Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ZUPA...

Grupy

Szukaj w grupach

 

ZUPA...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 8


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2008-07-12 10:24:04

Temat: ZUPA...
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

... wiśniowa zabielana, z makaronem. Pychotka !!!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2008-07-12 14:08:31

Temat: Re: ZUPA...
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 12 Jul 2008 12:24:04 +0200, Panslavista napisał(a):

> ... wiśniowa zabielana, z makaronem. Pychotka !!!

Ja nie zabielam zup owocowych - nie lubie tego pod czasów przedszkola, tam
mi skutecznie obrzydzono te zupy, a może po prostu nigdy zabielanych nie
lubiłam. Moja mama nie gotowała owocowych wcale. Kisiel, kompot - tak, ale
żeby zupę - absolutnie.
Natomiast u Teściów poznałam zupy owocowe jako nieco rzadsze kisiele, mocno
schłodzone, podane z makaronem - ale tylko w 30-stopniowy upał. Pyszne. Na
środek talerza kleks gęstej śmietany. Lub bitej.

Ha - a jutro robię chłodnik!!!

CHŁODNIK - moja wersja

1 i 1/2 litra dobrej maślanki
1/2 butelki koncentratu burakowego ,,Krakus"
ugotowane 1 udko kurczaka (bez skóry) i 1 zimnego rosołu z niego
15 dag chudej szynki w kawałku
4 jajka na twardo
8 rzodkiewek sporych lub 10 mniejszych
2 ogórki średnie
1/2 butelki śmietany (1/8 litra)
buraki młode - 3 średnie, miękkie, ugotowane w skórkach (lub młoda botwina,
uduszona do miękkości i pokrojona drobno)
czosnek - 2 duże ząbki lub 1/3 łyżeczki granulowanego
koperek pokrojony bardzo drobno (1 czubata łyżka)
szczypiorek (dość grubo pokrojony) z młodej cebuli - 2 łyżki czubate
sól, pieprz, cukier, cytryna

Ugotowac rosół na udku z kurczaka - ok. 1/2 litra. Wystudzić mięso w
rosole.
Maślankę i odtłuszczony rosół wlać do dużego garnka - ok. 4-litrowego.
Mięso i szynkę pokroić w kostkę wielkości ok. 1 cm.
Buraki i ogórki obrać i pokroić w kostkę mniejszą - ok. 0,7 cm.
Rzodkiewkę pokroić w półplasterki grubości ok. 3 mm.
Czosnek zmiażdżyć na desce trzonkiem noża.

Wszystkie powyższe składniki wrzucić do maślanki, wlać koncentrat burakowy,
delikatnie wymieszać.
Spróbować - doprawić solą i pieprzem, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczką soku z
cytryny.
Wrzucić koperek, szczypior, znowu delikatnie wymieszać.
Przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny, także obrane jajka - osobno.
Przed podaniem pokroić jajka na ósemki, rozłożyć na talerzach.
Nalewać chłodnik.
Na środek każdego talerza zupy nalać duży kleks śmietany.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2008-07-12 16:24:03

Temat: Re: ZUPA...
Od: "Aicha" <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Ikselka" napisał:

> ugotowane 1 udko kurczaka (bez skóry) i 1 zimnego rosołu

1 szklanka?
Smakowity przepis...
Ja wykańczam wszystkie resztki z lodówki, coby ją rozmrozić.

--
Pozdrawiam - Aicha


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2008-07-12 18:42:38

Temat: Re: ZUPA...
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 12 Jul 2008 18:24:03 +0200, Aicha napisał(a):

> Użytkownik "Ikselka" napisał:
>
>> ugotowane 1 udko kurczaka (bez skóry) i 1 zimnego rosołu
>
> 1 szklanka?
> Smakowity przepis...
> Ja wykańczam wszystkie resztki z lodówki, coby ją rozmrozić.

O, sorry - to chyba miała być szklanka, rzeczywiście.
Zrób, bo rzecz jest niebywale smakowita - następnego dnia też wyśmienicie
smakuje, o ile w ogóle coś zostanie.
Już mi ślinka leci na jutro... właśnie ten rosołek gotuję z kurczaczka -
przez noc się wystudzi w lodówce i można będzie tłuszcz zdjąć dokładniej.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2008-07-12 18:58:48

Temat: Re: ZUPA...
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 12 Jul 2008 20:42:38 +0200, Ikselka napisał(a):

> Dnia Sat, 12 Jul 2008 18:24:03 +0200, Aicha napisał(a):
>
>> Użytkownik "Ikselka" napisał:
>>
>>> ugotowane 1 udko kurczaka (bez skóry) i 1 zimnego rosołu
>>
>> 1 szklanka?
>> Smakowity przepis...
>> Ja wykańczam wszystkie resztki z lodówki, coby ją rozmrozić.
>
> O, sorry - to chyba miała być szklanka,


Nieeee!!!! - nie szklanka, lecz 1/2 litra!!!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2008-07-12 20:01:16

Temat: Re: ZUPA...
Od: "Aicha" <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Ikselka" napisał:

> > O, sorry - to chyba miała być szklanka,
> Nieeee!!!! - nie szklanka, lecz 1/2 litra!!!

:) Zapisane w archiwum.
Maślanka jakaś konkretna czy wszystko jedno?

--
Pozdrawiam - Aicha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2008-07-12 21:07:00

Temat: Re: ZUPA...
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 12 Jul 2008 22:01:16 +0200, Aicha napisał(a):

> Użytkownik "Ikselka" napisał:
>
>>> O, sorry - to chyba miała być szklanka,
>> Nieeee!!!! - nie szklanka, lecz 1/2 litra!!!
>
> :) Zapisane w archiwum.
> Maślanka jakaś konkretna czy wszystko jedno?

Wszystko jedno, byle nie smakowa, lecz naturalna :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2008-07-13 03:50:02

Temat: Re: ZUPA...
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:15eflpazvmadk$.1bhy47o6fqhvt.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 12 Jul 2008 20:42:38 +0200, Ikselka napisał(a):
>
>> Dnia Sat, 12 Jul 2008 18:24:03 +0200, Aicha napisał(a):
>>
>>> Użytkownik "Ikselka" napisał:
>>>
>>>> ugotowane 1 udko kurczaka (bez skóry) i 1 zimnego rosołu
>>>
>>> 1 szklanka?
>>> Smakowity przepis...
>>> Ja wykańczam wszystkie resztki z lodówki, coby ją rozmrozić.
>>
>> O, sorry - to chyba miała być szklanka,
>
>
> Nieeee!!!! - nie szklanka, lecz 1/2 litra!!!

Mam takie szklanki, do piwa, oraz filiżanki - z jednej pijam yerba mate...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

drink z Passower Śliwowicą?
Obiadek
Co na piknik?
zapach w mikrofali
jakie produkty i potrawy - złamanie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »