« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-07-13 11:16:05
Temat: Dlaczego wychodzi z zakalcem? (ze strony Winiary)Babka jogurtowa
(8 porcji)
Składniki
a.. jaja, 4 sztuki
b.. jogurt naturalny bez cukru, 300 gramów
c.. olej, 200 gramów
a.. mąka, 3 szklanki
b.. proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
c.. cukier, 1,5 szklanki
d.. Cukier wanilinowy WINIARY, 1 opakowanie
Sposób przyrządzenia:
Jaja, cukier miksujemy na najwyższuch obrotach mikserem przez 10 min.
(długość miksowania jest bardzo ważna!!), zmniejszamy obroty, dodajemy
jogurt, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto
wlewamy do formy wysmarowanej margaryną i oprószonej bułką tartą do
wysokości 3/4 formy (ponieważ zwiększy swoją objętość), pieczemy 45 min. w
temp.180-200 stopni Celcjusza.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-07-13 11:42:45
Temat: Re: Dlaczego wychodzi z zakalcem? (ze strony Winiary)
Użytkownik "Pawel" <p...@n...ld.onet.pl> napisał w wiadomości
news:cd0g9l$2oke$1@news2.ipartners.pl...
> Babka jogurtowa
> (8 porcji)
> Składniki
> a.. jaja, 4 sztuki
> b.. jogurt naturalny bez cukru, 300 gramów
> c.. olej, 200 gramów
> a.. mąka, 3 szklanki
> b.. proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
> c.. cukier, 1,5 szklanki
> d.. Cukier wanilinowy WINIARY, 1 opakowanie
jak na moj gust 500 ml plynu + 4 jajka na ok. 0,5 kg maki to za dużo i stąd
zakalec.
pozdrawiam
Basia
>
>
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-13 12:52:09
Temat: Re: Dlaczego wychodzi z zakalcem? (ze strony Winiary)Może była za wysoka temperatura na początku pieczenia i ciasto szybko
urosło, a potem opadło?
Nie wiem, jak Ty, Pawle, ale ja od zawsze piekłam ciasta przez pierwszą
połowę czasu w nieco niższej temperaturze, a kolejną połowę w wyższej, to
dotyczyło w sumie wszystkich ciast oprócz kruchego,któremu w sumie niewiele
szkodzi.
Piekłabym więc babkę przez pierwsze 20-25 minut w temperaturze 170-180
stopni, a następne 20-25 w 200.
Inną sprawą jest piekarnik - elektryczny czy gazowy? Pieczesz na środkowej
blasze?
A swoją drogą przepis bardzo "smacznie" wygląda, mam podobny, tylko, że na
majonezową i piekę tak, jak napisałam, wychodzi bez zakalca.
--
KingAM
'just one year of love is better than a lifetime alone'
* freddie mercury*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-13 14:49:38
Temat: Re: Dlaczego wychodzi z zakalcem? (ze strony Winiary)
Użytkownik "Basia" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
news:cd0hsm$7c8$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Pawel" <p...@n...ld.onet.pl> napisał w wiadomości
> news:cd0g9l$2oke$1@news2.ipartners.pl...
> > Babka jogurtowa
> > (8 porcji)
> > Składniki
> > a.. jaja, 4 sztuki
> > b.. jogurt naturalny bez cukru, 300 gramów
> > c.. olej, 200 gramów
> > a.. mąka, 3 szklanki
> > b.. proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
> > c.. cukier, 1,5 szklanki
> > d.. Cukier wanilinowy WINIARY, 1 opakowanie
>
> jak na moj gust 500 ml plynu + 4 jajka na ok. 0,5 kg maki to za dużo i
stąd
> zakalec.
>
w takim razie ktory plyn i o ile zredukowc?
Pawel
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-13 14:50:19
Temat: Re: Dlaczego wychodzi z zakalcem? (ze strony Winiary)> Inną sprawą jest piekarnik - elektryczny czy gazowy? Pieczesz na środkowej
> blasze?
tak na srodkowej, a powinienem na innej?
Pawel
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-13 14:52:35
Temat: Re: Dlaczego wychodzi z zakalcem? (ze strony Winiary)>
> tak na srodkowej, a powinienem na innej?
>
bardzo dobrze, że na środkowej, ale jeśli masz np. piekarnik elektryczny i w
grę wchodzi termoobieg, na którym ja się nei znam, bo generalnie wolę
gazowe, to wiem, że ma to znaczenie i może wpłynąć na jakość ciasta.
Pzdr
K
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-13 17:27:28
Temat: Re: Dlaczego wychodzi z zakalcem? (ze strony Winiary)Witam,
mam podobny problem z jednym z przepisow na babke, w ktorej wystepuje
olej. Babka raz mi wychodzi, ale przewaznie jest zakalec.
Zastapilam olej margaryna i nie mam juz problemow.
Nie wiem, moze zalezy to od oleju? Nie zapisywalam sobie przeciez jakich
gatunkow uzywalam, ale moze to ma wplyw?
Radze sprobowac z margaryna.
Pozdrawiam,
Ewa MN>
Pawel wrote:
> Babka jogurtowa
> (8 porcji)
> Składniki
> a.. jaja, 4 sztuki
> b.. jogurt naturalny bez cukru, 300 gramów
> c.. olej, 200 gramów
> a.. mąka, 3 szklanki
> b.. proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
> c.. cukier, 1,5 szklanki
> d.. Cukier wanilinowy WINIARY, 1 opakowanie
> Sposób przyrządzenia:
> Jaja, cukier miksujemy na najwyższuch obrotach mikserem przez 10 min.
> (długość miksowania jest bardzo ważna!!), zmniejszamy obroty, dodajemy
> jogurt, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto
> wlewamy do formy wysmarowanej margaryną i oprószonej bułką tartą do
> wysokości 3/4 formy (ponieważ zwiększy swoją objętość), pieczemy 45 min. w
> temp.180-200 stopni Celcjusza.
>
>
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |