« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2012-02-07 10:43:23
Temat: Czy znacie jakąś dobrą przyprawę CurryBo ostatnio kupiłem jakąś i była bardzo słaba. Nie była ostra i trzeba było
jej dać bardzo dużo by poczuć ten charakterystyczny smak curry. Może znacie
jakieś sklepy orientalne w Krakowie z przyprawami itp.?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2012-02-07 11:24:12
Temat: Re: Czy znacie jakąś dobrą przyprawę CurryW dniu 2012-02-07 11:43, rageofhonor pisze:
> Bo ostatnio kupiłem jakąś i była bardzo słaba. Nie była ostra i trzeba
> było jej dać bardzo dużo by poczuć ten charakterystyczny smak curry.
> Może znacie jakieś sklepy orientalne w Krakowie z przyprawami itp.?
Ja kupuję z LIDLA za, z tego co pamiętam, 0,60 zł :D
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2012-02-07 13:52:15
Temat: Re: Czy znacie jakąś dobrą przyprawę CurryW dniu 2012-02-07 11:43, rageofhonor pisze:
> Bo ostatnio kupiłem jakąś i była bardzo słaba. Nie była ostra i trzeba
> było jej dać bardzo dużo by poczuć ten charakterystyczny smak curry.
> Może znacie jakieś sklepy orientalne w Krakowie z przyprawami itp.?
Gdy mieszkałam w Krakowie, kupowałam w Sklepiku Naturalnym przy
Krupniczej, mają tam kilka rodzajów curry, harissę itp. Lubiłam ten
sklep za styl i zaopatrzenie, przyprawy są świeże i jakościowo
porównywalne z przywożonymi z Bliskiego Wschodu. Na Starym Kleparzu jest
stoisko z przyprawami, dość dobrze zaopatrzone (kilka mieszanek curry),
a ceny zaskakująco niziutkie. Możesz też sam sobie stworzyć curry, ale
musiałbyś zaopatrzyć się w składniki, co na jedno wychodzi.
--
B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2012-02-07 20:00:54
Temat: Re: Czy znacie jakąś dobrą przyprawę Curryrageofhonor wrote:
> Bo ostatnio kupiłem jakąś i była bardzo słaba. Nie była ostra i trzeba
> było jej dać bardzo dużo by poczuć ten charakterystyczny smak curry. Może
> znacie jakieś sklepy orientalne w Krakowie z przyprawami itp.?
Ja nie z Krakowa i curry kupuję na ogół na rynku u hindusa, ale czasem robię
też samemu. Nie jest to wysoka technika rakietowa, tylko składniki musisz
mieć i wtedy też możesz "dostrajać" ostrość.
Główne składniki to kurkuma, kozieradka, kolendra (ziarna), kumin (kmin
rzymski), czili, pieprz, koper włoski. Można dodać cynamon, goździki i
anyżek. Najlepiej ziarna kolendry, kuminu, pieprzu (oraz cynamon w kawałku,
goździki i anyżek) podprażyć na suchej patelni i potem w moździerzu utłuc.
Proporcje na dzień dobry: po łyżeczce kolendry, kuminu i goździków, po łyżce
stołowej kozieradki, kopru, suszonego czili, pieprzu, dwie łyżki stołowe
kurkumy. Kurkuma daje przede wszystkim farbę, czili ostrość, reszta jest
odpowiedzialna za smak. Dodanie cynamonu i anyżku (tego ostatniego na ogół
nie daję, bo nie lubię) robi curry bardziej egzotyczne (idzie w kierunku
garam masala), nie każdy lubi.
Waldek
PS
jak znajdziesz jakiegoś lokalnego hindusa, to uważaj na "curry madras" albo
"indian hot curry". To może być naprawdę(!) ostre.
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2012-02-07 21:58:39
Temat: Re: Czy znacie jakąś dobrą przyprawę CurryW dniu 2012-02-07 21:00, Waldemar Krzok pisze:
> podprażyć na suchej patelni i potem w moździerzu utłuc.
Zrobiłam sobie tak kiedyś "przyprawę indyjską". Nie mogłam wywietrzyć
mieszkania przez tydzień :)
--
Pozdrawiam - Aicha
Ze szkoły zostały mi tylko luki w wykształceniu
/Oskar Kokoschka/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2012-02-07 22:15:06
Temat: Re: Czy znacie jakąś dobrą przyprawę CurryAicha wrote:
> W dniu 2012-02-07 21:00, Waldemar Krzok pisze:
>
>> podprażyć na suchej patelni i potem w moździerzu utłuc.
>
> Zrobiłam sobie tak kiedyś "przyprawę indyjską". Nie mogłam wywietrzyć
> mieszkania przez tydzień :)
W przepisie jest wyraźnie napisane "podprażyć" nie "spalić" :-). Ale fakt,
zapachy trzymają się parę dni. Osobiście jednak zapach prażonego cynamonu i
goździków uważam za miły. Lepsze, niż zepsute drożdże. Te schowały mi się
kiedyś w lodówce przed urlopem. Po urlopie wietrzyłem lodówkę parę dni po
wymyciu.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2012-02-07 22:46:00
Temat: Re: Czy znacie jakąś dobrą przyprawę CurryW dniu 2012-02-07 23:15, Waldemar Krzok pisze:
>>> podprażyć na suchej patelni i potem w moździerzu utłuc.
>>
>> Zrobiłam sobie tak kiedyś "przyprawę indyjską". Nie mogłam wywietrzyć
>> mieszkania przez tydzień :)
>
> W przepisie jest wyraźnie napisane "podprażyć" nie "spalić" :-).
To był pierwszy raz :)
> Ale fakt,
> zapachy trzymają się parę dni. Osobiście jednak zapach prażonego cynamonu i
> goździków uważam za miły. Lepsze, niż zepsute drożdże. Te schowały mi się
> kiedyś w lodówce przed urlopem. Po urlopie wietrzyłem lodówkę parę dni po
> wymyciu.
Uuuu... niefajnie. Ale trzeba było jakiś antybiotyk odkryć przy okazji ;)
--
Pozdrawiam - Aicha
Ze szkoły zostały mi tylko luki w wykształceniu
/Oskar Kokoschka/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2012-02-07 23:24:54
Temat: Re: Czy znacie jakąś dobrą przyprawę Curry
Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@z...fu-berlin.de> napisał w
wiadomości news:9pdm3aFa1qU1@mid.uni-berlin.de...
> Aicha wrote:
>
>> W dniu 2012-02-07 21:00, Waldemar Krzok pisze:
>>
>>> podprażyć na suchej patelni i potem w moździerzu utłuc.
>>
>> Zrobiłam sobie tak kiedyś "przyprawę indyjską". Nie mogłam wywietrzyć
>> mieszkania przez tydzień :)
>
> W przepisie jest wyraźnie napisane "podprażyć" nie "spalić" :-). Ale fakt,
> zapachy trzymają się parę dni. Osobiście jednak zapach prażonego cynamonu
> i
> goździków uważam za miły. Lepsze, niż zepsute drożdże. Te schowały mi się
> kiedyś w lodówce przed urlopem. Po urlopie wietrzyłem lodówkę parę dni po
> wymyciu.
>
> Waldek
Zmielona kawa jest dobra by wyciągnąć niemiłe zapachy z lodówki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2012-02-08 19:49:06
Temat: Re: Czy znacie jakąś dobrą przyprawę Curry"rageofhonor" <w...@w...pl> wrote in message
news:4f31b2c6$0$26707$65785112@news.neostrada.pl...
> Zmielona kawa jest dobra by wyciągnąć niemiłe zapachy z lodówki.
jak to działa? - zapach kawy kamufluje inne zapachy (jakw perfumeriach), czy
jest tu więcej tajnej magii?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2012-02-08 19:54:53
Temat: Re: Czy znacie jakąś dobrą przyprawę Curry"Waldemar Krzok" <w...@z...fu-berlin.de> wrote in message
news:9pde7mFdpeU1@mid.uni-berlin.de...
> Główne składniki to kurkuma, kozieradka, kolendra (ziarna), kumin (kmin
> rzymski), czili, pieprz, koper włoski. Można dodać cynamon, goździki i
> anyżek. Najlepiej ziarna kolendry, kuminu, pieprzu (oraz cynamon w
> kawałku,
> goździki i anyżek) podprażyć na suchej patelni
a to teprzyprawy jak Curry są prażone?
> odpowiedzialna za smak. Dodanie cynamonu i anyżku (tego ostatniego na ogół
> nie daję, bo nie lubię) robi curry bardziej egzotyczne (idzie w kierunku
> garam masala), nie każdy lubi.
i to będzie gówna różnica więdzy Curry a Masalą? dla mnie Masala roolez
(choć curry również jestgit) -ale Masala chyba 'bardziejsza' (ściągam z
Indii - jest totalnie pełna esencji, ma jendak jakiś składnik którego nie ma
curry -nie wiem czty jest to kadramon... nie udało mi się dość do teo go
próbując kardamon z paczek.)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |