Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpintern
et.pl!nemesis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Wojti" <j...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Do bella w sprawie kurka czerwonego i innych
Date: Mon, 13 Jun 2005 22:53:51 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 23
Message-ID: <d8kr7b$51l$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: ph147.walbrzych.sdi.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1118695467 5173 217.96.194.147 (13 Jun 2005 20:44:27
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 13 Jun 2005 20:44:27 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:241491
Ukryj nagłówki
Witam,
właśnie jestem po próbnym odpieku trzech ryb:
Kurka czerwonego
Labraksa
Dorady różowej.
Wszystkie wypatroszyłem i wyfiletowałem osobiście. Dokładnie umyłem i
posoliłem. Żadnych innych przypraw. Piec był nastawiony na parowanie z
pieczeniem. Filet z kurka zwiększył swoja objętość, reszta filetów nie
zmieniła się. Po czym zdegustowałem sobie fileciki. Moje wrażenia mogą być
bardzo subiektywne ponieważ każdy ma inny smak i inaczej każdemu wszystko
smakuje. Kurek niestety nie zrobił na mnie wrażenia.Labraks przypominał
mintaja w smaku. Natomiast dorada różowa to jest REWELACJA. Wydaje mi się że
gdybym użył innnych przypraw to mógłbym wydobyć jeszcze bardziej wyraźny
smak. Trochę słodka i trochę cierpka, ale to i tak nie oddaje bardzo dobrego
smaku tej ryby. Polecam bardzo gorąco jako super wykwintny obiad. Drogi,
nawet bardzo drogi, ponieważ jest w cenie polędwicy wołowej, ale naprawdę
warto.
Pozdrawiam
Kucharz Amator
Wojti
|