« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2012-03-03 21:56:54
Temat: Dla amatorow kapustymlodej i nie tylko.
Dodatek karmelu daje +5 do smaku.
Znaliscie?
--
usenet jest dla mieczakow
#pregierz - najlepszy kanal wsrod mezczyzn
(irc.freenode.net)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2012-03-03 22:00:04
Temat: Re: Dla amatorow kapustyKRZYZAK wrote:
> mlodej i nie tylko.
> Dodatek karmelu daje +5 do smaku.
> Znaliscie?
Znaliśmy. Nie zawsze pasuje, ale często tak. Choć nie używam karmelu w
gotowcu, tylko cukier.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2012-03-03 22:18:38
Temat: Re: Dla amatorow kapustyDnia Sat, 03 Mar 2012 23:00:04 +0100, Waldemar Krzok napisał(a):
> KRZYZAK wrote:
>
>> mlodej i nie tylko.
>> Dodatek karmelu daje +5 do smaku.
>> Znaliscie?
>
> Znaliśmy. Nie zawsze pasuje, ale często tak. Choć nie używam karmelu w
> gotowcu, tylko cukier.
>
A ja po prostu surową kapustę nieco karmelizuję (bo jest słodka; podsmażam
ją na jasnozłoto na niewielkiej ilosci tłuszczu, z surową cebulą zresztą)
przed duszeniem. Potem tylko sól, pieprz i nieco wody, duszę pod
przykryciem do miękkosci, na koniec redukuję sos przez powtórne delikatne
podsmażanie bez przykrycia, tym razem już do uzyskania koloru
ciemnozłotego.
Zupełnie inna klasa potrawy.
Podobnie gołąbki - PO zwykłym uduszeniu podsmażam na złoto ze sporą ilością
cebuli, skrapiam wodą, posypuję pieprzem i jeszcze chwilę do-duszam do
zgęstnienia sosu. Można dodać trochę harissy, też pyszne - żadnych tam
pomidorów ani mąki. Sos ma być cebulowy, klarowny, z oczkami tłuszczu,
gęsty.
Małmazja.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2012-03-03 22:26:56
Temat: Re: Dla amatorow kapustyDnia Sat, 03 Mar 2012 23:00:04 +0100, Waldemar Krzok napisał(a):
> Znaliśmy. Nie zawsze pasuje, ale często tak. Choć nie używam karmelu w
> gotowcu, tylko cukier.
Ja tez. Ale karmelizuje osobno.
PS
Podoba misie ta grupa:) Da sie stad wycignac jakies sztuczki:)
--
usenet jest dla mieczakow
#pregierz - najlepszy kanal wsrod mezczyzn
(irc.freenode.net)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2012-03-03 22:55:57
Temat: Re: Dla amatorow kapustyDnia Sat, 3 Mar 2012 23:26:56 +0100, KRZYZAK napisał(a):
> PS
> Podoba misie ta grupa:) Da sie stad wycignac jakies sztuczki:)
Ale jeszcze poprosze sposoby na wyczesany, wyrazisty, klarowny, niegubiacy
smakow czysty barszcz czerwony.
--
usenet jest dla mieczakow
#pregierz - najlepszy kanal wsrod mezczyzn
(irc.freenode.net)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2012-03-03 23:28:32
Temat: Re: Dla amatorow kapustyDnia Sat, 3 Mar 2012 23:55:57 +0100, KRZYZAK napisał(a):
> Dnia Sat, 3 Mar 2012 23:26:56 +0100, KRZYZAK napisał(a):
>
>> PS
>> Podoba misie ta grupa:) Da sie stad wycignac jakies sztuczki:)
>
> Ale jeszcze poprosze sposoby na wyczesany, wyrazisty, klarowny, niegubiacy
> smakow czysty barszcz czerwony.
Juuutro, kochany, jutro :-)
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2012-03-04 02:17:02
Temat: Re: Dla amatorow kapustyW dniu 2012-03-03 23:18, Ikselka pisze:
> Dnia Sat, 03 Mar 2012 23:00:04 +0100, Waldemar Krzok napisał(a):
>
>> KRZYZAK wrote:
>>
>>> mlodej i nie tylko.
>>> Dodatek karmelu daje +5 do smaku.
>>> Znaliscie?
>>
>> Znaliśmy. Nie zawsze pasuje, ale często tak. Choć nie używam karmelu w
>> gotowcu, tylko cukier.
>>
>
> A ja po prostu surową kapustę nieco karmelizuję (bo jest słodka; podsmażam
> ją na jasnozłoto na niewielkiej ilosci tłuszczu, z surową cebulą zresztą)
> przed duszeniem.
mlodej sie nie da karmelizowac a nawet jesli sie da...
to odbiera sie jej caly slodko-mdly smak mlodosci...
M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2012-03-04 08:07:01
Temat: Re: Dla amatorow kapusty
Użytkownik "KRZYZAK" <k...@k...pl> napisał w wiadomości
news:b7rvviezc32.p1vqu6w5oozo$.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 3 Mar 2012 23:26:56 +0100, KRZYZAK napisał(a):
>
>> PS
>> Podoba misie ta grupa:) Da sie stad wycignac jakies sztuczki:)
>
> Ale jeszcze poprosze sposoby na wyczesany, wyrazisty, klarowny, niegubiacy
> smakow czysty barszcz czerwony.
>
ukiś buraki, i na tym rob barszcz.
Alex.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2012-03-04 12:29:53
Temat: Re: Dla amatorow kapustyDnia Sun, 04 Mar 2012 03:17:02 +0100, Marsjasz napisał(a):
> mlodej sie nie da karmelizowac a nawet jesli sie da...
> to odbiera sie jej caly slodko-mdly smak mlodosci...
Ano mowa właśnie o starej kapuście, tzn tej zimowej.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2012-03-04 18:26:37
Temat: Re: Dla amatorow kapustyW dniu 2012-03-03 23:55, KRZYZAK pisze:
> Dnia Sat, 3 Mar 2012 23:26:56 +0100, KRZYZAK napisał(a):
>
>> PS
>> Podoba misie ta grupa:) Da sie stad wycignac jakies sztuczki:)
> Ale jeszcze poprosze sposoby na wyczesany, wyrazisty, klarowny, niegubiacy
> smakow czysty barszcz czerwony.
Zrób barszcz na własnym zakwasie buraczanym.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |