Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czy znacie jakąś dobrą przyprawę Curry
Followup-To: pl.rec.kuchnia
Date: Tue, 07 Feb 2012 21:00:54 +0100
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 30
Message-ID: <9...@m...uni-berlin.de>
References: <4f30ff99$0$1226$65785112@news.neostrada.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: news.uni-berlin.de
YVVhmWFhbN5gnwbzBGF8rQXO2KQx84bv+4hHfGnqJrOrBVevFiRZ9guflh
Cancel-Lock: sha1:Wo6Hrlt7lf/tDhCX8WYK775glGw=
User-Agent: KNode/4.4.10
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:342148
Ukryj nagłówki
rageofhonor wrote:
> Bo ostatnio kupiłem jakąś i była bardzo słaba. Nie była ostra i trzeba
> było jej dać bardzo dużo by poczuć ten charakterystyczny smak curry. Może
> znacie jakieś sklepy orientalne w Krakowie z przyprawami itp.?
Ja nie z Krakowa i curry kupuję na ogół na rynku u hindusa, ale czasem robię
też samemu. Nie jest to wysoka technika rakietowa, tylko składniki musisz
mieć i wtedy też możesz "dostrajać" ostrość.
Główne składniki to kurkuma, kozieradka, kolendra (ziarna), kumin (kmin
rzymski), czili, pieprz, koper włoski. Można dodać cynamon, goździki i
anyżek. Najlepiej ziarna kolendry, kuminu, pieprzu (oraz cynamon w kawałku,
goździki i anyżek) podprażyć na suchej patelni i potem w moździerzu utłuc.
Proporcje na dzień dobry: po łyżeczce kolendry, kuminu i goździków, po łyżce
stołowej kozieradki, kopru, suszonego czili, pieprzu, dwie łyżki stołowe
kurkumy. Kurkuma daje przede wszystkim farbę, czili ostrość, reszta jest
odpowiedzialna za smak. Dodanie cynamonu i anyżku (tego ostatniego na ogół
nie daję, bo nie lubię) robi curry bardziej egzotyczne (idzie w kierunku
garam masala), nie każdy lubi.
Waldek
PS
jak znajdziesz jakiegoś lokalnego hindusa, to uważaj na "curry madras" albo
"indian hot curry". To może być naprawdę(!) ostre.
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
|