Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Dawno, dawno temu ..

Grupy

Szukaj w grupach

 

Dawno, dawno temu ..

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-11-22 20:01:34

Temat: Dawno, dawno temu ..
Od: Adam Moczulski <w...@d...pl> szukaj wiadomości tego autora

.. jak ludzie przyłapali młynarza na falszowaniu mąki poprzez
dosypywanie kredy to cała wieś spuszczała mu łomot, jego młyn szedł z
dymem, a córka na ulicę. Piętnuje te okropne czasy.
Obecnie nie ma tak dobrze, wystarczy że młynarz poda na opakowaniu
że "węglan wapnia podnosi walory odżywcze" i w ten sposób bezpiecznie
może kasować lud ciemny.
Jak jednak ktoś przypadkowo nie chce szamać kredy (w ilościach
niepodawanych na opakowaniu, ale pewne pojecie daje podana zawartość
białka 8,6g/100g podczas gdy norma dla czystej mąki to 9,4g) to doradzam
omijać szerokim łukiem produkty "Z kłoskiem" firmy Gdańskie Młyny i
Spichlerze Dr Cordesmeyer - Sp. z o.o.
--
Pozdrawiam
Adam

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-11-22 20:11:54

Temat: Re: Dawno, dawno temu ..
Od: "Gusiek" <a...@W...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Adam Moczulski" <w...@d...pl> napisał w wiadomości
news:cntgq1$k4$1@nemesis.news.tpi.pl...

> Jak jednak ktoś przypadkowo nie chce szamać kredy (w ilościach
> niepodawanych na opakowaniu, ale pewne pojecie daje podana zawartość
> białka 8,6g/100g podczas gdy norma dla czystej mąki to 9,4g) to doradzam
> omijać szerokim łukiem produkty "Z kłoskiem" firmy Gdańskie Młyny i
> Spichlerze Dr Cordesmeyer - Sp. z o.o.

Jak również mąkę z zakładów przetwórstwa zbożowo-młynarskiego z Kruszwicy...
:/
Aż poleciałam sprawdzić... Szczyt... No tego się nie spodziewałam...
Pozdrawiam, Agata

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-22 20:26:05

Temat: Re: Dawno, dawno temu ..
Od: "mal" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

   Jak jednak ktoś przypadkowo nie chce szamać kredy (w ilościach
> > niepodawanych na opakowaniu, ale pewne pojecie daje podana zawartość
> > białka 8,6g/100g podczas gdy norma dla czystej mąki to 9,4g)

Ja sprawdziłem, mam Szymanowską dają 9,2. Nie jest tak źle.

Pozdr
mal

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-23 16:01:03

Temat: Re: Dawno, dawno temu ..
Od: aniai <aniai@go2_usun_to.pl> szukaj wiadomości tego autora

Adam Moczulski napisał(a):

> Jak jednak ktoś przypadkowo nie chce szamać kredy (w ilościach
> niepodawanych na opakowaniu, ale pewne pojecie daje podana zawartość
> białka 8,6g/100g podczas gdy norma dla czystej mąki to 9,4g) to doradzam
> omijać szerokim łukiem produkty "Z kłoskiem" firmy Gdańskie Młyny i
> Spichlerze Dr Cordesmeyer - Sp. z o.o.

Ha, to ja właśnie przypadkowo szmamam krede :(
Dzięki za informację- w życiu by mi nie przyszło do głowy żeby sprawdzać
zawartość mąki w mące ;) Ale teraz już jestem mądra.

Pozdrawiam
Ania I.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-25 12:26:45

Temat: Re: Dawno, dawno temu ..
Od: <y...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Ja sprawdziłem, mam Szymanowską dają 9,2. Nie jest tak źle.
>
>

sprawdziłam Puszystą wrocławską z Lubelli - białko 10,4 g ( skoro norma to
9,4 to z czego ten procent więcej?)

pozdrawiam
yewka



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Owowitina
OT, czyli smierc w kuchni
Zupa Grochowa kto zna dobry przepis ??
Kimchi
szukam ciasta francuskiego -gdzie w zg?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »