| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-06-13 20:53:51
Temat: Do bella w sprawie kurka czerwonego i innychWitam,
właśnie jestem po próbnym odpieku trzech ryb:
Kurka czerwonego
Labraksa
Dorady różowej.
Wszystkie wypatroszyłem i wyfiletowałem osobiście. Dokładnie umyłem i
posoliłem. Żadnych innych przypraw. Piec był nastawiony na parowanie z
pieczeniem. Filet z kurka zwiększył swoja objętość, reszta filetów nie
zmieniła się. Po czym zdegustowałem sobie fileciki. Moje wrażenia mogą być
bardzo subiektywne ponieważ każdy ma inny smak i inaczej każdemu wszystko
smakuje. Kurek niestety nie zrobił na mnie wrażenia.Labraks przypominał
mintaja w smaku. Natomiast dorada różowa to jest REWELACJA. Wydaje mi się że
gdybym użył innnych przypraw to mógłbym wydobyć jeszcze bardziej wyraźny
smak. Trochę słodka i trochę cierpka, ale to i tak nie oddaje bardzo dobrego
smaku tej ryby. Polecam bardzo gorąco jako super wykwintny obiad. Drogi,
nawet bardzo drogi, ponieważ jest w cenie polędwicy wołowej, ale naprawdę
warto.
Pozdrawiam
Kucharz Amator
Wojti
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-06-14 07:52:59
Temat: Re: Do bella w sprawie kurka czerwonego i innychUżytkownik Wojti napisał:
> Witam,
> właśnie jestem po próbnym odpieku trzech ryb:
> Kurka czerwonego
> Labraksa
> Dorady różowej.
O wielkie dzieki za wrazenia smakowe.
Jednak kupię tego Kurka i spróbuję
U mnie nie ma Labraksa ani Dorady ..
A ten Kurek jest tlusta czy chuda rybą?
--
pozdrawiam serdecznie b.
przy odpowiedzi usuń "usunto" z mojego adresu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-06-14 15:12:02
Temat: Re: Do bella w sprawie kurka czerwonego i innychWitam,
wszystkie ryby były chude.W przypadku ryb nie ma znaczenia czy jest ona
tłusta chy chuda(jeżeli chodzi o dietę). Wszystkie mają zdrowy cholesterol i
można jej jeść bez obawy codziennie.Oczywiście w rozsądnych porcjach.
Polecam stronę www.glezman.pl ( nie jestem związany z tą firmą ale ją
polecam jeśli chodzi o egzotyki) gdzie znajdziesz wiele ryb egzotycznych
łączne z daniami. A jak się dogadasz to przywiozą pod adres styrobox świeżej
rybki jakiej chcesz. Te ryby które próbowałem koszowały średnio 40 zł/kg.
Pewnie we Francji czy w Hiszpanii kosztują grosze, ale u nas nie należą do
najtańszych. Prosty chłop jestem i nie jeżdżę po świecie, ale wolę nasze
swojskie sandacze, szczupaki i sumy czy inne śledzie :-)
Bon appetit, ciao bella
Pozdrawiam
Kucharz Amator
Wojti
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-06-15 07:26:08
Temat: Re: Do bella w sprawie kurka czerwonego i innychUżytkownik Wojti napisał:
> Witam,
> wszystkie ryby były chude.W przypadku ryb nie ma znaczenia czy jest ona
> tłusta chy chuda(jeżeli chodzi o dietę).
hahahaha ja tam diet nie stosuję :)
Pytałam o te rybkę, bo zdecydowane wolę ryby tłuste
uwielbiam makrelę, łososia, tuńczyka, sardynki, śledzia, węgorza ,
halibuta, maślaną
zjem solę, leszcza, kurgulenę czy sandacza ale już nie tak chętnie :)
No to po pracy idę na zakupy i będę eksperymentować.
Skoro jest chuda, to może zrobię ją w folii z masłem
tylko czemu nie sprzedają filetów.. ja tak nie lubię patroszyć :(
--
pozdrawiam serdecznie b.
przy odpowiedzi usuń "usunto" z mojego adresu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-06-16 09:00:04
Temat: Re: Do bella w sprawie kurka czerwonego i innych
Tam gdzie kupujesz poproś aby zważyli tobie całą rybkę a później
wyfiletowali. Dla osób handlujących rybą taka czynność zajmuje chwilkę a ty
nie będziesz miała kuchni do remontu:-)
Pozdrawiam
Kucharz Amator
Wojti
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |