Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Czy sa tu Polonusi ze Szwecji? [Szwedzka szynka wigilina.]

Grupy

Szukaj w grupach

 

Czy sa tu Polonusi ze Szwecji? [Szwedzka szynka wigilina.]

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 21


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2007-10-25 06:20:12

Temat: Re: Czy sa tu Polonusi ze Szwecji? [Szwedzka szynka wigilina.]
Od: "Qrczak" <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik " Juf" <j...@g...pl> napisał w wiadomości
news:ffo40k$k8b$1@inews.gazeta.pl...
> Qrczak napisał(a):
>
> [...]
>
> A jak tam z elementarną umiejętnością cytowania?! :->

Aż dziw, że pretensje, że inni oddychają, jeszcze nie występują :-P

Qra, w KFie jak w piekle, sami ciekawi ludzie bywają

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2007-10-25 06:22:33

Temat: Re: Czy sa tu Polonusi ze Szwecji? [Szwedzka szynka wigilina.]
Od: BBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Qrczak pisze:

> Qra, w KFie jak w piekle, sami ciekawi ludzie bywają

A to chyba zależy od KFającego?
--
BBjk (iść do roboty, nie iść, iść, nie iść...)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2007-10-25 07:20:18

Temat: Re: Czy sa tu Polonusi ze Szwecji? [Szwedzka szynka wigilina.]
Od: "gdaMa" <g...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Słonko świeci, deszczyk pada... a * Juf* takie rzeczy opowiada:
> Szukać ze zrozumieniem? :-P

Miałam to kilka pozycji niżej a uczepiłam się szwedzkiej wersji :)

>> Janssons frestelse - zapiekanka z ziemniaków, śledzia (ansjovis) i
>
> Hejże, a ansjovis to nie sa anchois/sardele? Tak się pytam.

W oryginale są anchois, ale można zamiennie ze śledzami (jakoś mocno słone
muszą być... zdaje mi się)

>> Wiadomo - tam nawet kiełbasa jest na słodko :-D
>
> Dlaczego nie. I wtedy mówi się (no właśnie, jak to się mówi?), że to
> jest "tuff/tyff"? Cos kiedyś mi się obiło o uszy.

tuff - odważne

> Jeszcze raz WIELKIE dzięki i pozdrawiam!

Polecam się na przyszłość.

--
Pozdrawiam,
*gdaMa*
"Meravigliosa creatura, sei sola al mondo..."
Gianna Nannini mi gra :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2007-10-25 07:23:10

Temat: Re: Czy sa tu Polonusi ze Szwecji? [Szwedzka szynka wigilina.]
Od: "gdaMa" <g...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Słonko świeci, deszczyk pada... a * Juf* takie rzeczy opowiada:
> To po co ja filtruję? Proszę mi nie wywlekać. Ja naprawdę chcę na tej
> grupie tylko o kuchni.

Jak gada w ramach tematyki grupy to odpowiadam, jak "gawędzi" od rzeczy to
omijam.

Koperek mieści się w tematyce grupowej.

--
Pozdrawiam,
*gdaMa*
"Meravigliosa creatura, sei sola al mondo..."
Gianna Nannini mi gra :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2007-10-25 07:48:41

Temat: [PRZEPIS] Żeberka w miodzie Re: Czy sa tu Polonusi ze Szwecji? [Szwedzka szynka wigilina.]
Od: "gdaMa" <g...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Słonko świeci, deszczyk pada... a *Qrczak* takie rzeczy opowiada:
> a te żeberka to znajdę gdzieś w sieci (najlepiej po polsku)?

Mówisz i masz:)

_Żeberka w miodzie_

Składniki na 4 porcje:
1,5 kg żeberek (pokrojonych na kawałki)
1,5 łyżeczki mielonego imbiru
1,5 łyżeczki soli
ew. pieprz
2 łyżki miodu (lub galaretki z czarnej porzeczki)

Dodatki:
suszone śliwki
mus jabłkowy
ew. sałatka z czerwonej kapusty

Przepis:
1. Nastaw piekarnik na 225C, włóż blachę. Wymieszaj imbir, sól i ew. pieprz,
wetrzyj w żeberka. Poukładaj żeberka na gorącej blasze mięsną stroną do
blachy.

2. Przełóż żeberka na druga stronę po ok. 20-25 min. Można je popsikać wodą
od czasu do czasu (żeby zbyt nie wyschły). Żeberka są gotowe po ok. 45-60
min (grube żeberka wymagają ok. 1,5h w temp. 175C). Mięso musi być dobrze
upieczone.

3. Wyjmij żeberka, odlej tłuszcz z blachy. Posmaruj mięsną stronę żeberek
miodem lub galaretką. Wstaw do piekarnika na ok. 10 min by zglazurować
wierzch. Na sam koniec dodaj śliwki (by się podgrzały). Podaj żeberka ze
śliwkami, musem jabłkowym i/lub sałatką z czerwonej kapusty.

--
Smacznego,
*gdaMa*

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2007-10-25 16:38:31

Temat: Re: Czy sa tu Polonusi ze Szwecji? [Szwedzka szynka wigilina.]
Od: "Lozen" <i...@h...com> szukaj wiadomości tego autora

Juf wrote:

> To po co ja filtruję? Proszę mi nie wywlekać. Ja naprawdę chcę na tej
> grupie tylko o kuchni.

Zmien czytnik na XanaNews. Filtruje smieci i odpowiedzi na nie.

--
pozdrawiam
Kasia
"The best way to get a puppy is to beg for a baby brother - and they'll
settle for a puppy every time." ~Winston Pendelton

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2007-10-26 07:27:55

Temat: Re: [PRZEPIS] Żeberka w miodzie Re: Czy sa tu Polonusi ze Szwecji? [Szwedzka szynka wigilina.]
Od: "Qrczak" <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "gdaMa" <g...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ffphql$3oh$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Słonko świeci, deszczyk pada... a *Qrczak* takie rzeczy opowiada:
>> a te żeberka to znajdę gdzieś w sieci (najlepiej po polsku)?
>
> Mówisz i masz:)
>
> _Żeberka w miodzie_

I są one jak rzeczywiście szwedzkie?
Dzięki dzięki Ci dobra kobieto!

Qra, już wiem, czym uraczę normalnych ludzi [czyt. tych, co lubią żeberka
;-)]

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2007-10-26 07:52:13

Temat: Re: [PRZEPIS] Żeberka w miodzie Re: Czy sa tu Polonusi ze Szwecji? [Szwedzka szynka wigilina.]
Od: "gdaMa" <g...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Słonko świeci, deszczyk pada... a *Qrczak* takie rzeczy opowiada:

>> _Żeberka w miodzie_
>
> I są one jak rzeczywiście szwedzkie?

Tak samo szwedzkie jak ja ;)
Postaram się dopaść koleżankę by podała przepis na podobne w wersji polskiej
;)

> Dzięki dzięki Ci dobra kobieto!
>
> Qra, już wiem, czym uraczę normalnych ludzi [czyt. tych, co lubią
> żeberka ;-)]

:-D
--
Pozdrawiam,
*gdaMa* - też normalna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2007-10-27 16:33:55

Temat: Re: Czy sa tu Polonusi ze Szwecji? [Szwedzka szynka wigilina.]
Od: " Juf" <j...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

gdaMa napisał(a):

> tuff - odważne

Jeszcze jedno pytanie:

Powiedziała mi jedna osoba, że pa svenska tzw. "wszyscy", a zwłaszcza
młodziez mówi "tuff" w sensie "fajne, swietne, dobre, super, extra itp.".

Jest tak?

J.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2007-10-29 08:11:28

Temat: Re: Czy sa tu Polonusi ze Szwecji? [Szwedzka szynka wigilina.]
Od: "gdaMa" <g...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Słonko świeci, deszczyk pada... a * Juf* takie rzeczy opowiada:
> Jeszcze jedno pytanie:
>
> Powiedziała mi jedna osoba, że pa svenska tzw. "wszyscy", a zwłaszcza
> młodziez mówi "tuff" w sensie "fajne, swietne, dobre, super, extra
> itp.".
>
> Jest tak?

Musiałabym się dopytać - minęło sporo lat odkąd wróciłam do Ojczyzny i nie
znam aktualnie obowiązującej mody na słówka.
Znając jednak ubogość języka szwedzkiego myśle że tak - słowo "tuff" może
oznaczać również to co wymieniłeś.

--
Pozdrawiam,
*gdaMa*
"Meravigliosa creatura, sei sola al mondo..."
Gianna Nannini mi gra :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

WYBRAŁEM...
Stary kawaler musi umieć gotować
PANSRAVISTA
Flądra smażona w głębokim oleju
Ciasto - ciastka ze śmietaną?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »