Data: 2012-02-08 20:57:47
Temat: Re: Czy znacie jakąś dobrą przyprawę Curry
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
yapann wrote:
> "Waldemar Krzok" <w...@z...fu-berlin.de> wrote in message
> news:9pde7mFdpeU1@mid.uni-berlin.de...
>> Główne składniki to kurkuma, kozieradka, kolendra (ziarna), kumin (kmin
>> rzymski), czili, pieprz, koper włoski. Można dodać cynamon, goździki i
>> anyżek. Najlepiej ziarna kolendry, kuminu, pieprzu (oraz cynamon w
>> kawałku,
>> goździki i anyżek) podprażyć na suchej patelni
>
> a to teprzyprawy jak Curry są prażone?
Sklepowe na ogół nie, choć zdarzają się.
>> odpowiedzialna za smak. Dodanie cynamonu i anyżku (tego ostatniego na
>> ogół nie daję, bo nie lubię) robi curry bardziej egzotyczne (idzie w
>> kierunku garam masala), nie każdy lubi.
>
>
> i to będzie gówna różnica więdzy Curry a Masalą? dla mnie Masala roolez
> (choć curry również jestgit) -ale Masala chyba 'bardziejsza' (ściągam z
> Indii - jest totalnie pełna esencji, ma jendak jakiś składnik którego nie
> ma curry -nie wiem czty jest to kadramon... nie udało mi się dość do teo
> go próbując kardamon z paczek.)
Curry to jest właściwie potrawa, a przyprawy "każda szanująca się gospodyni
daje tyle co trzeba sama" (to z indyjskiej książki kucharskiej z lat 50tych
ub. wieku). Gotowe mieszanki są wg autorki bardzo beeee. Dlatego fajnie jest
się pobawić przyprawami i spróbować zrobić własne mieszanki.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
|