Data: 2002-05-15 07:37:17
Temat: Re: Dlaczego biszkopt sie zapada?
Od: "GosiaH" <g...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał > GB wrote:
> >
> > Pytanie od poczatkujacego:
> >
> > Probowalem juz kilka razy upiec biszkopt, ale za kazdym razem gdy
wyjme go z
> > piekarnika, zapada sie. Dlaczego?
> >
> > Pozdrw,
> > Jurek
>
> Czesc, Jurek, Nie wiem, dlaczego twoj biszkopt sie zapada, powodow
moze
> byc wiele, ale podam ci tu przepis na biszkopt, ktory zawsze sie
udaje
> (chwalony na grupie). Jesli ci nie wyjdzie, to bedziesz pierwszy:
>
>
http://groups.google.com/groups?q=biszkopt+ktory+sie
+zawsze+udaje&hl=e
n&selm=19990215135705.20959.00002802%40ng-fi1.aol.co
m&rnum=2
>
W czasach poprzedniego komunizmu w telewizorni były takie programy jak
sobie radzić, żeby było oszczędniej (super ;-))))))) ja np. pamiętam,
że zapałki należy pocierać o ten żądany bok pudełeczka w poprzek bo
się siarka mniej zużywa, piękne, co?).
Tyle wstępu.
No i z takich programów pamiętam, że _każdy_ biszkopt może nie opaść
jeśli tortownicę nie wysmarujemy niczym a natychmiast po upieczeniu
odwrócimy do góry nogami (hehe) opierając brzegi tortownicy na
przygotowanych uprzednio kubeczkach.
Serio.
Ja to testuję już 15 lat, a ja do ciast to smykałki nie mam i biszkopt
jest jednym z nielicznych co wychodzi uwzględniając powyższą metodę.
--
Pozdrawiam GosiaH
|