Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.icm.edu.pl!lubl
in.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Deidre" <o...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czy ktos zna przepis?
Date: Mon, 3 Mar 2003 22:02:25 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 33
Message-ID: <b40fpe$9l0$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <4...@j...jasien.net>
<b40d6b$6oq$1@absinth.dialog.net.pl> <b40eqs$4qq$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: gate-lan-2.lama.net.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1046725234 9888 80.48.37.2 (3 Mar 2003 21:00:34 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 3 Mar 2003 21:00:34 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:144378
Ukryj nagłówki
mi sie otwiera
skopiuje go wiec tutaj tak jak tam stoi napisane :-)
Kurczak z czterdziestoma zębami
Jest to potrawa intensywna, w smaku i zapachu, troche ostra, bardzo pyszna.
Bierze sie wiekszego kurczaka, nacina sie male otworki nozem i nadziewa
zabkami czosnku przekrojonymi wzdluz na 3-4 czesci. Powinno sie zuzyc 40
zabkow na calego kurczaka. Nastepnie nalezy calego kurczaka nasmarowac dobra
oliwa, posypac sola i pieprzem na zewnatrz i w srodku, i umiescic w malej
brytfance. Zalac woda do 1/3 glebokosci, przykryc i piec 2 godziny w srednim
piekarniku. Odwrocic piersia na dol po godzinie. Sprawdzac poziom wody od
czasu do czasu. Czosnek podczas pieczenia traci ten surowy zapach i staje
sie wrecz slodkawy. Najlepiej podawac z sosem wlasnym i ziemniakami puree.
From: m...@a...com (MagdalenaB)
Moja mama kiedys czesto piekla kurczaka w misce. Na siedzaco. Calego
kurczaka (zabitego i oprawionego) nabijala otworkiem po wypartroszeniu na
sloik z woda. Calosc do miski (dosc sporej) z woda i razem wszystko do
piekarnika. Kurczak wtedy jest bardziej soczysty. Nie jest wyschniety.
Jedyna wada to piekarnik, ktory jest caly opryskany tluszczem . Trzeba go
wiec porzadnie myc :-(Ale kurczk mniam. :-))
Niedawno widzialem w telewizji (seria "Dania do podania") inna wersje tych
40 zabkow... . Otoz kurczaka _nadziewa_ sie tymi (czterdziestoma !) zabkami
czosnku, ale nie przekrojonymi tylko calymi. Potem j.w., albo inaczej (jak
kto lubi).
koniec cytatu :-)
--
Deidre
|