Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Dlaczego biszkopt sie zapada? Re: Dlaczego biszkopt sie zapada?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Dlaczego biszkopt sie zapada?

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!not-for-mail
From: "tomek" <t...@d...pg.gda.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Dlaczego biszkopt sie zapada?
Date: Fri, 17 May 2002 20:48:53 +0200
Organization: CI TASK http://www.task.gda.pl
Lines: 19
Message-ID: <ac3ja3$10o$1@korweta.task.gda.pl>
References: <GA7D8.117465$o66.347444@news-server.bigpond.net.au>
<3...@w...net> <abvk3r$6lm$2@news.onet.pl>
<ac2jrg$6hf$1@news.lublin.pl>
NNTP-Posting-Host: tom1234.ds.pg.gda.pl
X-Trace: korweta.task.gda.pl 1021661315 1048 213.192.74.18 (17 May 2002 18:48:35 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 17 May 2002 18:48:35 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:108762
Ukryj nagłówki



Biszkopt się zapada bo:

Podczas pieczenia wytwarzają się bąbelki bodajże co2 ( czyli dwutlenku
węgla ), i czasem ten co2 zamiast zostać w cieście sobie uchodzi, ucieka
i wtedy mamy zakalec.


Ale jeśli się to ciasto zaraz po wyjęciu upuści z wysokości około 15 cm to
pęcherzyki pękają i ciasto pozostaje pulchne, mięciutkie i bez zakalca.

Taką metodę stosuję już od kilku lat do prawie wszystkich ciast, oprócz
serników i pleśniaka.

Życzę powodzenia w wypiekach z moją metodą.
Pozdrowienia Urszula Jastrzębowska


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
17.05 Aleksander Kłosiewicz
17.05 GosiaH
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem