Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!not-for-mail
From: "GosiaH" <g...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Dlaczego biszkopt sie zapada?
Date: Wed, 15 May 2002 09:37:17 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 37
Sender: g...@f...onet.pl@pq23.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <abvk3r$6lm$2@news.onet.pl>
References: <GA7D8.117465$o66.347444@news-server.bigpond.net.au>
<3...@w...net>
Reply-To: "GosiaH" <g...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pq23.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1021531067 6838 213.76.41.23 (16 May 2002 06:37:47 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 16 May 2002 06:37:47 GMT
X-Posting-Agent: Hamster/1.3.22.104
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:108509
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał > GB wrote:
> >
> > Pytanie od poczatkujacego:
> >
> > Probowalem juz kilka razy upiec biszkopt, ale za kazdym razem gdy
wyjme go z
> > piekarnika, zapada sie. Dlaczego?
> >
> > Pozdrw,
> > Jurek
>
> Czesc, Jurek, Nie wiem, dlaczego twoj biszkopt sie zapada, powodow
moze
> byc wiele, ale podam ci tu przepis na biszkopt, ktory zawsze sie
udaje
> (chwalony na grupie). Jesli ci nie wyjdzie, to bedziesz pierwszy:
>
>
http://groups.google.com/groups?q=biszkopt+ktory+sie
+zawsze+udaje&hl=e
n&selm=19990215135705.20959.00002802%40ng-fi1.aol.co
m&rnum=2
>
W czasach poprzedniego komunizmu w telewizorni były takie programy jak
sobie radzić, żeby było oszczędniej (super ;-))))))) ja np. pamiętam,
że zapałki należy pocierać o ten żądany bok pudełeczka w poprzek bo
się siarka mniej zużywa, piękne, co?).
Tyle wstępu.
No i z takich programów pamiętam, że _każdy_ biszkopt może nie opaść
jeśli tortownicę nie wysmarujemy niczym a natychmiast po upieczeniu
odwrócimy do góry nogami (hehe) opierając brzegi tortownicy na
przygotowanych uprzednio kubeczkach.
Serio.
Ja to testuję już 15 lat, a ja do ciast to smykałki nie mam i biszkopt
jest jednym z nielicznych co wychodzi uwzględniając powyższą metodę.
--
Pozdrawiam GosiaH
|