« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-02-14 11:10:41
Temat: Czy marchew szkodzi wątrobieWitam
Czy spożywanie marchwi w dużych ilościach (0,5 kg na dzień) może zaszkodzić
wątrobie?
Pozdr.
PP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-02-14 21:30:33
Temat: Re: Czy marchew szkodzi wątrobieP <p...@o...pl> napisał(a):
> Witam
> Czy spożywanie marchwi w dużych ilościach (0,5 kg na dzień) może zaszkodzić
> wątrobie?
Nie wiem czy pół kg akurat, ale zbyt duze ilosci doprowadzic mogą do
przedawkowania prowitaminy A. Wtedy nastapi uszkodzenie watroby. To samo
dotyczy soku z marchwi. Nei wolno go pic wiecej niz 1 szklanka na dzien,
a lepiej tak z pół pewnie by bylo. Palacze nie mogą pic soku bo szkodzi im.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-02-15 09:47:02
Temat: Re: Czy marchew szkodzi wątrobie
Użytkownik " are" <a...@g...pl> napisał w wiadomości
news:cur59p$8k6$1@inews.gazeta.pl...
>P <p...@o...pl> napisał(a):
>
>> Witam
>> Czy spożywanie marchwi w dużych ilościach (0,5 kg na dzień) może
>> zaszkodzić
>> wątrobie?
>
> Nie wiem czy pół kg akurat, ale zbyt duze ilosci doprowadzic mogą do
> przedawkowania prowitaminy A. Wtedy nastapi uszkodzenie watroby. To samo
> dotyczy soku z marchwi. Nei wolno go pic wiecej niz 1 szklanka na dzien,
> a lepiej tak z pół pewnie by bylo.
Nie ma możliwości przedawkowania _prowitaminy_ A i tym sposobem uszkodzić
wątrobę.
Przedawkować można tylko _witaminę_ A jak i inne wit rozpuszczalne w
tłuszczach i tak uszkodzić wątrobę.
Bez względu ile _pro_witaminy A się zje, zsyntetyzowane zostanie tylko tyle
ile jest potrzebne, reszta zostanie wydalona z organizmu bez szkody dla
wątroby. Więc jest też taka opcja, że jeśli akurat w ogóle nie jest
potrzebna wit A, to wydalona zostanie cała zjedzona dawka _pro_witaminyA
> Palacze nie mogą pic soku bo szkodzi im.
Nie, sok im nie szkodzi. Szkodzi im_sztuczna suplementacja_ karotenu a
przede wszystkim PALENIE PAPIEROSÓW.
Cytuję kluczowe fragmenty jednego z artykułów na ten temat: "
Preparaty z beta-karotenem, z którego w organizmie powstaje witamina A, mogą
zwiększać ryzyko raka u osób palących i pijących duże ilości alkoholu -
donoszą badacze z USA na łamach "Journal of the National Cancer Institute".
(...)
"Nasze obserwacje ilustrują, jak złożonym problemem jest dobranie
bezpiecznych i skutecznych środków w prewencji różnych nowotworów" - mówi
Baron. "
http://hyperreal.info/drugs/go.to/art/2859
I warto jeszcze wiedzieć, że ów "straszny, szkodliwy karoten" jest nie tylko
w marchewce i soku z niej. Gorzej, on jest nie tylko w pomarańczowych
roślinach. (a to "pech he, he,he) i jakoś jeszcze nikomu nie zaszkodził sam
z siebie w odróżnieniu od papierosów, alkoholu i nadmiernej suplementacji
farmaceutykami.
Zamiast trąbić o szkodliwości suplementacji karotenu u palaczy i pijących
zbyt dużo alkoholu, może warto zwrócić uwagę, że podstawową przyczyną
powstawania omawianego w artykule i całej rzeszy innych schorzeń są
_papierosy_ i nadmiar _alkoholu_.
To jest podstawowy problem tych ludzi.
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |