« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2008-07-13 17:51:23
Temat: Re: Czy ma sens żelfix do przecieru owocowego na zimno?Dnia Sun, 13 Jul 2008 19:33:31 +0200, michalek napisał(a):
> A spotkaliście się z takim pojęciem jako sorbet?
> Czyli owoce na surowo z dużym dodatkiem cukru. czyli 1:1
> lub 1:1,5 (1kg owoców na 1,5kg cukru).
Sorbet to dokładnie to, co Ci proponuję w poprzednim poście - wyżej :-)
Ton właśnie zamrożone owoce, rozdrobnione z dodatkiem cukru i (czasem,
niekoniecznie) alkoholu.
Czyli jednak spotkaliśmy się z pojęciem sorbetu, a Ty raczej nie :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2008-07-13 18:57:00
Temat: Re: Czy ma sens żelfix do przecieru owocowego na zimno?Dnia Sun, 13 Jul 2008 19:29:25 +0200, michalek napisał(a):
>> Zimą robię z tego lody - a więc częściowo rozmrażam, tzn nie tak, aby
>> płynęło, ale aby tylko nieco zmiękło w opakowaniu, na tyle, aby dało się
>> wbić łyżkę. Rozdrabniam łyżką na porcje wielkości jajka, wrzucam do
> dzbanka
>> malaksera, wlewam śmietanę (lub wodę w wersji light) i miksuję - wychodzą
>> pyszne, kremowe lody!!! Do pucharków, jakieś dodatki lub bez - MNiaaammmm!
>
> A wyobrażasz sobie, że żyją jeszcze ludzie, którzy nie posiadają zamrażarki?
> A objętośc zamrażalnika w lodówce przydaje sie bardziej do doraźnego
> przechowania czegos na kilka dni.
> M
No, wyobrażam sobie, ale tego nie zaznaczyłeś na wstępie, lecz tylko
napisałeś, że zamrażanie nie wchodzi w grę. Powodów może być tysiąc - np.
ten, że ktoś nie cierpi mrożonek lub że mu się nie kalkuluje ich robić, a
woli kupić, albo sto tysięcy innych.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2008-07-14 08:45:12
Temat: Re: Czy ma sens żelfix do przecieru owocowego na zimno?michalek wrote:
>
> A spotkaliście się z takim pojęciem jako sorbet?
Owszem. Spotkaliśmy się. Tylko, że to co pod tą nazwą spotkaliśmy, to
lody z owoców bez dodatku śmietany czy jogurtu.
Pozdrawiam
Bea
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2008-07-14 14:34:27
Temat: Re: Czy ma sens żelfix do przecieru owocowego na zimno?
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1tlyu21krc2nt.jccnxu3e00wi.dlg@40tude.net...
> Dnia Sun, 13 Jul 2008 19:05:18 +0200, Ikselka napisał(a):
>
> > Rozdrabniam łyżką na porcje wielkości jajka, wrzucam do dzbanka
> > malaksera, wlewam śmietanę (lub wodę w wersji light)
>
> ...dokładnie tyle, aby kawałki lodowej masy się całkowicie zanurzyły. To
> ważna proporcja.
A dokładnie jaka ta śmietana, tzn, ile ma % ? Brzmi smakowicie....
PozrawiAm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2008-07-14 15:38:42
Temat: Re: Czy ma sens żelfix do przecieru owocowego na zimno?Dnia Mon, 14 Jul 2008 16:34:27 +0200, akta napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1tlyu21krc2nt.jccnxu3e00wi.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sun, 13 Jul 2008 19:05:18 +0200, Ikselka napisał(a):
>>
>>> Rozdrabniam łyżką na porcje wielkości jajka, wrzucam do dzbanka
>>> malaksera, wlewam śmietanę (lub wodę w wersji light)
>>
>> ...dokładnie tyle, aby kawałki lodowej masy się całkowicie zanurzyły.
Tzn lekko wystawały.
>> To
>> ważna proporcja.
>
> A dokładnie jaka ta śmietana, tzn, ile ma % ?
Hi hi - jak najwięcej tych %; z chudej śmietany (czy coś takiego w ogóle
istnieje? - chyba nie...) nie wyjdzie nigdy nic dobrego. Można dać nawet
kremówkę.
> Brzmi smakowicie....
BO JEST!
Smacznego :-)
Te lody-sorbet można zrobić już teraz, a nie tylko zimą.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2008-07-14 17:56:44
Temat: Re: Czy ma sens żelfix do przecieru owocowego na zimno?
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:1nrtropetcb0x.vyyj8hrzuo18$.dlg@40tude.net...
> BO JEST!
> Smacznego :-)
> Te lody-sorbet można zrobić już teraz, a nie tylko zimą.
I polać likierem czekoladowym...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2008-07-14 18:28:53
Temat: Re: Czy ma sens żelfix do przecieru owocowego na zimno?Dnia Mon, 14 Jul 2008 19:56:44 +0200, Panslavista napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:1nrtropetcb0x.vyyj8hrzuo18$.dlg@40tude.net...
>
>> BO JEST!
>> Smacznego :-)
>> Te lody-sorbet można zrobić już teraz, a nie tylko zimą.
>
> I polać likierem czekoladowym...
Można, a ja wolę z bitą śmietaną - jeśli same lody są bez.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |