« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-17 15:33:32
Temat: Dlaczego Poniżej dlaczego uprawa własnych warzyw i owoców się "opłaca". No i to
świeże powietrze bez miejskich spalin i kurzu.
http://minilien.com/?wbLojmItTN
Ja...cki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2002-11-17 17:06:15
Temat: Re: Dlaczego
Użytkownik "Dirko" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ar8csf$erk$1@news.tpi.pl...
> Poniżej dlaczego uprawa własnych warzyw i owoców się "opłaca". No i to
> świeże powietrze bez miejskich spalin i kurzu.
>
> http://minilien.com/?wbLojmItTN
>
>
> Ja...cki
> dzięki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2002-11-17 17:12:25
Temat: Re: Dlaczego
Użytkownik "Dirko" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ar8csf$erk$1@news.tpi.pl...
> Poniżej dlaczego uprawa własnych warzyw i owoców się "opłaca". No i to
> świeże powietrze bez miejskich spalin i kurzu.
>
> http://minilien.com/?wbLojmItTN
>
>
> Ja...cki
> Przepraszam za spam ale ustawiam pocztę i serwer
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2002-11-17 17:51:14
Temat: Re: Dlaczego
Użytkownik "Dirko" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ar8csf$erk$1@news.tpi.pl...
> Poniżej dlaczego uprawa własnych warzyw i owoców się "opłaca". No i to
> świeże powietrze bez miejskich spalin i kurzu.
>
> http://minilien.com/?wbLojmItTN
>
>
> Ja...cki
> Jeszcze raz bardzo przepraszam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2002-11-17 18:26:07
Temat: Re: Dlaczego
"Dirko" <d...@w...pl> wrote in message news:ar8csf$erk$1@news.tpi.pl...
> Poniżej dlaczego uprawa własnych warzyw i owoców się "opłaca". No i to
> świeże powietrze bez miejskich spalin i kurzu.
>
> http://minilien.com/?wbLojmItTN
Niestety, niestety. W Ameryce jest jeszcze gorzej.
Tyle, ze mozna kupowac zywnosc organiczna (w Polsce
to ekologiczna), ta jest znacznie lepsza, ale oczywiscie
drozsza.
Poza tym wolalbym artykul napisany przez osobe choc troche znajaca sie
na rzeczy, a nie wstawiajaca bzdury typu "Ich miąższ w trzech czwartych
wypełniony jest fosforanami, konserwantami i barwnikami zapewniającymi
ich wieczny kolor" (w 3/4???????), "może doprowadzić do botulizmu, czyli
ogólnego zatrucia organizmu" (botulizm to zatrucie jadem kielbasianym,
powstaje na skutek spozycia zywnosci z jadem kielbasianym, a nie dwutlenku
siarki), czy ubolewajaca, ze piekarnie uzywaja kwasu askorbinowego (witaminy C).
Ciekawe co na to "Stowarzyszenia Producentów Zywności Materiałami
Ekologicznymi" (oczywiscie mialo byc "Metodami")?
Niestety, niezaleznie od niekompetencji autorki, zywnosc jest zatruta. I nie tylko
zywnosc. A uprawiajac wlasne warzywa i owoce nie trujmy ich chociaz!
Pozdrowienia,
Michal
--
Michal Misiurewicz
m...@m...iupui.edu
http://www.math.iupui.edu/~mmisiure
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2002-11-17 18:36:10
Temat: Re: DlaczegoUżytkownik "Michal Misiurewicz" <m...@i...rr.com> napisał w
wiadomości news:3bRB9.14919$tY3.4693855@twister.neo.rr.com...
>
> "Dirko" <d...@w...pl> wrote in message
news:ar8csf$erk$1@news.tpi.pl...
> > Poniżej dlaczego uprawa własnych warzyw i owoców się "opłaca". No i
to świeże powietrze bez miejskich spalin i kurzu.
> > http://minilien.com/?wbLojmItTN
>
> Niestety, niestety. W Ameryce jest jeszcze gorzej.
> Tyle, ze mozna kupowac zywnosc organiczna (w Polsce
> to ekologiczna), ta jest znacznie lepsza, ale oczywiscie
> drozsza.
>
> Poza tym wolalbym artykul napisany przez osobe choc troche znajaca sie
> na rzeczy, a nie wstawiajaca bzdury typu "Ich miąższ w trzech czwartych
> wypełniony jest fosforanami, konserwantami i barwnikami zapewniającymi
> ich wieczny kolor" (w 3/4???????), "może doprowadzić do botulizmu, czyli
> ogólnego zatrucia organizmu" (botulizm to zatrucie jadem kielbasianym,
> powstaje na skutek spozycia zywnosci z jadem kielbasianym, a nie dwutlenku
> siarki), czy ubolewajaca, ze piekarnie uzywaja kwasu askorbinowego
(witaminy C).
> Ciekawe co na to "Stowarzyszenia Producentów Zywności Materiałami
> Ekologicznymi" (oczywiscie mialo byc "Metodami")?
> Niestety, niezaleznie od niekompetencji autorki, zywnosc jest zatruta. I
nie tylko
> zywnosc. A uprawiajac wlasne warzywa i owoce nie trujmy ich chociaz!
> Pozdrowienia,
> Michal
>
Ja też ubolewam, że o tak ważnym problemie pisze dyletantka. Ważny jest
jednak, jak mi sie wydaje, sam problem.
Ja...cki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2002-11-18 12:35:57
Temat: Re: Dlaczego> Poniżej dlaczego uprawa własnych warzyw i owoców się "opłaca".
No i to
> świeże powietrze bez miejskich spalin i kurzu.
>
> http://minilien.com/?wbLojmItTN
>
>
miejscami to jest aż śmieszne np.:
********
Pszenica, jęczmień, owies, żyto - żadna piekarnia nie dałaby rady
wypiec kilkaset bochenków chleba dziennie, gdyby nie pomoc kwasu
askorbinowego,
********
O Boże jaki straszny kwas askorbinowy ;-)))) - to jest "Witamina C"
Pozdrawiam
Qwax
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2002-11-18 13:09:52
Temat: Re: Dlaczego> > Poniżej dlaczego uprawa własnych warzyw i owoców się "opłaca".
> No i to
> > świeże powietrze bez miejskich spalin i kurzu.
> >
> > http://minilien.com/?wbLojmItTN
> >
> >
> miejscami to jest aż śmieszne np.:
> ********
> Pszenica, jęczmień, owies, żyto - żadna piekarnia nie dałaby rady
> wypiec kilkaset bochenków chleba dziennie, gdyby nie pomoc kwasu
> askorbinowego,
> ********
> O Boże jaki straszny kwas askorbinowy ;-)))) - to jest "Witamina C"
Pod względem budowy chemicznej to się nawet zgadza, ale ...
ta naturalna, jakoś mi nie szkodzi i raczej trudno ją przedawkować.
Natomiast kwas askorbinowy zamknięty w puszkach jako konserwant jest
błeee.
--
Pozdr. Jerzy Nowak
"Learn the rules. Then break some."
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2002-11-18 13:40:44
Temat: Re: Dlaczego> Natomiast kwas askorbinowy zamknięty w puszkach jako konserwant jest
Pewnego razu w piątek wieczorem (jak to bywa) zaczęła mnie łapać
grypa. Apteki pozamykane dyżurna daleko a w domu ani jednej tabletki
Witaminy C. Za to miałem ok 0.5kg kwasu askorbinowego cz.d.a.(jestem
chemikiem). Wziąłem jedną łyżeczkę (nie ważyłem ile to jest - nie
chciało mi się) - do poniedziałku po grypie pozostało tylko tyle że
lekarz dał mi na odczepnego parę dni na rekonwalescencję.
Pozdrawiam
Qwax
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2002-11-18 17:23:39
Temat: Re: Dlaczego> > Natomiast kwas askorbinowy zamknięty w puszkach jako konserwant jest
> Pewnego razu w piątek wieczorem (jak to bywa) zaczęła mnie łapać
> grypa. Apteki pozamykane dyżurna daleko a w domu ani jednej tabletki
> Witaminy C. Za to miałem ok 0.5kg kwasu askorbinowego cz.d.a.(jestem
> chemikiem). Wziąłem jedną łyżeczkę (nie ważyłem ile to jest - nie
> chciało mi się) - do poniedziałku po grypie pozostało tylko tyle że
> lekarz dał mi na odczepnego parę dni na rekonwalescencję.
Przeciwko pastylkom, też nic nie mam bo mi nie szkodzą.
Natomiast, nie wiem dlaczego kiedy zamkną go w puszkach to szkodzi.
;-)))
--
Pozdr. Jerzy Nowak
"Learn the rules. Then break some."
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |