« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2012-05-18 20:33:36
Temat: Re: Dobrego przepisu na karkówkę...medea pisze:
> W dniu 2012-05-17 20:11, Ikselka pisze:
>> Dnia Thu, 17 May 2012 19:50:17 +0200, medea napisał(a):
>>
>>> W dniu 2012-05-17 18:52, Ikselka pisze:
>>>> Dnia Thu, 17 May 2012 18:18:34 +0200, medea napisał(a):
>>>>
>>>>> ...poszukuję pilnie. Najlepiej na karkówkę w całości.
>>>>> Będę zobowiązana.
>>>>>
>>>> Na obiad, czy do chleba?
>>> Na obiad.
>>>
>>>> - tak czy inaczej najlepszy jest peklowany (będzie
>>>> różowy po upieczeniu, więc raczej z przeznaczeniem na "wędlinkę") lub
>>>> marynowany i potem upieczony.
>>>> Marynowany polecam dokładnie wg mojego przepisu na jagnięcinę:
>>>> http://www.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/grupy-d
yskusyjne/pl.rec.kuchnia/25181/jagniecina-marynowana
-pieczona
>>>>
>>>>
>>>> Przed umieszczeniem w marynacie lub mieszance peklującej mięso
>>>> dobrze jest
>>>> gęsto i głęboko (na wylot) ponakłuwać patyczkiem do szaszłyków.
>>> Mam bardzo ładny i chudy kawałek, tłuszczu w nim niewiele. Zamarynuję,
>>> wzorując się na tym przepisie, ale potem raczej myślałam o tym, żeby
>>> udusić, bo pieczona może wyjść zbyt sucha.
>>>
>> Spokojnie, marynowane mięso nie będzie suche - a już pieczone w
>> rękawie lub
>> gęsiarce na pewno nie.
>
> Chcę też, żeby było dużo sosu, a zwykle w rękawie nie za dużo zostaje po
> pieczeniu. W duszeniu wychodzi więcej.
Kup brytfankę, porządnie zamarynuj mięso ulubionymi przyprawami, obsmaż,
wrzuć do brytfanki, potem do piekarnika, podlej mięso wodą i kontroluj
ilość wody, jak mięso będzie miękkie, to wyciągasz z pieca, sos
zagęszczasz i tyle.
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2012-05-18 21:49:11
Temat: Re: Dobrego przepisu na karkĂłwkÄ?...
Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:jp5njj$ef2$1@news.icm.edu.pl...
>W dniu 2012-05-17 23:14, Veronika pisze:
>>
>> Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
>> news:jp38cn$boe$1@news.icm.edu.pl...
>>> ...poszukujÄ pilnie. Najlepiej na karkĂłwkÄ w caĹoĹci.
>>> BÄdÄ zobowiÄ
zana.
>>
>>
>> Na soli.
>> Bedzie soczysta, tyle ze sosu nie bedzie.
>
> Raz robiłam schab na soli i nie byłam zachwycona szczerze mówiąc.
Bo schab sie nie nadaje na sol.
Tylko karkowka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2012-05-18 22:48:24
Temat: Re: Dobrego przepisu na karkĂłwkÄ?...W dniu 2012-05-18 22:22, Ikselka pisze:
> Dnia Fri, 18 May 2012 16:50:32 +0200, medea napisał(a):
>
>> W dniu 2012-05-17 23:14, Veronika pisze:
>>> Użytkownik "medea"<x...@p...fm> napisał w wiadomości
>>> news:jp38cn$boe$1@news.icm.edu.pl...
>>>> ...poszukujÄ pilnie. Najlepiej na karkĂłwkÄ w caĹoĹci.
>>>> BÄdÄ zobowiÄ
zana.
>>>
>>> Na soli.
>>> Bedzie soczysta, tyle ze sosu nie bedzie.
>> Raz robiłam schab na soli i nie byłam zachwycona szczerze mówiąc.
>>
> A bo to za suche mięso samo z siebie, w sensie że nie przerośnięte
> tłuszczem - tłuszcz utrzymuje wilgoć w mięsie. Schab trzeba zamarynowac z
> małą ilością soli albo bez niej i piec W soli, a nie NA:
> http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,53667,1
344994.html
Ano właściwie był W soli, bo cały był w takiej solnej skorupce.
>
> A w ogóle to zrób kiedyś schab w mleku:
> http://www.w-spodnicy.pl/Tekst/Przysmaki/533496,1,Sc
hab-w-mleku--schab-w-mleku-przepis.html
> http://www.wielkiezarcie.com/recipe70404.html
W mleku próbowałam, ale niestety mleko się po jakimś czasie ścięło.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2012-05-18 22:49:11
Temat: Re: Dobrego przepisu na karkĂłwkÄ?...W dniu 2012-05-18 23:49, Veronika pisze:
>
> Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:jp5njj$ef2$1@news.icm.edu.pl...
>> W dniu 2012-05-17 23:14, Veronika pisze:
>>>
>>> Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
>>> news:jp38cn$boe$1@news.icm.edu.pl...
>>>> ...poszukujÄ pilnie. Najlepiej na karkĂłwkÄ w caĹoĹci.
>>>> BÄdÄ zobowiÄ
zana.
>>>
>>>
>>> Na soli.
>>> Bedzie soczysta, tyle ze sosu nie bedzie.
>>
>> Raz robiłam schab na soli i nie byłam zachwycona szczerze mówiąc.
>
>
> Bo schab sie nie nadaje na sol.
> Tylko karkowka.
Ktoś (chyba nawet tutaj) zachwalał taki sposób na schab właśnie, dlatego
spróbowałam.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2012-05-18 22:50:26
Temat: Re: Dobrego przepisu na karkówkę...W dniu 2012-05-18 22:33, Paulinka pisze:
> medea pisze:
>> W dniu 2012-05-17 20:11, Ikselka pisze:
>>> Dnia Thu, 17 May 2012 19:50:17 +0200, medea napisał(a):
>>>
>>>> W dniu 2012-05-17 18:52, Ikselka pisze:
>>>>> Dnia Thu, 17 May 2012 18:18:34 +0200, medea napisał(a):
>>>>>
>>>>>> ...poszukuję pilnie. Najlepiej na karkówkę w całości.
>>>>>> Będę zobowiązana.
>>>>>>
>>>>> Na obiad, czy do chleba?
>>>> Na obiad.
>>>>
>>>>> - tak czy inaczej najlepszy jest peklowany (będzie
>>>>> różowy po upieczeniu, więc raczej z przeznaczeniem na "wędlinkę") lub
>>>>> marynowany i potem upieczony.
>>>>> Marynowany polecam dokładnie wg mojego przepisu na jagnięcinę:
>>>>> http://www.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/grupy-d
yskusyjne/pl.rec.kuchnia/25181/jagniecina-marynowana
-pieczona
>>>>>
>>>>>
>>>>> Przed umieszczeniem w marynacie lub mieszance peklującej mięso
>>>>> dobrze jest
>>>>> gęsto i głęboko (na wylot) ponakłuwać patyczkiem do szaszłyków.
>>>> Mam bardzo ładny i chudy kawałek, tłuszczu w nim niewiele. Zamarynuję,
>>>> wzorując się na tym przepisie, ale potem raczej myślałam o tym, żeby
>>>> udusić, bo pieczona może wyjść zbyt sucha.
>>>>
>>> Spokojnie, marynowane mięso nie będzie suche - a już pieczone w
>>> rękawie lub
>>> gęsiarce na pewno nie.
>>
>> Chcę też, żeby było dużo sosu, a zwykle w rękawie nie za dużo zostaje
>> po pieczeniu. W duszeniu wychodzi więcej.
>
> Kup brytfankę
Rozczuliłaś mnie. ;)
Brytfankę mam.
> , porządnie zamarynuj mięso ulubionymi przyprawami, obsmaż, wrzuć do
> brytfanki, potem do piekarnika, podlej mięso wodą i kontroluj ilość
> wody, jak mięso będzie miękkie, to wyciągasz z pieca, sos zagęszczasz
> i tyle.
Mięso już gotowe. Uduszone. Jutro ocenię efekt.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2012-05-18 22:51:02
Temat: Re: Dobrego przepisu na karkówkę...W dniu 2012-05-19 00:50, medea pisze:
> Jutro ocenię efekt.
A właściwie to dziś, he he.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2012-05-19 14:03:20
Temat: Re: Dobrego przepisu na karkówkę...Dnia Thu, 17 May 2012 22:13:50 +0200, Nixe napisał(a):
> Ja robię taką bardzo, bardzo prostą marynatę, bo u mnie nie lubią
> wydziwień w pieczonej karkówce. Oliwa/olej + mieszanka różnych mielonych
> pieprzy + papryka w proszku + majeranek + musztarda francuska + woda.
Bardzo fajny efekt daje potrzymanie karkowki przez 2 dni w startej
marchewce, selerze i cebuli zakropionych octem jablkowym. Pozniej szczelny
rekaw z rozmarynem i majerankiem.
--
usenet jest dla mieczakow
#pregierz - najlepszy kanal wsrod mezczyzn
(irc.freenode.net)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2012-05-19 15:12:07
Temat: Re: Dobrego przepisu na karkówkę...Dnia Thu, 17 May 2012 22:13:50 +0200, Nixe napisał(a):
> Ja robię taką bardzo, bardzo prostą marynatę, bo u mnie nie lubią
> wydziwień w pieczonej karkówce. Oliwa/olej + mieszanka różnych mielonych
> pieprzy + papryka w proszku + majeranek + musztarda francuska + woda.
No ale gdzie tu jest marynata, skoro nie ma octu winnego czy choćby soku z
cytryny? - w marynowaniu (każdym) chodzi głownie o kwas, reszta przypraw to
już jak komu wygodnie albo i bez.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2012-05-19 17:32:31
Temat: Re: Dobrego przepisu na karkówkę...W dniu 2012-05-19 17:12, Ikselka pisze:
> Dnia Thu, 17 May 2012 22:13:50 +0200, Nixe napisał(a):
>
>> Ja robię taką bardzo, bardzo prostą marynatę, bo u mnie nie lubią
>> wydziwień w pieczonej karkówce. Oliwa/olej + mieszanka różnych mielonych
>> pieprzy + papryka w proszku + majeranek + musztarda francuska + woda.
>
> No ale gdzie tu jest marynata, skoro nie ma octu winnego czy choćby soku z
> cytryny? - w marynowaniu (każdym) chodzi głownie o kwas
W musztardzie :) Dla nas wystarczy.
N.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2012-05-19 17:51:55
Temat: Re: Dobrego przepisu na karkówkę...medea pisze:
> W dniu 2012-05-18 22:33, Paulinka pisze:
>> medea pisze:
>>> W dniu 2012-05-17 20:11, Ikselka pisze:
>>>> Dnia Thu, 17 May 2012 19:50:17 +0200, medea napisał(a):
>>>>
>>>>> W dniu 2012-05-17 18:52, Ikselka pisze:
>>>>>> Dnia Thu, 17 May 2012 18:18:34 +0200, medea napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>> ...poszukuję pilnie. Najlepiej na karkówkę w całości.
>>>>>>> Będę zobowiązana.
>>>>>>>
>>>>>> Na obiad, czy do chleba?
>>>>> Na obiad.
>>>>>
>>>>>> - tak czy inaczej najlepszy jest peklowany (będzie
>>>>>> różowy po upieczeniu, więc raczej z przeznaczeniem na "wędlinkę") lub
>>>>>> marynowany i potem upieczony.
>>>>>> Marynowany polecam dokładnie wg mojego przepisu na jagnięcinę:
>>>>>> http://www.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/grupy-d
yskusyjne/pl.rec.kuchnia/25181/jagniecina-marynowana
-pieczona
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>> Przed umieszczeniem w marynacie lub mieszance peklującej mięso
>>>>>> dobrze jest
>>>>>> gęsto i głęboko (na wylot) ponakłuwać patyczkiem do szaszłyków.
>>>>> Mam bardzo ładny i chudy kawałek, tłuszczu w nim niewiele. Zamarynuję,
>>>>> wzorując się na tym przepisie, ale potem raczej myślałam o tym, żeby
>>>>> udusić, bo pieczona może wyjść zbyt sucha.
>>>>>
>>>> Spokojnie, marynowane mięso nie będzie suche - a już pieczone w
>>>> rękawie lub
>>>> gęsiarce na pewno nie.
>>>
>>> Chcę też, żeby było dużo sosu, a zwykle w rękawie nie za dużo zostaje
>>> po pieczeniu. W duszeniu wychodzi więcej.
>>
>> Kup brytfankę
>
> Rozczuliłaś mnie. ;)
;)
> Brytfankę mam.
Napisałam tak dlatego, że sporo osób nie posiada i piecze w naczyniach
żaroodpornych, a to zmienia diametralnie końcowy wynik. Mięso pieczone w
całości w brytfance jest zupełnie inne niż takie z naczynia
żaroodpornego, wiem co mowię :)
>> , porządnie zamarynuj mięso ulubionymi przyprawami, obsmaż, wrzuć do
>> brytfanki, potem do piekarnika, podlej mięso wodą i kontroluj ilość
>> wody, jak mięso będzie miękkie, to wyciągasz z pieca, sos zagęszczasz
>> i tyle.
>
> Mięso już gotowe. Uduszone. Jutro ocenię efekt.
Czekam na relację, jak wyszedł ikselkowy przepis. Może się skusze na próbę.
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |