Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.m
an.poznan.pl!news.supermedia.pl!news.nask.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "AnieszkaP" <g...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: Dieta optymalna
Date: Sat, 22 Sep 2001 18:04:43 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 145
Message-ID: <9oid19$okm$1@news.tpi.pl>
References: <M...@n...tpi.pl>
<1...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pc170.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1001174889 25238 213.76.58.170 (22 Sep 2001 16:08:09 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 22 Sep 2001 16:08:09 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: Dieta optymalna
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:53050
Ukryj nagłówki
Użytkownik <k...@v...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:1...@n...onet.pl...
> Z tego co wiem
> > nie ma zadnego, anie jednego, chocby malenkiego dowodu na to ze
> > kogokolwiek ta dieta wyleczyla. Tak sie sklada ze mam dostep do dosc
> > specjalistycznych baz danych (z domu) i zapuscilem searcha. Nie ma ani
> > jednego tekstu ktory by udowadnial w zgodzie z prawidlami ucziwie
> > prowadzonych badan ze ta dieta cokolwiek daje.
>
> A oto fakty:
>
> Biochemia Harpera"
> Wydawnictwo Lekarskie PZWL (rok. wyd. 1998)
>
> Uważa się, że tłuszcze pokarmowe obciążają, podczas gdy białka i cukry
> oszczędzają wątrobę. Prawda jest jednak zupełnie inna: trójglicerydy
wchłaniane
> z przewodu pokarmowego w przeciwieństwie do białek i cukrów nie są
wychwytywane
> przez wątrobę (str. 207).
Same trojglicerydy nie ale krotko i sredniolancuchowe kwasy tluszczowe tak
przechodza one z enterocytow do naczyn wlosowatych i dostaja sie zyla wrotna
do watroby gdzie czesciowo sa utleniane a czesciowo wbudowywane w
lipoproteiny i uwalniane do krwioobiegu. Natomiast dlugolancuchowe nie sa co
prawda bezposrednio wchlaniane do watroby ale rozlozone na wolne kwasy
tluszczowe ktore wnikaja do watroby.
> Twierdzi się, że tłuszcze pokarmowe odkładają się w naczyniach, powodując
> miażdżycę, podczas, gdy przy żywieniu tradycyjnym odpowiedzialne za to są
kwasy
> tłuszczowe produkowane z cukrów w wątrobie (str. 207).
Zauwaz ze napisano "zywienie tradycyjne"- czyli zywienie ktore stosuje
wiekszosc ludzi, ktore charakteryzuje sie nie tylko spozyciem duzej ilosci
tluszczow nasyconych ale bialek zwierzecych i przetworzonych weglowodanow.
> Sądzi się, że dieta owocowo-warzywna, niskotłuszczowa powoduje obniżenie
ilości
> cholesterolu w tkance tłuszczowej i krwi. Faktycznie jest całkiem inaczej.
Duże
> ilości cukrów w diecie zwiększają produkcję kwasów tłuszczowych,
Co to znaczy niskotluszczowa? Jaka wartoscc uwazasz za niska prosze o dane z
podzialem na wiek plec i rodzaj wykonywanej pracy.
Oczywiscie ze duze ilosci PRZETWORZONYCH WEGLOWODANOW zwieksza produkcje
kwasow tluszczowych, ale zaden lekarz czy dietetyk nie kaze ci spozywac
przetworzonych weglowodanow. Wrecz przeciwnie: zlozone nieprzetworzone i
nierozgotowane.
> Cukier owocowy (fruktoza) uznawany jest za bardzo zdrowy.
Nigdy nie spotkalam sie ze stwierzeniem, ze fruktoza jest BARDZO zdrowa.
Podaj jakas ksiazke z dietetyki gdzie to jest napisane.
Od dawna jednak
> wiadomo, że "zalewa" on szlaki metaboliczne w wątrobie, powodując
nadprodukcję
> trójglicerydów i cholesterolu. Zazwyczaj z fruktozą spożywane są duże
ilości
> glukozy, co pobudza wydzielanie insuliny i jeszcze bardziej wzmaga te
procesy,
> co również doprowadza do cukrzycy (str. 264).
Oprucz cukru (ktorego zaden dietetyk ci nie zaleci) nie znam innego
produktu, ktory w swoim skladzie zawiera DUZO fruktozy i glukozy
rownoczesnie.
> Powszechnie stosowane diety cukrzycowe zawierają zazwyczaj duże ilości
> węglowodanów, które w praktyce uniemożliwiają wyleczenie.
Kiedys zalecano cukrzykom slodzenie herbaty miodem (fruktoza), jednakze ten
blad zostal zweryfikowany i obecnie dieta cukrzycowa polega na spozyciu
normalnych proporcji czyli okolo 30% tluszcz 10-15% bialko i reszta
weglowodany, ale produktow o NISKIM WSKAZNIKU GLIKEMICZNYM.
Często zaleca się
> spożywanie soi i roślin strączkowych jako źródła protein, podczas gdy
wiadomym
> jest, że są to białka o niskiej wartości.
Nie sa to bialka o NISKIEJ wartosci ale NIEPELNOWARTOSCIOWE- czyli posiadaja
aa ograniczajace a to roznica.
Białkami o wysokiej wartości są
> natomiast białka zwierzęce, a szczególnie żółtka jaj (str. 778).
Nie wysokiej a pelnowartosciowe.
> W wielu przypadkach osobom chorym zaleca się diety niskokaloryczne, choć
> wiadomo, że ustrój ssaków wymaga dostawy środków odżywczych w ilościach
> niezbędnych do pokrycia wydatków energetycznych (str. 775).
Kto zaleca to zaleca. Kazdy dietetyk wie ze istnieje PPM czyli ta ilosc
energi ktora organizm MUSI dostac zeby dobrze funkcjonowac plus jeszcze
wykonywana praca i nie uklada diety ponizej tej wartosci. A ze jakis nieuk
wymysla diety 1000kcal to juz inna sprawa.
> Każdy dietetyk wie, że ilość energii otrzymana ze spalania grama tłuszczu
jest
> około 2,5 razy większa, niż z takiej samej ilości cukru.
I co w zwiazku z tym?
> Tych kilka powyższych przykładów jednoznacznie określa, jakie produkty
> spożywcze są dla człowieka wskazane, a jakie nie.
Tak? A skad wezmiesz witaminy, aa egzogenne i NNKT a ze osmaku i wygladzie
nie wspomne.
. Żywienie optymalne jest jedynym,
> skutecznym sposobem na życie, a w świetle najnowszych badań amerykańskich
i
> niemieckich uczonych,
Widac po amerykanach do czego doprowadzila ich dieta optymalna: mnostwo
grubasow i analfabetow.
twierdzenia o szkodliwości jedzenia tłuszczu, jajek itp.
> można włożyć między bajki.
Nikt nie mowi ze jedzenie tluszczu czy tym bardziej jajek jest szkodliwe.
Mowi sie ze NADMIARY sa szkodliwe, ale nadmiary wszystkiego sa szkodliwe.
> Pozdrawiam
> Krystyna (dowód wyleczenia dietą optymalną)
Od ilu lat stosujesz DO? I z czego cie wyleczyla?
Aga
|