| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-05-11 11:51:02
Temat: Dlaczego biszkopt sie zapada?Pytanie od poczatkujacego:
Probowalem juz kilka razy upiec biszkopt, ale za kazdym razem gdy wyjme go z
piekarnika, zapada sie. Dlaczego?
Pozdrw,
Jurek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-05-11 16:48:55
Temat: Re: Dlaczego biszkopt sie zapada?
GB wrote:
>
> Pytanie od poczatkujacego:
>
> Probowalem juz kilka razy upiec biszkopt, ale za kazdym razem gdy wyjme go z
> piekarnika, zapada sie. Dlaczego?
>
> Pozdrw,
> Jurek
Czesc, Jurek, Nie wiem, dlaczego twoj biszkopt sie zapada, powodow moze
byc wiele, ale podam ci tu przepis na biszkopt, ktory zawsze sie udaje
(chwalony na grupie). Jesli ci nie wyjdzie, to bedziesz pierwszy:
http://groups.google.com/groups?q=biszkopt+ktory+sie
+zawsze+udaje&hl=en&selm=19990215135705.20959.000028
02%40ng-fi1.aol.com&rnum=2
Magdalena Bassett
Santa Barbara, California
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-15 07:37:17
Temat: Re: Dlaczego biszkopt sie zapada?Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał > GB wrote:
> >
> > Pytanie od poczatkujacego:
> >
> > Probowalem juz kilka razy upiec biszkopt, ale za kazdym razem gdy
wyjme go z
> > piekarnika, zapada sie. Dlaczego?
> >
> > Pozdrw,
> > Jurek
>
> Czesc, Jurek, Nie wiem, dlaczego twoj biszkopt sie zapada, powodow
moze
> byc wiele, ale podam ci tu przepis na biszkopt, ktory zawsze sie
udaje
> (chwalony na grupie). Jesli ci nie wyjdzie, to bedziesz pierwszy:
>
>
http://groups.google.com/groups?q=biszkopt+ktory+sie
+zawsze+udaje&hl=e
n&selm=19990215135705.20959.00002802%40ng-fi1.aol.co
m&rnum=2
>
W czasach poprzedniego komunizmu w telewizorni były takie programy jak
sobie radzić, żeby było oszczędniej (super ;-))))))) ja np. pamiętam,
że zapałki należy pocierać o ten żądany bok pudełeczka w poprzek bo
się siarka mniej zużywa, piękne, co?).
Tyle wstępu.
No i z takich programów pamiętam, że _każdy_ biszkopt może nie opaść
jeśli tortownicę nie wysmarujemy niczym a natychmiast po upieczeniu
odwrócimy do góry nogami (hehe) opierając brzegi tortownicy na
przygotowanych uprzednio kubeczkach.
Serio.
Ja to testuję już 15 lat, a ja do ciast to smykałki nie mam i biszkopt
jest jednym z nielicznych co wychodzi uwzględniając powyższą metodę.
--
Pozdrawiam GosiaH
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-17 09:46:23
Temat: Re: Dlaczego biszkopt sie zapada?Użytkownik GosiaH <g...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisała:
> No i z takich programów pamiętam, że _każdy_ biszkopt może nie opaść
> jeśli tortownicę nie wysmarujemy niczym a natychmiast po upieczeniu
> odwrócimy do góry nogami (hehe) opierając brzegi tortownicy na
> przygotowanych uprzednio kubeczkach.
> Serio.
Zgadza sie; ja tez tak robie, uzywajac zamiast kubeczkow nawet
3 pudelek zapalek. Co do smarowania tortownicy, to chyba tylko
bokow nie nalezy smarowac, ale spod trzeba i wysypac tarta bulka
lub maka.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-17 18:48:53
Temat: Re: Dlaczego biszkopt sie zapada?
Biszkopt się zapada bo:
Podczas pieczenia wytwarzają się bąbelki bodajże co2 ( czyli dwutlenku
węgla ), i czasem ten co2 zamiast zostać w cieście sobie uchodzi, ucieka
i wtedy mamy zakalec.
Ale jeśli się to ciasto zaraz po wyjęciu upuści z wysokości około 15 cm to
pęcherzyki pękają i ciasto pozostaje pulchne, mięciutkie i bez zakalca.
Taką metodę stosuję już od kilku lat do prawie wszystkich ciast, oprócz
serników i pleśniaka.
Życzę powodzenia w wypiekach z moją metodą.
Pozdrowienia Urszula Jastrzębowska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-17 20:20:23
Temat: Re: Dlaczego biszkopt sie zapada?Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał
> Użytkownik GosiaH <g...@p...onet.pl> napisała:
> > No i z takich programów pamiętam, że _każdy_ biszkopt może nie
opaść
> > jeśli tortownicę nie wysmarujemy niczym a natychmiast po
upieczeniu
> > odwrócimy do góry nogami (hehe) opierając brzegi tortownicy na
> > przygotowanych uprzednio kubeczkach.
> > Serio.
>
> Zgadza sie; ja tez tak robie, uzywajac zamiast kubeczkow nawet
> 3 pudelek zapalek. Co do smarowania tortownicy, to chyba tylko
> bokow nie nalezy smarowac, ale spod trzeba i wysypac tarta bulka
> lub maka.
Ja nie smaruję w ogóle i od razu odpowiadam na kolejne pytanie: bardzo
łatwo odchodzi od foremki, nie ma z tym żadnych problemów.
--
Pozdrawiam z Krakowa
GosiaH
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-17 22:45:02
Temat: Re: Dlaczego biszkopt sie zapada?
Użytkownik tomek <t...@d...pg.gda.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:ac3ja3$10o$...@k...task.gda.pl...
> Ale jeśli się to ciasto zaraz po wyjęciu upuści z wysokości około 15
cm to
> pęcherzyki pękają i ciasto pozostaje pulchne, mięciutkie i bez
zakalca.
Wystarczy trzasnąć drzwiczkami piekarnika (np zaglądając )
;-)
pozdr.Alex - Puck
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |