodku .. hmmm chyba trzeba zjesc podczas
jakiegos dlugiego weekendu ;)))
Raz w Czechach zjadlam mala bulionowke zupy czosnkowej o 11 gdzies to
bylo.. o 17 moj luby witajac sie ze mna.. i bedac w odleglosci ok metra
przywital mnie milo - czosnek zarlas ;))))) a w tej zupie tyle czosnku na
pewno nie bylo ;))))
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-03 21:12:53
Temat: Re: Czy ktos zna przepis?
Użytkownik "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl> napisał w wiadomości
news:b40g2a$b33$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Deidre" <o...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:b40fpe$9l0$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Kurczak z czterdziestoma zębami
> > Jest to potrawa intensywna, w smaku i zapachu, troche ostra, bardzo
> pyszna.
pyszna na pewno tesz mam ochote ja zrobic a poniewaz czosnek bardzo lubie i
kurczaka tesz, a ponadto duzo slyszalam o tej potrawie wiec chyba zaryzykuje
i ja wykonam:)
> Kurczak z 40 zabkami w samym srodku .. hmmm chyba trzeba zjesc podczas
> jakiegos dlugiego weekendu ;)))
> Raz w Czechach zjadlam mala bulionowke zupy czosnkowej o 11 gdzies to
> bylo.. o 17 moj luby witajac sie ze mna.. i bedac w odleglosci ok metra
> przywital mnie milo - czosnek zarlas ;))))) a w tej zupie tyle czosnku na
> pewno nie bylo ;))))
bo czosnek trzeba jesc we dwoje ;))
pozdrawiam
agatek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-03 21:17:21
Temat: Re: Czy ktos zna przepis?
Użytkownik "Agata Mryczko" <a...@g...univ.gda.pl> napisał w wiadomości
news:b40gfn$f2k$1@korweta.task.gda.pl...
> > Kurczak z 40 zabkami w samym srodku .. hmmm chyba trzeba zjesc podczas
> > jakiegos dlugiego weekendu ;)))
> > Raz w Czechach zjadlam mala bulionowke zupy czosnkowej o 11 gdzies to
> > bylo.. o 17 moj luby witajac sie ze mna.. i bedac w odleglosci ok metra
> > przywital mnie milo - czosnek zarlas ;))))) a w tej zupie tyle czosnku
na
> > pewno nie bylo ;))))
>
> bo czosnek trzeba jesc we dwoje ;))
Hihi wtedy wystarczylo ze ja zladlam... a potem juz bylo i tak czuc od nas
obojga ;))))
Ja bardzo lubie wszystko co czosnkowe tzn prawie wszytsko, nie lubie mleka
z czosnkiem i miodem, ktorym raczyla mnie babcia ;)
Na szczescie rodzinka tez za potrawami z posmakiem czosnku przepada :)
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-03 21:25:28
Temat: Re:poledwica z czosnkiempoledwice wolowa pokroic w "plastry", rozbic je
cebule 2 duze pokroic w piorka, lub polplastry
poledwice usmazyc z obu stron (wg przepisu powinna byc lekko krwista, ale to
jaka bedzie zalezy juz od gustu)
posolic na koniec i popieprzyc
odlozyc ja z paletni, i na ten tluszcz wrzucic cebule i podsmazyc ja lekko
3 lyzki masla wymieszac z 3-4 zabkami czosnku (akurat tu, za duzo go byc nie
moze)
Poledwice ulozyc na talezu, rozsmarowac na niej maslo czosnkowe i oblozyc
cebula
Smakuje zarowno z ziemniakami jak i chlebem/bulka i wszelkiego rodzaju
surowkami, a takze np z ogorkami kiszonymi :)
np z taka szybka bardzo salatka:
Do ogorkow kiszonych pokrojonych w plastry, dodaje pokrojona w srobna koste
cebule, dodaje lyzeczke musztardy - najlepsza sarepska (jak bylam mala
myslalam ze to musztarda saperska, nie potrafili mi przetlumaczyc ze jest
inaczej) i do tego 2 lyzki oleju (moze byc oliwa z oliwek, ale to juz jak
kto lubi). Wszytsko wymieszac. Mozna jesc od razu lub odczekac az "przeje
sie" wszytsko razem - ok 10-15 minut
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-04 10:58:05
Temat: Re: Czy ktos zna przepis?
Maggie:
> Czesc.
>
> Czy ktos zna moze przepis na kurczaka z 40 zabkami czosnku???
> Kiedys cos takiego mialam, ale ksiazke zabral mi (teraz juz byly)
> narzeczony, no i wtedy niecierpialam czosnku. A teraz lubie.
> Gregor jak to czytasz to podrzuc ten przepis!
kiedyś podawałem (chyba jakieś 2 lata temu). Poszukaj googlem czosnek z
kurczakiem. Były tam 4 czosnki, 4 nogi kurczacze i seler odrostowy.
Świetna rzecz. Jak nie znajdziesz, to poszukam, tylko chwilowo nie mam
czasu.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |